«Πάτησε φρένο» η ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% - Ακολουθεί τον βηματισμό της Fed

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πάτησε φρένο» η ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% - Ακολουθεί τον βηματισμό της Fed
H ΕΚΤ κατέβασε ταχύτητα και προχώρησε με ηπιότερο ρυθμό στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής. Αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στα «πρότυπα» της Fed. Σε τι επίπεδα διαμορφώνονται τα τρία βασικά της επιτόκια - Οι διαπιστώσεις για τον πληθωρισμό.

Στα «χνάρια» της Fed κινήθηκε η ΕΚΤ, καθώς αύξησε τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης, επιβραδύνοντας τον ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, καθώς πρόκειται για τη μικρότερη άνοδο των τελευταίων 7 μηνών, μιας και όλες οι προηγούμενες αναθεωρήσεις των 50 ή και των 75 μ.β.

Στην ανακοίνωση μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Νομισματικής Επιτροπής της ΕΚΤ, τονίζεται πως οι προοπτικές για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να παραμένουν πολύ υψηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ συμπληρώνεται ότι: «Υπό το φως των συνεχιζόμενων υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης» υπογραμμίζεται. Μάλιστα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο δομικός πληθωρισμός έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, αλλά οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές. «Ταυτόχρονα, οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων μεταδίδονται δυναμικά στη χρηματοδότηση και τις νομισματικές συνθήκες της ζώνης του ευρώ, ενώ οι καθυστερήσεις και η ισχύς μετάδοσης στην πραγματική οικονομία παραμένουν αβέβαιες» επισημαίνεται.

Βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

Έτσι, αποφασίστηκε η αναθεώρηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, κάτι που σημαίνει ότι το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 3,75% (από 3,5%), το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25% (από 3%) και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 4% (από 3,75%) με άμεση ισχύ από τις Μαΐου του 2023. Πλέον, η ΕΚΤ μετρά συνολικά επτά αυξήσεις των επιτοκίων της από το καλοκαίρι του 2022 όταν ξεκίνησε τον τρέχοντα κύκλο σύσφιξης της πολιτικής της, με τις αυξήσεις να φτάνουν σωρευτικά τις 375 μονάδες βάσης.

«Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια θα φτάσουν σε επίπεδα αρκετά περιοριστικά ώστε να επιτευχθεί η έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και θα διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που θα εξαρτάται από τα δεδομένα για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της διάρκειας της σύσφιξης. Ειδικότερα, οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια θα συνεχίσουν να βασίζονται στην αξιολόγηση των προοπτικών για τον πληθωρισμό υπό το φως των οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων που λαμβάνουμε, της δυναμικής του δομικού πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής» προστίθεται.

Προγράμματα APP και PEPP

Το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει όλα τα ποσά από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους. Η μείωση θα ανέλθει σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2023. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει να διακόψει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του APP από τον Ιούλιο του 2023.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα PEPP, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.

Πράξεις αναχρηματοδότησης

Καθώς οι τράπεζες αποπληρώνουν τα ποσά που έχουν δανειστεί στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογεί τακτικά τον τρόπο με τον οποίο οι στοχευμένες δανειοδοτικές πράξεις συμβάλλουν στη στάση της νομισματικής του πολιτικής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναφέρει τέλος ότι είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διατηρήσει την ομαλή λειτουργία της νομισματικής πολιτικής. Η εργαλειοθήκη που διαθέτει η ΕΚΤ είναι πλήρως εξοπλισμένη για την παροχή ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης, αν χρειαστεί. Επιπλέον, το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument - TPI) είναι διαθέσιμο για να αντισταθμίσει ανεπιθύμητες και απρόβλεπτες εξελίξεις στην αγορά που θα αποτελέσουν σοβαρή απειλή για τις χώρες της ζώνης του ευρώ, με το Διοικητικό Συμβούλιο να δύναται να εκπληρώσει πιο αποτελεσματικά την αποστολή του για τη σταθερότητα των τιμών.

Πληθωριστική πορεία Ευρωζώνης

Τα νέα από το πληθωριστικό «μέτωπο» στην Ευρωζώνη, αναφέρουν πως ο μέσος όρος ανόδου τιμών είναι 7% τον Απρίλιο από 6,9% τον Μάρτιο και 8,5% τον Φεβρουάριο. Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη δείχνουν επέκταση των πληθωριστικών πιέσεων προς τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, αλλά και προς τα τρόφιμα. Αναλυτικά, ανά την Ευρωζώνη, στην ενέργεια, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,5% τον Απρίλιο, έναντι μείωσης κατά -0,9% τον Μάρτιο και ανόδου κατά 13,9% τον Φεβρουάριο, 18,9% τον Ιανουάριο και 25,5% τον Δεκέμβριο. Στα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός η ταχύτητα ανόδου του σχετικού δείκτη μειώνεται με ρυθμό 13,6% τον Απρίλιο, από 15,7% τον Μάρτιο, 15,4% τον Φεβρουάριο, 15% τον Ιανουάριο και 14,3% τον Δεκέμβριο. Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά έχουν οριακή επιβράδυνση με ρυθμό ανόδου τιμών κατά 6,2% από 6,6% τον Μάρτιο, 6,8% τον Φεβρουάριο, 6,7% τον Ιανουάριο και 6,4% τον Δεκέμβριο. Οι υπηρεσίες έχουν άνοδο 5,2%, έναντι 5% τον Μάρτιο, 4,8% τον Φεβρουάριο, 4,4% τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο.

Σε υψηλό από το 2006 τα επιτόκια της Fed - «Γερακίσια» τοποθέτηση Πάουελ

Με τη χθεσινή αύξηση, το εύρος των επιτοκίων της Fed διαμορφώνεται στο 5% - 5,25%. Πρόκειται για το υψηλότερο εύρος των επιτοκίων της τράπεζας από τον Αύγουστο του 2007, ενώ είναι και η 10η αύξηση των επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022. Σημειώνεται πως η απόφαση για αύξηση κατά 0,25% ήταν ομόφωνη μεταξύ των μελών της νομισματικής επιτροπής της Fed, αφήνοντας ωστόσο «παράθυρο» για παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων της το επόμενο χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ σημείωσε πως τα οικονομικά δεδομένα θα καθορίσουν εάν χρειάζονται περισσότερα μέτρα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, ενώ η αγορά εργασίας των ΗΠΑ εξακολουθεί να παραμένει «καυτή». Ωστόσο, υπάρχουν «ορισμένα σημάδια» ότι η προσφορά και η ζήτηση για εργασία επιστρέφουν σε «καλύτερη ισορροπία». «Δεν πάρθηκε σήμερα η απόφαση για παύση των αυξήσεων των επιτοκίων» επεσήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως το αν θα υπάρξει τέλος στις επιτοκιακές ανόδους θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση του Ιουνίου όπως εξήγησε και επανέλαβε πως σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, η Fed είναι έτοιμη να αναλάβει και περισσότερες δράσεις για τον έλεγχο του πληθωρισμού που παραμένει υψηλός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δημόσιοι υπάλληλοι: Έρχεται προκαταβολή μερισμάτων και αυξήσεις στα ειδικά μισθολόγια εντός του 2023

Ρεύμα: Στα 15 €/MWh η ενίσχυση για Μάιο και Ιούνιο -Σκρέκας: Τον Ιούνιο συμπληρώνουμε 23 μήνες συνεχόμενων παρεμβάσεων

Στο «μάτι» της Εφορίας 140.000 ακίνητα τύπου Airbnb

gazzetta
gazzetta reader insider insider