Aramco: Η πτώση στις ενεργειακές τιμές έφερε απώλειες σχεδόν 40% στα κέρδη 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Aramco: Η πτώση στις ενεργειακές τιμές έφερε απώλειες σχεδόν 40% στα κέρδη 
Οι απώλειες κερδών της Aramco απηχούν την πορεία του κλάδου των μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων.

Ισχυρές απώλειες εμφάνισαν τα κέρδη της Saudi Aramco για το β' τρίμηνο του 2023, εν μέσω της διεθνούς πτώσης στις τιμές πετρελαίου μετά από το «άλμα» που κατέγραψαν το 2022 λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και των κυρώσεων της Δύσης στη Μόσχα για τη στρατιωτική εισβολή.

Τα καθαρά κέρδη της Aramco έφτασαν τα 112,81 δισ. ριάλ (30,07 δισ. δολάρια) έναντι των 48,4 δισ. δολαρίων στο β' τρίμηνο του 2022, σε μια ετήσια πτώση της τάξης του 38%. Ωστόσο, κινήθηκαν πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα της εταιρείας και οι οποίοι ανέμεναν κέρδη 29,8 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Aramco, πτώση οφειλόταν στις χαμηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου και στην αποδυνάμωση των περιθωρίων διύλισης και χημικών προϊόντων.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός δήλωσε ότι θα καταβάλει βασικό μέρισμα συνολικού ύψους 19,51 δισ. δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο.

Οι απώλειες κερδών της Aramco απηχούν την πορεία του κλάδου. Η βρετανική BP ανακοίνωσε σχεδόν 70% πτώση των κερδών του δεύτερου τριμήνου σε ετήσια βάση την περασμένη Τρίτη, ενώ η ExxonMobil, η Shell και η γαλλική πετρελαϊκή TotalEnergies ανακοίνωσαν επίσης απότομη πτώση των κερδών, καθώς οι ασθενέστερες τιμές του πετρελαίου διηθούν τον κλάδο.

Σημειώνεται πως η Σαουδική Αραβία παρέτεινε την περασμένη Πέμπτη την εθελοντική περικοπή της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η μείωση εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας εφαρμόστηκε τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο και η περικοπή «μπορεί να παραταθεί ή να επεκταθεί και να εμβαθύνει», ανακοίνωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας την περασμένη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο κλαμπ του $1 δισ. η Barbie, σπάει ακόμα ένα ρεκόρ

gazzetta
gazzetta reader insider insider