Neuralink: Η εταιρεία εγκεφαλικών τσιπ του Έλον Μασκ ετοιμάζεται για δοκιμές σε ανθρώπους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Neuralink: Η εταιρεία εγκεφαλικών τσιπ του Έλον Μασκ ετοιμάζεται για δοκιμές σε ανθρώπους
Το «ok» από τις αμερικανικές Αρχές για τη διεξαγωγή της πρώτης κλινικής έρευνας σε άνθρωπο για τα εμφυτεύματα εγκεφάλου έλαβε η εταιρεία νευροτεχνολογίας Neuralink του Έλον Μασκ, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία μέσω ανάρτησής της στο Twitter. 

Το «ok» από τις αμερικανικές Αρχές για τη διεξαγωγή της πρώτης κλινικής έρευνας σε άνθρωπο για τα εμφυτεύματα εγκεφάλου έλαβε η εταιρεία νευροτεχνολογίας Neuralink του Έλον Μασκ, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία μέσω ανάρτησής της στο Twitter.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε μαζί σας ότι λάβαμε την έγκριση από τον Οργανισμό Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA), προκειμένου να ξεκινήσουμε την πρώτη κλινική έρευνα σε άνθρωπο» ανέφερε η εταιρεία στην ανάρτησή της. «Είναι το αποτέλεσμα εξαιρετικής δουλειάς από την ομάδα της Neuralink, σε στενή συνεργασία με τον FDA και σηματοδοτεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα, το οποίο κάποια ημέρα θα επιτρέψει στην τεχνολογία μας να βοληθήσει πολλούς ανθρώπους» σημείωσε ακόμα.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία έναρξης της κλινικής δοκιμής, ενώ ο FDA δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη τοποθέτηση σχετικά με το ζήτημα.

Η Neuralink εργαζόταν εδώ και χρόνια πάνω στη διεπαφή εγκεφάλου - υπολογιστή (που αποσκοπεί στη βοήθεια ατόμων με τραυματισμούς στον εγκέφαλο ή στη σπονδυλική στήλη, οι οποίου έχουν προκαλέσει κάποια βλάβη) μέσω ασύρματων εμφυτευμάτων εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να βοηθήσουν άτομα που πάσχουν από απώλεια όρασης, κινητικές λειτουργίες ή παράλυση.

Σημειωτέον ότι ο FDA φέρεται να απέρριψε, πέρυσι, αίτημα της εταιρείας για δοκιμές σε ανθρώπους, επικαλούμενος ανησυχίες ασφάλειας.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Έλον Μασκ, συνιδρυτής και CEO της Neuralink, έγραψε στο Twitter ότι «είναι πλέον σίγουρος ότι η συσκευή της Neuralink είναι έτοιμη για ανθρώπους», προσθέτοντας ότι οι κλινικές δοκιμές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν σε έξι μήνες.

Παράλληλα, είχε δηλώσει ότι θα ήταν «άνετος» με την την εμφύτευση τσιπ της Neuralink σε κάποιο από τα παιδιά του εάν χρειαζόταν.

Εν τω μεταξύ, πέρυσι, το Reuters μετέδωσε ότι η Neuralink βρισκόταν στο «μικροσκόπιο» του Γενικού Επιθεωρητή του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ λόγω καταγγελιών ότι τα πειραματόζωα της εταιρείας υφίσταντο υπερβολικά επώδυνες διαδικασίες, αλλά και για αδικαιολόγητους θανάτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχική Υγεία: Στα 470,4 εκατ. το ετήσιο κόστος στην Ελλάδα – Τι δείχνουν τα πρώτα επίσημα στοιχεία

«Ένεση» 1,8 δισ. δολαρίων στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης μέσα στο 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider