SoftBank: Απροσδόκητες ζημίες τριμήνου αν και οι επενδύσεις του Vision Fund απέδωσαν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
SoftBank: Απροσδόκητες ζημίες τριμήνου αν και οι επενδύσεις του Vision Fund απέδωσαν
Κατά τη διάρκεια της κλήσης για τα κέρδη του περασμένου τριμήνου, ο CFO της εταιρείας Yoshimitsu Goto είπε ότι η SoftBank έχει έναν αριθμό εταιρειών έτοιμες να εισαχθούν στο χρηματιστήριο, οι οποίες αποτιμώνται συνολικά σε 37 δισ. δολάρια. 

Απροσδόκητες απώλειες οικονομικού α’ τριμήνου ανακοίνωσε η SoftBank για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου παρά τα μεγάλα επενδυτικά κέρδη από το Vision Fund που εστιάζει στην τεχνολογία.

Το περασμένο τρίμηνο, η SoftBank κατέγραψε ζημία 32 δισ. δολαρίων στον επενδυτικό βραχίονα του Vision Fund, ο οποίος έχει επενδύσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της τεχνολογίας σήμερα από την Uber στον τιτάνα του ηλεκτρονικού εμπορίου της Νότιας Κορέας Coupang.

Η εταιρεία εκείνη την εποχή είπε ότι, παρά το γεγονός ότι είχε αποχωρήσει από το εναπομένον μερίδιό της στην Uber, εξακολουθούσε να καταγράφει ζημίες από επενδύσεις όπως το SenseTime, μια κινεζική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης και η GoTo, μια ινδονησιακή εταιρεία μεταφορών και ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ο τεχνολογικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων, ο οποίος δραστηριοποιείται σε επενδύσεις venture capitals μέσω του Vision Fund του, είχε το μερίδιο που του αναλογεί σε σκαμπανεβάσματα. Σταμάτησε νέες επενδύσεις και εγκατέλειψε τις συμμετοχές της στον γίγαντα Uber μειώνοντας το μερίδιό της στην Alibaba.

Οι επενδυτές θα αναζητήσουν στοιχεία για το πώς η SoftBank επωφελήθηκε από την άνοδο των τεχνολογικών μετοχών τους τελευταίους μήνες. Σημαντικά ονόματα τεχνολογίας όπως η Alphabet και Amazon έχουν δει τις τιμές των μετοχών τους να ανεβαίνουν από την αρχή του έτους, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν στον τερματισμό μιας ανελέητης αύξησης των επιτοκίων.

Στο επίκεντρο θα είναι επίσης εάν η SoftBank έχει ωφεληθεί από την αυξανόμενη ζήτηση για τεχνητή νοημοσύνη μετά την άνοδο του ChatGPT. Η SoftBank απέφυγε να κάνει νέες επενδύσεις στο ζοφερό περιβάλλον αγοράς. Αλλά η εταιρεία δεν έχει κρύψει την επιθυμία της να επωφεληθεί από την «επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης».

Εν τω μεταξύ, οι παίκτες της αγοράς παρακολουθούν ένθερμα για οποιοδήποτε σχόλιο από τη SoftBank σχετικά με την IPO της Arm, της εταιρείας σχεδιασμού chip που απέκτησε το 2016 για 32 δισ. δολάρια.

Η SoftBank προοριζόταν αρχικά να πουλήσει την Arm, της οποίας οι αρχιτεκτονικές στους ημιαγωγούς βρίσκονται στο 99% όλων των smartphones, στη Nvidia για 39 δισ. δολάρια, αλλά ακύρωσε τη συμφωνία μετά από έντονη αντίδραση από τις ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες επισήμαναν ανησυχίες για τον ανταγωνισμό και την εθνική ασφάλεια.

Κατά τη διάρκεια της κλήσης για τα κέρδη του περασμένου τριμήνου, ο CFO της εταιρείας Yoshimitsu Goto είπε ότι η SoftBank έχει έναν αριθμό εταιρειών έτοιμες να εισαχθούν στο χρηματιστήριο, οι οποίες αποτιμώνται συνολικά σε 37 δισ. δολάρια.

Το πνευματικό τέκνο του ιδρυτή Masayoshi Son, το Vision Fund της SoftBank περιλαμβάνει το Vision Fund 1 και το Vision Fund 2 και επενδύει σε μετοχές υψηλής ανάπτυξης. Και τα δύο χαρτοφυλάκια αντιμετώπισαν κόντρα ανέμους από την αύξηση των επιτοκίων παγκοσμίως, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να ξεπουλήσουν μετοχές με μεγαλύτερο ρίσκο, όπως η τεχνολογία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιταλία: Έκτακτος φόρος - «έκπληξη» στο 40% των τραπεζικών υπερκερδών

Attica Bank: Από 9 έως 23 Αυγούστου η εξαγορά των warrants από τους μετόχους

Πρόστιμα – φωτιά έως 100.000 ευρώ για «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές

gazzetta
gazzetta reader insider insider