Τα 10 μέτρα στήριξης των πληγέντων από τη θεομηνία Daniel - Ανοικτή από σήμερα η πλατφόρμα πρώτης αρωγής

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα 10 μέτρα στήριξης των πληγέντων από τη θεομηνία Daniel - Ανοικτή από σήμερα η πλατφόρμα πρώτης αρωγής
Έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής έως 10.000 ευρώ- Έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση για στήριξη των επιχειρήσεων ύψους 4.000 ευρώ - Επιδότηση ενοικίου έως 500 ευρώ - Αναστολή συμβάσεων για τις πληγείσες επιχειρήσεις - Τρίμηνη παράταση για ΕΕΕ και στεγαστικό επίδομα.

Ανοικτή θα είναι από σήμερα η πλατφόρμα πρώτης αρωγής https://arogi.gov.gr/, για τις αιτήσεις οικονομικής ενίσχυσης έναντι στεγαστικής συνδρομής, αποζημίωσης οικοσκευής, έναντι επιχορήγησης επιχειρήσεων και απαλλαγής ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες από τις πλημμύρες λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες από το συντονιστικό κέντρο της Λάρισας τα 10 μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών, ενώ έκτακτη επιχορήγηση ύψους 45 εκατ. ευρώ θα δοθεί σε 41 δήμους της χώρας, τρεις περιφέρειες και την ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου, για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές.

«Το κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες που επλήγησαν» ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως η κυβέρνηση θα κάνει ότι καλύτερο γίνεται για να επανέλθει η περιοχή σε κάποιους κανονικούς ρυθμούς. Επίσης τόνισε ότι θα καλυφθούν και αγρότες και κτηνοτρόφοι μέσω του ΕΛΓΑ, παρά το γεγονός ότι τα φετινά κονδύλια του οργανισμού έχουν εξαντληθεί.

Το πακέτο μέτρων που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση από σήμερα, αφορούν:

- Έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής θα φτάνει τα 10.000 ευρώ, ενώ η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή για στήριξη των επιχειρήσεων θα φτάνει τα 4.000 ευρώ.

- Οικονομική βοήθεια 6.600 ευρώ για την αντιμετώπιση των ζημιών σε οικοσκευές, καθώς και για τις πρώτες επιδιορθώσεις σε σπίτια, ενώ συνολικά προβλέπεται η στεγαστική συνδρομή να καλύψει το 80% της επισκευής ή της ανακατασκευής των κατοικιών που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

- Επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης που θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ για τους κατοίκους των περιοχών όπου τα σπίτια υπέστησαν ζημιές (δηλαδή αν το σπίτι κριθεί «κίτρινο» ή «κόκκινο»), ώστε να μπορέσουν να μείνουν ή να συγκατοικήσουν με ένα άλλο φιλικό τους ή συγγενικό τους πρόσωπο στην περιοχή.

- Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται να δοθούν ποσά που θα καλύπτουν περίπου το 70% των ζημιών και στο μέτρο περιλαμβάνονται οι κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες.

- Αναστολή συμβάσεων εργασίας η οποία ενεργοποιείται στις επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες με αντίστοιχη επιδότηση 534 ευρώ, έτσι ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αυτό το καθεστώς.

- Τρίμηνη παράταση στην καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του Στεγαστικού Επιδόματος, για τους δικαιούχος με εγκριτική απόφαση η οποία λήγει τον Σεπτέμβριο. Αν η εγκριτική απόφαση λήγει τον Οκτώβριο, αυτόματα ανανεώνεται για δύο μήνες, χωρίς της υποβολή αίτησης.

Τέλος θα υπάρξει αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου, καθώς και τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φονικές πλημμύρες: Σχέδιο αποκατάστασης 3 αξόνων για αγρότες, περιουσίες και υποδομές – Το βλέμμα στραμμένο στη διάσωση

Έγγραφο ΕΣΠΑ: Προειδοποίηση για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στον Θεσσαλικό Κάμπο – Το σχέδιο θωράκισης που τώρα θα ξεκινούσε

Ασφαλής οδήγηση στην κακοκαιρία: Τι πρέπει να προσέχουμε

gazzetta
gazzetta reader insider insider