Attica Bank: Επιστροφή στην κερδοφορία με βιώσιμο ρυθμό – Το σχέδιο εξυγίανσης και η συγχώνευση με την Παγκρήτια

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Επιστροφή στην κερδοφορία με βιώσιμο ρυθμό – Το σχέδιο εξυγίανσης και η συγχώνευση με την Παγκρήτια
Η νέα Attica Bank πρόκειται να συγχωνευθεί με την Παγκρήτια Τράπεζα, η οποία με τη σειρά της, ολοκληρώνει στα τέλη του μήνα τη συγχώνευση της HSBC Ελλάδος.

Ύστερα από εννέα μήνες «roller coaster», με πολλή και μεγάλης έντασης δουλειά για να αποκοπούν παθογένειες του παρελθόντος, η Attica Bank υπό την CEO, Ελένη Βρεττού, επιστρέφει σε κερδοφορία με βιώσιμο ρυθμό, όπως δείχνει η πορεία του α' εξαμήνου. Στόχος πλέον είναι η πλήρης εξυγίανση του ισολογισμού από τα κόκκινα δάνεια, ο εξορθολογισμός του δικτύου και οι «χειρουργικές» περικοπές εξόδων, η αύξηση των μεριδίων αγοράς στις επιχειρηματικές χορηγήσεις και η δημιουργία νέων προϊόντων λιανικής πιο εξελιγμένων, ψηφιοποιημένων και tailor made για τους πελάτες. Πρόκειται για τις βασικές κατευθύνσεις, που με τη βοήθεια των νέων μετόχων (Thrivest, Παγκρήτια Τράπεζα), αλλά και τον εμπλουτισμό της Τράπεζας με έμπειρα στελέχη από την αγορά, θα δημιουργήσουν μία νέα Attica Bank, μίγμα restructuring και start – up.

Η νέα Attica Bank πρόκειται να συγχωνευθεί με την Παγκρήτια Τράπεζα, η οποία με τη σειρά της, ολοκληρώνει στα τέλη του μήνα τη συγχώνευση της HSBC Ελλάδος και τον Σεπτέμβριο την απορρόφηση της Συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας.

Ενόψει του σχεδίου της συγχώνευσης με την Παγκρήτια το α' εξάμηνο του 2024, η Attica Bank βρίσκεται στη διαδικασία να ορίσει μέχρι τον Σεπτέμβριο τους συμβούλους για τη συγχώνευση (νομικός, στρατηγικός για την κατάρτιση του business plan και χρηματοοικονομικός για τον προσδιορισμό της σχέσης ανταλλαγής) ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει καταρτιστεί και το business plan. Παράλληλα, θα ξεκινήσει το due diligence (σ.σ. της Attica Bank από την Παγκρήτια και της Παγκρήτιας από το ΤΧΣ) που θα καθορίσει τη σχέση ανταλλαγής των μετοχών των δύο τραπεζών. Κομβικές στο σκέλος αυτό, θα είναι οι αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση για τον «Ηρακλή 3», μέσω του οποίου η Αttica Bank θα μπορούσε να μειώσει δραστικά τα NPEs, έχοντας εικόνα και των πρόσθετων κεφαλαίων που θα χρειαστεί για την οριστική της εξυγίανση.

Ενημερώνοντας χθες εκπροσώπους του Τύπου, μετά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, η CEO Ελένη Βρεττού είπε ότι εν αναμονή των αποφάσεων για τον «Ηρακλή 3», η Τράπεζα θα κλείσει εντός του Ιουλίου τη συμφωνία για την πώληση του χαρτοφυλακίου Astir I ώστε τον Σεπτέμβριο να γίνει η μεταβίβαση στον επενδυτή, θα επαναδιαπραγματευθεί τις συμφωνίες με τους διαχειριστές απαιτήσεων και θα επανυποβάλει στους μετόχους τη στρατηγική εξυγίανσης, συμπεριλαμβάνοντας τον «Ηρακλή 3» και την πρόβλεψη για τα κεφάλαια που θα «κάψει» για τα χαρτοφυλάκια Omega, Metexelixis και ίσως και Astir II.

Όπως είπε χθες στους μετόχους η CEO Ελένη Βρεττού, το 2022 έθεσε τις βάσεις για την επιστροφή της Attica Bank στην κανονικότητα. Την πλήρη και οριστική εξυγίανση του ισολογισμού της Τράπεζας σηματοδότησε στις αρχές του 2023 η επιτυχής ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 473,3 εκατ. ευρώ στην οποία μπήκαν ως νέοι μέτοχοι, η Thrivest και η Παγκρήτια Τράπεζα. Μετά την ΑΜΚ, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αποκαταστάθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων: pro-forma σε επίπεδο Ομίλου, ο δείκτης CET Ι και ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) διαμορφώθηκαν σε 15,1% και 19,2%, αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι η χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε την έξοδο της Τράπεζας από το καθεστώς του DTC, ενεργοποιώντας τις διατάξεις του αναβαλλόμενου φόρου για απαιτήσεις 63 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία αυτή θα ενισχύει το ποσοστό του ΤΧΣ στην Attica Bank στο 72%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΧΣ: Βάζει «γκάζι» στην αποεπένδυση – Έως τις 15/9 οι κινήσεις στη Eurobank

gazzetta
gazzetta reader insider insider