ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ποιος χάνει και ποιος κερδίζει στην τραπεζική κρίση που συνεχίζεται

Γιάννης Αγγέλης
04-05-2023 | 07:13
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποιος χάνει και ποιος κερδίζει στην τραπεζική κρίση που συνεχίζεται

Το Οικονογράφημα, παρακάμπτοντας σήμερα την συνήθη σχολιογραφική του διάθεση, παρουσιάζει μία ενδιαφέρουσα λίστα στοιχείων, που δείχνουν ποιος κερδίζει και ποιος χάνει στα επεισόδια της τραπεζικής κρίσης που άρχισε τον Μάρτιο και... συνεχίζεται. H επισήμανση αυτή ίσως είναι χρήσιμη, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Fed ότι συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι... να σταματήσει.

Τα στοιχεία αυτά έχουν συγκεντρωθεί από τον διεθνή οικονομικό τύπο και δεν έχουν αμφισβητηθεί μέχρι σήμερα. Κατ’ αρχήν να επισημάνουμε ότι η First Republic Bank είναι η τρίτη κατά σειρά τράπεζα που χρεοκοπεί μετά τη Silicon Valley Bank (SVB) και την Signature μέσα σε δύο μήνες (Μάρτιο – Απρίλιο). Από τις τρεις αυτές τράπεζες, περί τα 47 δισ. δολάρια σε τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία έχουν…εξαερωθεί.

Η «ζημιά» αυτή έχει κατά ένα μέρος απορροφηθεί από τους μετόχους και τους κατόχους των ομολόγων αυτών των τραπεζών. Δεν είναι όμως μόνο αυτοί που έχουν μείνει με τον «μουτζούρη». Την ζημιά την φορτώθηκαν και τα δημόσια Ταμεία όπως η Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) η οποία είναι ο δημόσιος οργανισμός που χρηματοδοτείται από εισφορές όλων των τραπεζών. Αναλυτικά, το κόστος της διευθέτησης και χρηματοδότησης των πτωχεύσεων και των εξαγορών ανέρχεται σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια για την SVB, περί τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια για την First Republic Bank, συν άλλα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την SB. Με άλλα λόγια το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών και της ζημιάς πέφτει στην FDIC.

Και ποιος πρόκειται να κερδίσει; Μία και μοναδική τράπεζα, η JP Morgan η οποία «κέρδισε» τον πλειστηριασμό της FRB. Συγκεκριμένα, η JPM πληρώνει στην FDIC 10,6 δισ. δολάρια και παίρνει σαν αντάλλαγμα περί τα 185 δισ. δολάρια σε τοκοφόρα δάνεια και άλλα assets της FRB. Επίσης, η JPM αποκτάει όλες τις καταθέσεις του εκκρεμούς δανεισμού της First Republic αλλά και της First Republic από τη Fed. Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Μέρος της συμφωνίας «εξαγοράς» είναι ότι η FDIC παρέχει πιστωτική γραμμή 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην JPM για πέντε χρόνια, έτσι ώστε να καλύπτεται οποιαδήποτε περαιτέρω πτώση των καταθέσεων ή των αθετήσεων των δανείων της FRB. Γιατί για 5 χρόνια; Μα γιατί τόσο είναι το χρονοδιάγραμμα λήξης του μεγαλύτερου μέρους των δανείων της FRΒ στην προβληματική αγορά των εμπορικών ακινήτων. Επιπλέον, η FDIC συμφώνησε να αναλάβει το 80% τυχόν ζημιών από αθετήσεις δανείων. Όμως έτσι, η JPM δεν θα χρειαστεί να προσφύγει όπως οι άλλες τράπεζες για ρευστότητα από τον τρέχοντα ακριβότερο δανεισμό από τη Fed, αφού θα έχει εξασφαλίσει την γραμμή ειδικών όρων δανεισμού των 50 δισ. δολ. με πρόσχημα την εξαγορά της FRB.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο επικεφαλής της JPMorgan, κ. Ντάιμον στους μετόχους της τράπεζάς του, εξηγώντας τα υπέρ και τα κατά της κίνησης αυτής «θα βγάζει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία…». Η αλήθεια σύμφωνα με τους αναλυτές είναι ότι τα πραγματικά κέρδη θα είναι της τάξης του ενός δισ. δολ. ετησίως, καθώς η JPM θα μπορεί να εκμεταλλευθεί τον εξαιρετικά χαμηλότοκο δανεισμό των 50 δισ. δολ από την FDIC. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών με βάση αυτά τα δεδομένα είναι ότι η JPM θα αυξήσει τα ετήσια κέρδη της κατά 2% χωρίς να χρειασθεί κάνει τίποτα μέσα από αυτή την συμφωνία.

Να θυμίσουμε εδώ ότι η JPMorgan ήταν επίσης κερδισμένη (όχι βέβαια σε τέτοιο επίπεδο) και από άλλη μία ανάλογη πράξη της το 2007 – 2008. Όταν 8 μήνες πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers είχε και πάλι κληθεί από την Fed να απορροφήσει την Bear Stearns, ανταγωνιστή της Lehman Brothers, που είχε καταρρεύσει από την πρώτη φάση της κρίσης των Subprime loans τον Φεβρουάριο του 2008. Να επισημάνουμε εδώ ένα άλλο ενδιαφέρον επίσης στοιχείο αυτών των τραπεζικών καταρρεύσεων, ειδικά για την μεγαλύτερη εξ αυτών, αυτή της First Republic Bank.

Όπως αποδεικνύεται από στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στον διεθνή οικονομικό τύπο – χωρίς όμως να κινηθούν κάποιες διώξεις – ο επικεφαλής της FRB όπως και κάποια άλλα διοικητικά στελέχη της, τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο «ξεφορτώθηκαν» σχεδόν το σύνολο των μετοχών τους σε τιμές που ελάχιστα απείχαν από τα προηγούμενα υψηλά τους…

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Παρέμβαση Ελλάδας στον ΟΗΕ: Ο όρος «Τουρκικά Στενά» δεν συνάδει με τη Σύμβαση του Μοντρέ

23:46

Microsoft: Kαθαρά κέρδη 31,78 δισ. δολαρίων με «όχημα» το Azure - Στο +18% ο κύκλος εργασιών

23:36

Meta: Πτώση άνω του 5% της μετοχής αφού δαπάνες και αύξηση χρηστών απογοήτευσαν

23:29

Alphabet: Ράλι εσόδων 22% με ώθηση τα 20 δισ. δολάρια από Google Cloud

23:24

Amazon: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κέρδη και έσοδα τριμήνου - Γιατί πέφτει η μετοχή

23:20

Αναβάθμιση guidance από Ford - «Δώρο» 1,3 δισ. δολάρια από δασμούς Τραμπ

23:11

Wall Street: «Κόκκινο 5x5» για Dow Jones

22:59

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τον εκλογικό χάρτη της Λουιζιάνας

22:48

Τσίπρας: «Ηθική επανάσταση με Δημοκρατία, Διαφάνεια και Δικαιοσύνη»

22:37

Τραμπ: Η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει σύντομα τα αρχεία για τα UFO

22:26

ΞΕΕ: Με νέο ρεκόρ συμμετοχών ολοκληρώθηκε ο 7ος Διαγωνισμός Idea Platform

22:15

Κεφαλογιάννη: Η προώθηση του γαμήλιου τουρισμού στο επίκεντρο της στρατηγικής του υπουργείου

22:05

Πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα 118 δολάρια το Brent μετά τη νέα απειλή Τραμπ

21:59

Παραμένει στο ΔΣ της Fed ο Πάουελ - Το «στίγμα» για πληθωρισμό, πετρέλαιο, επιτόκια

21:58

Υπουργείο Εργασίας: Λαϊκίστικη η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μειωμένο ωράριο εργασίας

21:49

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πτώση 2,5 μονάδων για τη ΝΔ - Η εικόνα για Τσίπρα - Καρυστιανού

21:39

Απώλειες για τον χρυσό μετά το «φρένο» της Fed

21:31

Επιτελικό ή μη, το Κράτος οφείλει να είναι συντονισμένο

21:27

Παρουσίαση του προγράμματος Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης

21:19

Βρετανία: Ο Φάρατζ κατηγορείται ότι δεν δήλωσε δωρεά άνω του 1 εκατ. λιρών από επενδυτή crypto

21:02

Προσωρινή εκεχειρία στην Ουκρανία πρότεινε ο Πούτιν σε επικοινωνία του με τον Τραμπ

21:01

Επιτόκια Fed: Τρίτο «φρένο» στο «φινάλε» Πάουελ - Διχασμός 34ετίας στη FOMC

20:52

ΠΟΥ: Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον Οργανισμό

20:47

Σχοινάς στο 4ο Ευρωπαϊκό Forum Ανάπτυξης Θεσσαλίας: Νέα εθνική εκκίνηση για τον πρωτογενή τομέα - Από τις πληρωμές στην προοπτική

20:42

Ιδρύεται η Ειδική Γραμματεία Ορεινών Περιοχών – Στόχος η ενίσχυση της συνοχής και της προοπτικής των κοινοτήτων

20:39

Μιχαηλίδου: Συμπληρώθηκαν οι 100 αιτήσεις για το Σήμα Διαφορετικότητας

20:34

Το έργο GREGY στο 3SI Business Forum 2026 της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών στην Κροατία

20:24

Παπασταύρου: Μέχρι μέσα Μαΐου η παρουσίαση του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ

20:15

Μετάθεση προθεσμιών για δήλωση και πληρωμή 1ης δόσης φόρου πλοίων Α’ κατηγορίας έως 30 Ιουνίου

20:06

Ρεύμα: Το σχέδιο της Κομισιόν για χαμηλότερους φόρους και το «αγκάθι» για την Ελλάδα