Πετρέλαιο: Σε υψηλό 4μήνου οι τιμές μετά τις περικοπές από Σ. Αραβία και Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Σε υψηλό 4μήνου οι τιμές μετά τις περικοπές από Σ. Αραβία και Ρωσία
Η μείωση εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας εφαρμόστηκε τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο και η περικοπή «μπορεί να παραταθεί ή να επεκταθεί και να εμβαθύνει», ανακοίνωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας την περασμένη εβδομάδα.

Κοντά σε υψηλό 4μήνου κινούνται τη Δευτέρα οι τιμές πετρελαίου καθώς φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Απριλίου, μετά την επίθεση σε βασικό ρωσικό κόμβο εξαγωγών πετρελαίου και τις παρατεταμένες περικοπές παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Το Σαββατοκύριακο, η Ουκρανία εξαπέλυσε ναυτική επίθεση με drone στο ρωσικό λιμάνι Novorossiysk, ένα κρίσιμο κόμβο στη Μαύρη Θάλασσα για τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου.

Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, παρέτεινε την περασμένη Πέμπτη την εθελοντική περικοπή της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η μείωση εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας εφαρμόστηκε τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο και η περικοπή «μπορεί να παραταθεί ή να επεκταθεί και να εμβαθύνει», ανακοίνωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας την περασμένη εβδομάδα.

«Τώρα που είδαμε τι συνέβη με τις προμήθειες, νομίζω ότι θα δούμε πολύ υψηλότερες τιμές», δήλωσε στο CNBC ο Josh Young, επικεφαλής επενδύσεων στην Bison Interests.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του brent διαπραγματεύονται ελαφρώς κάτω από την σταθερή τιμή στα 86,17 δολάρια το βαρέλι — το υψηλότερο από τις 14 Απριλίου. Τα futures του αμερικανικού αργού υποχώρησαν 0,1% στα 82,74 δολάρια το βαρέλι, κυμαινόμενα κοντά στα υψηλά των μέσων Απριλίου.

«Πιστεύω πραγματικά ότι θα είναι αρκετά ασταθείς», είπε ο Young, προσθέτοντας ότι οι τιμές θα είναι πολύ υψηλότερες τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Μπορεί να δούμε όλα τα ιστορικά υψηλά και τις τιμές να καταρρέουν καθώς περνάμε από αυτή τη δυναμική ανεπαρκούς προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση», είπε.

Ο Ed Morse της Citi ήταν ελαφρώς πιο αισιόδοξος για τις προμήθειες αργού πετρελαίου μετά τον Σεπτέμβριο.

Ο Morse, επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας εμπορευμάτων στην τράπεζα, λέει ότι η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας είναι «πιθανόν να επανέλθει» τον Οκτώβριο και ότι οι τιμές του πετρελαίου θα φτάσουν τα 90 δολάρια το βαρέλι το πολύ αυτό το τρίμηνο.

«Απλώς δεν βλέπουμε ότι η αύξηση της ζήτησης είναι τόσο θεαματική», είπε ο Morse, προβλέποντας ότι δεν θα υπάρξει «αυτή η τεράστια σταδιακή έκρηξη της κινεζικής ζήτησης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πηγές αγοράς για καύσιμα: Οι τιμές δεν πρόκειται να πέσουν - Προς τα 100 δολάρια οδεύει το Brent

Μέχρι τις 16 Αυγούστου οι αιτήσεις για τους πληγέντες των πυρκαγιών - Βήμα βήμα η υποβολή

Μάχη με τις φλόγες στην Κύπρο: Απειλήθηκαν χωριά στη Λεμεσό - Η Ελλάδα στέλνει δύο Canadair

gazzetta
gazzetta reader insider insider