Boeing: Έρχεται deal για την πώληση 50 737 Max στην Vietnam Airlines

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Boeing: Έρχεται deal για την πώληση 50 737 Max στην Vietnam Airlines
Το ύψος της συμφωνίας υπολογίζεται σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Vietnam Airlines θα υπογράψει μια αρχική συμφωνία για την αγορά περίπου 50 αεροσκαφών Boeing 737 Max, με το ύψος του deal να ανέρχεται σε 10 δισ. δολάρια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η οικονομικά προβληματική αεροπορική εταιρεία σχεδιάζει να υπογράψει το σχετικό μνημόνιο κατανόησης κατά την επίσκεψη του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Βιετνάμ, ανέφεραν τα άτομα με γνώση του θέματος, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή οι πληροφορίες είναι ιδιωτικές.

Η αεροπορική εταιρεία «ζύγιζε» να προβεί σε μια παραγγελία για έως και 50 αεροσκάφη Airbus A321neo, ανέφερε το Bloomberg τον Ιούνιο, αλλά τελικά προτίμησε τα Boeing. Η Vietnam Airlines διαθέτει επίσης 20 νεότερα A321neo.

Ο αερομεταφορέας με έδρα το Ανόι και οι εκπρόσωποι της Boeing δεν απάντησαν σε αιτήματα του Bloomberg για σχόλια.

Όπως πολλοί αερομεταφορείς στην Ασία, η Vietnam Airlines αντιμετώπισε προβλήματα σε όλη την πανδημία του Covid-19 και άργησε να ανακάμψει καθώς τα σύνορα στην περιοχή χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να ανοίξουν ξανά, σε σχέση με άλλα μέρη του κόσμου. Ο αερομεταφορέας χάνει χρήματα κάθε τρίμηνο από τις αρχές του 2020.

Η Vietnam Airlines ανέφερε ζημία μετά τους φόρους για το δεύτερο τρίμηνο 1,3 τρισεκατομμυρίων dong (54 εκατομμύρια δολάρια), μειώνοντας τα από 2,6 τρισεκατομμύρια dong την ίδια περίοδο πέρυσι, καθώς αυξήθηκαν τα ταξίδια εσωτερικού.

Οι απώλειες το 2022 ήταν 10,1 τρισεκατομμύρια dong λόγω της αύξησης του κόστους των καυσίμων και της αστάθειας της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Vietnam Air, Duong Tri Thanh, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στις αρχές του 2019, πριν από την πανδημία, ότι ο αερομεταφορέας εξέταζε την παραγγελία 50-100 αεροπλάνων Boeing 737 Max για να αντικαταστήσει τον στόλο τζετ Airbus μονού διαδρόμου.

Η οικονομική κατάσταση της αεροπορικής εταιρείας μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολη τη χρηματοδότηση μιας τόσο μεγάλης παραγγελίας και επίσης πιθανότατα θα αντιμετωπίσει προκλήσεις για την βραχυπρόθεσμη παράδοση νέων αεροσκαφών. Τόσο η Airbus όσο και η Boeing έχουν πουλήσει τα περισσότερα από τα slots παραγωγής τους μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider