Unibios: Εξετάζει εξαγορές στην Ευρώπη με το βλέμμα στο Euronext για τη Watera

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Unibios: Εξετάζει εξαγορές στην Ευρώπη με το βλέμμα στο Euronext για τη Watera
Με ένα επενδυτικό πλάνο που αγγίζει τα 6 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία η Unibios σχεδιάζει εξαγορές εταιρειών στο εξωτερικό με στόχο να διεκδικήσει μερίδιο από την διεθνή αγορά επεξεργασίας υδάτων και αφαλάτωσης. Στο πλάνο βρίσκεται και η είσοδος της Watera International σε κάποιο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο.

Ένα φιλόδοξο πλάνο διεθνούς επέκτασης, κυρίως στη Δυτική Ευρώη, που περιλαμβάνει όχι μόνο την υλοποίηση έργων αλλά και τις εξαγορές ξένων εταιρειών βάζει μπρος η Unibios με βασικό όχημα την Watera, η οποία δραστηριοποιείται στα συστήματα επεξεργασίας υδάτων και αφαλάτωσης.

Όπως ανέφερε η διοίκηση της εισηγμένης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στόχος είναι η εξαγορά μικρότερων ξένων εταιρειών που μπορούν να προσφέρουν δίκτυο πελατών και τεχνογνωσία που να μπορεί να ενσωματώσει ο όμιλος. Μάλιστα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Ορφέα Μαυρίκιο, στα πλάνα είναι και η εισαγωγή της θυγατρικής Watera International σε ξένο χρηματιστήριο, ενδεχομένως στο Euronext της Γαλλίας.

«Έχουμε ένα επενδυτικό πλάνο προσαρμοσμένο στα μέτρα και τις δυνατότητες μας, το οποίο προσεγγίζει τα 6 εκατ. ευρώ μέσα στην ερχόμενη τριετία, αυτό είναι ένα πόσο που μπορούμε να καλύψουμε μόνοι μας, αλλά έχουμε και τη δυνατότητα μόχλευσης ή ακόμη να προχωρήσουμε σε συνδυασμό με κάποιον στρατηγικό επενδυτή», ανέφερε ο κ. Μαυρίκιος.

Η Watera επικεντρώνει τη δραστηριότητα της σε μεγαλύτερα έργα που αφορούν εφαρμογές επεξεργασίας ύδατος σε δημοτικά δίκτυα, την βιομηχανία, τα νοσοκομεία και τα ξενοδοχεία. Η εταιρεία έχει εγκαταστήσει ορισμένα από τα μεγαλύτερα συστήματα αφαλάτωσης που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα, ενώ διαθέτει δραστηριότητα στο εξωτερικό, μέσω της Watera International με θυγατρικές σε Βουλγαρία, Τσεχία και Ιταλία.

Με δεδομένο πως λόγω της κλιματικής αλλαγής και της στροφής κρατών και επιχειρήσεων στη βιώσιμη ανάπτυξη, θα απαιτηθούν τα επόμενα χρόνια τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές επεξεργασίας νερού, ο όμιλος κοιτάζει ολοένα και περισσότερο στο εξωτερικό, και κυρίως στη Δυτική Ευρώπη όπου υπάρχει η δυνατότητα να παρέχει τα συστήματα διαχείρισης υδάτων με ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους. «Αυτό που επιδιώκουμε είναι να προσφέρουμε το 95% της ποιότητας που προσφέρει για παράδειγμα ένα Γερμανός ανταγωνιστής στο 85% της τιμής. Αν αυτό το καταφέρουμε θα είμαστε αρκετά ανταγωνιστικοί διεθνώς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρικίος.

Η ιδιωτική τοποθέτηση

Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία πριν από μερικούς μήνες προχώρησε σε μεταβίβαση, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, των 150.000 ιδίων μετοχών που κατείχε στον Karl Michael Millauer, ο οποίος είναι πλέον και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Unibios Συμμετοχών.

Ο κ. Millauer έχει διατελέσει ανώτατο στέλεχος σε σημαντικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του νερού διεθνώς όπου κατείχε θέσεις υψηλής ευθύνης. Τα τελευταία χρόνια, δραστηριοποιείται στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε εταιρίες του κλάδου επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης νερού με έμφαση τις επιχειρηματικές συνεργασίες και επενδύσεις, τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις και με έδρα στη Ζυρίχη.

Σύμφωνα με την διοίκηση της Unibios o κ. Millauer θα συμβάλει στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Watera International διεθνώς, ενισχύοντας περεταίρω την εξωστρέφεια του oμίλου. «Έμεινα έκπληκτος όταν γνώρισα τη Watera με το πώς αξιοποιούσε την αιχμή της τεχνολογίας. Στόχος μου είναι μεγαλώσουμε την εταιρεία. Πλέον, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου, καταλαβαίνω καλύτερη την εταιρεία και μπορώ να προσεγγίσω πιθανούς στόχους για εξαγορές αλλά και να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή της εταιρείας σε πολλά έργα ανά τον κόσμο», σημείωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Millauer.

Εκτός από την Watera, η Unibios σκοπεύει να προχωρήσει και σε στοχευμένες επενδύσεις στις ΑΠΕ, ενώ στο πλάνο είναι και η πώληση τμήματος του οικοπέδου 65 στρεμμάτων που διαθέτει στη ΒΙΠΕ Βόλου.

Ο τζίρος ρεκόρ του 2022 και οι προβλέψεις για τη συνέχεια

Λόγω των ισχυρών αποτελεσμάτων της Watera η Unibios πέτυχε το 2022 υψηλή κερδοφορία προ φόρων, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Μάλιστα πέρσι ο κύκλος εργασιών έφτασε τα 11,24 εκατ. ευρώ, όταν έξι χρόνια πριν ο όμιλος είχε τζίρο 4,56 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη μετά από φόρους ήταν 650.000 ευρώ και η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) έφτασε τα 1,18 εκατ. ευρώ η περίπου 16% του κύκλου εργασιών.

«Πιάσαμε το στόχο που έχουμε θέσει για λειτουργική κερδοφορία που να ξεπερνά το 15% των πωλήσεων, τόσο το 2022 όσο και το 2021», ανέφερε ο κ. Μαυρίκιος προσθέτοντας πως στόχος είναι η εδραίωση και η ενίσχυση των πωλήσεων με ταυτόχρονη διατήρηση του υψηλού ποσοστού κερδοφορίας. Ο όμιλος προχώρησε πέρσι, για πρώτη φορά από το 1990, στη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 201 με την μορφή επιστροφής κεφαλαίου και το ίδιο σκοπεύει να κάνει και φέτος με τα κέρδη του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider