CNBC: Τα ρομπότ στους χώρους εργασίας έρχονται και κάποιο ανθρώπινο δυναμικό θα φύγει

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
CNBC: Τα ρομπότ στους χώρους εργασίας έρχονται και κάποιο ανθρώπινο δυναμικό θα φύγει
Τόσο τα ανθρωποειδή, όσο και τα μη ανθρωποειδή ρομπότ πρόκειται να μειώσουν την ανθρώπινη απασχόληση τα επόμενα χρόνια, αλλά ο άνθρωπος είναι απαραίτητος στην κατασκευή τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αυτοματοποίηση θα εξαλείψει ορισμένες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια.

Όπως αναφέρει το CNBC, καθώς όμως οι εταιρείες υιοθετούν ρομπότ στον τομέα της παραγωγής, στις κουζίνες και στις διαδρομές παράδοσης, οι εργαζόμενοι έχουν μια αυξανόμενη ευκαιρία να συμμετάσχουν στην διαδικασία, βοηθώντας στην κατασκευή και εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας.

Τόσο τα ανθρωποειδή, όσο και τα μη ανθρωποειδή ρομπότ πρόκειται να μειώσουν την ανθρώπινη απασχόληση τα επόμενα χρόνια, καθώς σχεδόν ίσος αριθμός εταιρειών λένε ότι αναμένουν ανάπτυξη, μετατόπιση εργαζομένων ή ουδέτερο αποτέλεσμα λόγω της τεχνολογίας, σύμφωνα με την έκθεση «το μέλλον της εργασίας» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) για την πρόβλεψη του 2023. Οι τομείς που είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν τη ρομποτική είναι τα ηλεκτρονικά, η ενεργειακή τεχνολογία, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και ο τομέας των καταναλωτικών αγαθών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον κλάδο.

Για παράδειγμα, η μελέτη του WEF διαπίστωσε ότι το 60% των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή καταναλωτικών αγαθών και στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα απολέσουν θέσεις εργασίας λόγω της αυτοματοποίησης. Από την άλλη πλευρά, το 60% των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις υπηρεσίες πληροφοριών και τεχνολογίας αναμένει ότι θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας λόγω των ρομπότ την επόμενη πενταετία.

Η εταιρεία ρομποτικής Zipline συγκαταλέγεται στις εταιρείες που αναζητούν υπαλλήλους, καθώς στοχεύει να προσθέσει τουλάχιστον 100 εργαζόμενους. Η startup με έδρα το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια σχεδιάζει, κατασκευάζει και λειτουργεί αυτόνομα drones παράδοσης, συνεργαζόμενη με πελάτες που κυμαίνονται από περισσότερα από 4.000 νοσοκομεία, έως την κυβέρνηση της Ρουάντα και μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Walmart, η GNC, η Toyota και η Sweetgreen. Οι θέσεις εργασίας αφορούν από ηλεκτρολόγους και μηχανολόγους μηχανικούς έως κωδικοποίηση και ασφάλεια.

«Ακόμη και σε έναν κόσμο όπου πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις κάνουν απολύσεις ή παίζουν κατά κάποιο τρόπο «άμυνα», αυτή η αγορά είναι αρκετά μεγάλη και συναρπαστική ώστε το σχέδιο να είναι πραγματικά πολύ επιθετικό τα επόμενα δύο χρόνια», δήλωσε ο CEO της Zipline, Keller Rinaudo Cliffton.

Το τρέχον σύστημα παράδοσης αγαθών είναι αργό, ακριβό και δεν είναι καλό για το περιβάλλον, είπε ο Rinaudo Cliffton. Η ευκαιρία να αντικατασταθεί με την αυτοματοποίηση, έχει οφέλη για τους πελάτες, τους εργαζόμενους και τον πλανήτη.

«Η τεχνολογία μερικές φορές αλλάζει τη φύση των θέσεων εργασίας, αλλά τυπικά, απλώς αυξάνει δραματικά την παραγωγικότητα οποιουδήποτε συγκεκριμένου ατόμου», είπε ο Rinaudo Cliffton. «Προηγουμένως, χρησιμοποιούσαμε έναν άνθρωπο για να κάνουμε μια παράδοση κάθε φορά, οδηγώντας ένα αυτοκίνητο για να πάμε και να κάνουμε παραδόσεις. Τώρα, εκπαιδεύουμε αυτόν τον άνθρωπο να συντηρεί και να διαχειρίζεται έναν στόλο ρομπότ. Έτσι, αυτός ο άνθρωπος μπορεί τώρα να κάνει 50 παραδόσεις σε μια ώρα αντί για πέντε, και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να πληρώσουμε αυτόν τον άνθρωπο πολύ περισσότερα. Αυτές είναι δουλειές που οι άνθρωποι πραγματικά θέλουν».

Η χρήση αυτοματισμού σε μεγάλες και μικρές εταιρείες έχει δύο πλεονεκτήματα, υποστηρίζει η Ένωση για την Προαγωγή του Αυτοματισμού. Μειώνει τις προκλήσεις για τους εργαζομένους στην κατάργηση μονότονων ή επικίνδυνων εργασιών στους καθημερινούς τους ρόλους και διατηρεί τις εταιρείες ανταγωνιστικές και γρήγορες στη διαδικασία παραγωγής. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επίλυση μιας συνεχιζόμενης έλλειψης εργατικού δυναμικού.

«Από πλευράς εργαζομένων, είναι ένα άλλο εργαλείο - ένα εργαλείο που θα σας βοηθήσει να γίνετε πιο αποτελεσματικοί στην εργασία που κάνετε αυτήν τη στιγμή, για να σας κάνει καλύτερα κατάλληλους για να βρείτε τη δουλειά για το μέλλον, που είναι συχνά καλύτερα, ασφαλέστερα και υψηλότερα αμειβόμενα θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Jeff Burnstein, ο πρόεδρος του ομίλου που είναι γνωστός ως A3, ο οποίος έχει 1.200 εταιρείες μέλη σε όλο τον κόσμο.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να επιτύχουν μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της χρήσης αυτοματισμού για να διευκολύνουν τη ζωή των εργαζομένων, χωρίς να τους αντικαταστήσουν πλήρως. Τα συνδικάτα και οι υποστηρικτές των εργατικών δικαιωμάτων έχουν πολεμήσει συχνά την υιοθέτηση της ρομποτικής, ανησυχώντας ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει εξ ολοκλήρου ορισμένες ανθρώπινες λειτουργίες.

Ο Burnstein από την πλευρά του επισημαίνει τη μεγάλης κλίμακας υιοθέτηση της ρομποτικής από την Κίνα, ως απόδειξη ότι η αυτοματοποίηση έχει γίνει πιο σημαντική για τις εταιρείες να διατηρήσουν ένα πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις.

«Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος χρήστης ρομπότ στον κόσμο με διαφορά. Αυτό μας λέει ότι αυτό το εργαλείο είναι τόσο σημαντικό που ακόμη και οι χώρες που έχουν άφθονο εργατικό δυναμικό και εργατικό δυναμικό χαμηλού κόστους, εξακολουθούν να χρειάζονται αυτοματοποίηση προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές παγκοσμίως», είπε.

Ο αυτοματισμός έχει επίσης αρχίσει να κυριαρχεί στις υπηρεσίες εστίασης καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να κάνουν τα εστιατόρια πιο παραγωγικά.

Η Vebu Labs, που εδρεύει στο El Segundo της Καλιφόρνια, συνεργάζεται με την Chipotle πάνω σε ένα ρομπότ που βοηθά στην προετοιμασία αβοκάντο για το γουακαμόλε του, που ονομάζεται Autocado. Η αλυσίδα burrito δοκιμάζει επίσης ένα ρομπότ που δημιουργεί τσιπ από την Miso Robotics, το Chippy, καθώς στοχεύει να ελευθερώσει τους εργαζόμενους της να επικεντρωθούν σε άλλες εργασίες στην κουζίνα και να κάνουν την εργασία τους πιο αποτελεσματική.

Η Vebu θέλει να προσελκύσει πάνω από 40 εργαζομένους στις ΗΠΑ, σε ρόλους από μηχανικούς έως λογιστές και κατασκευαστές.

«Η ζήτηση για τις υπηρεσίες μας είναι τεράστια γιατί το πρόβλημα είναι τόσο οξύ – το πρόβλημα της εργασίας στα εστιατόρια είναι τόσο οξύ», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vebu, Μπακ Τζόρνταν. «Δεν είναι ένα πρόβλημα που πρόκειται να φύγει σύντομα. Δεν είναι κάτι παροδικό. Δεν προκαλείται από τον Covid. Αυτό προκαλείται από την έλλειψη εργαζομένων».

Ενώ τα ρομπότ και ο αυτοματισμός μπορεί να λύνουν τα προβλήματα για ορισμένους τομείς, υπάρχει έλλειψη εργαζομένων για τους προμηθευτές της τεχνολογίας. Ο Burnstein του A3 είπε ότι το εργατικό δυναμικό χρειάζεται περισσότερη εκπαίδευση για το πώς να χρησιμοποιεί και να κατασκευάζει ρομπότ.

«Ως χώρα (οι ΗΠΑ), έχουμε συχνά τη νοοτροπία ότι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσετε μια εξαιρετική δουλειά είναι να πάτε στο κολέγιο, να πάρετε ένα πτυχίο, να αποκτήσετε μεταπτυχιακό, να πάρετε ένα διδακτορικό - αυτό δεν είναι αλήθεια», είπε. «Υπάρχουν εταιρείες που προσλαμβάνουν άτομα αμέσως μετά το γυμνάσιο, λόγω αυτής της έλλειψης εργατικού δυναμικού που έχουν όσον αφορά τις τεχνικές δεξιότητες. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως χώρα γιατί διαφορετικά, οι εταιρείες που θέλουν να υιοθετήσουν την αυτοματοποίηση αμφισβητούνται για την ικανότητα τους να το κάνουν, επειδή δεν έχουν κανέναν στο προσωπικό που να ξέρει πώς να χειρίζεται το μηχάνημα».

Φωτογραφία Getty Images/Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider