Fiber2all η νέα εταιρεία οπτικών ινών της Vodafone 

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fiber2all η νέα εταιρεία οπτικών ινών της Vodafone 
Τα σχέδια για την απόσχιση του κλάδου των οπτικών ινών και την μεταφορά τους σε νεοσύστατη εταιρεία.

Προχωρoύν τα σχέδια της Vodafone για τη σύσταση νέας θυγατρικής εταιρείας στην οποία θα μεταφερθεί όλη η τηλεπικοινωνιακή υποδομή του δικτύου οπτικών ινών.

Σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο, η νέα εταιρεία που θα προκύψει αφότου λάβει την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης, θα φέρει την ονομασία Fiber2all, θα εδρεύει στα κεντρικά της Vodafone στο Χαλάνδρι και θα έχει μετοχικό κεφάλαιο ίσο με την αξία του Kλάδου, όπως αυτός προκύπτει από σχετική έκθεση αποτίμησης. Ειδικότερα και σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησης, το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας θα ανέλθει στο ποσό των 27.230.000 ευρώ και η Vodafone, η οποία θα είναι η μοναδική μέτοχος, θα αποκτήσει το σύνολο των μετοχών που θα εκδοθούν από την νεοσύστατη Fiber2all, ήτοι 27.230.000 ονομαστικές μετοχές αξίας 1 ευρώ έκαστη.

Να θυμίσουμε ότι στα σχέδια της Vodafone για την απόσχιση του δικτύου οπτικών ινών είχε αναφερθεί ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της, κ. Χάρης Μπρουμίδης ήδη από πέρυσι. Η κίνηση δε, ακολουθεί την τάση που παρατηρείται διεθνώς στον κλάδο για απόσχιση των σχετικών υποδομών. Να θυμίσουμε ότι σε αντίστοιχη κίνηση είχε προχωρήσει και η Wind, πριν την πώλησή της, μέσω της εταιρείας Hellenic Open Fiber που δημιουργήθηκε για να αναλάβει τον σχεδιασμό, υλοποίηση, συντήρηση, λειτουργία και εκμετάλλευση του ενεργού εξοπλισμού του δικτύου πρόσβασης οπτικών ινών (NGA Network) καθώς και του σχετικού παθητικού εξοπλισμού (υποδομές και καλώδια οπτικών ινών) των δικτύων κορμού, διανομής και πρόσβασης. Η εν λόγω εταιρεία μετονομάστηκε σε United Fiber μετά την συγχώνευση των Wind - Nova.

Στην περίπτωση της Vodafone, στόχος της νέας εταιρείας είναι προχωρήσει το σκέλος του επενδυτικού σχεδίου που αφορά στις οπτικές ίνες, να μεγιστοποιήσει τις αποδόσεις των εμπλεκόμενων λειτουργικών μονάδων και να ενισχύσει εν γένει την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών. Με την απόσχιση του κλάδου, δε, σε μια ξεχωριστή νομική οντότητα, θα δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος και για την προσέλκυση νέων επενδυτών ενώ θα ενισχυθεί και η ευελιξία στη λήψη αποφάσεων σχετικών με την ανάπτυξη της υποδομής.

Σημειωτέον, ότι το δίκτυο οπτικών ινών της Vodafone αριθμεί σήμερα 280.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι και 450.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (FTTC), οι οποίες σταδιακά θα μετατρέπονται σε FTTH ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκαν και τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών σε Αιγαίο και Ιόνιο, που από φέτος το καλοκαίρι θα προσφέρουν σε συνδρομητές και επισκέπτες 10 νησιών πρόσβαση σε υπερυψηλές ταχύτητες έως 1 Gbps και αναβαθμισμένη ποιότητα δικτύου κινητής. Στόχος είναι μέχρι το 2025 το δίκτυο της εταιρείας να καλύπτει περίπου 850.000 συνδέσεις, σε σπίτια κι επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Vodafone: Αύξηση εσόδων από υπηρεσίες 3,7% στο 1ο τρίμηνο - Νέος Οικονομικός Διευθυντής

Η Cosmote απορροφάται από την ΟΤΕ ΑΕ - Μέχρι τον Ιανουάριο του 2024

Και ο ΑΝΤ1 στην «μάχη» MEGA - NOVA

gazzetta
gazzetta reader insider insider