ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ποιος χάνει και ποιος κερδίζει στην τραπεζική κρίση που συνεχίζεται

Γιάννης Αγγέλης
04-05-2023 | 07:13
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποιος χάνει και ποιος κερδίζει στην τραπεζική κρίση που συνεχίζεται
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το Οικονογράφημα, παρακάμπτοντας σήμερα την συνήθη σχολιογραφική του διάθεση, παρουσιάζει μία ενδιαφέρουσα λίστα στοιχείων, που δείχνουν ποιος κερδίζει και ποιος χάνει στα επεισόδια της τραπεζικής κρίσης που άρχισε τον Μάρτιο και... συνεχίζεται. H επισήμανση αυτή ίσως είναι χρήσιμη, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Fed ότι συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι... να σταματήσει.

Τα στοιχεία αυτά έχουν συγκεντρωθεί από τον διεθνή οικονομικό τύπο και δεν έχουν αμφισβητηθεί μέχρι σήμερα. Κατ’ αρχήν να επισημάνουμε ότι η First Republic Bank είναι η τρίτη κατά σειρά τράπεζα που χρεοκοπεί μετά τη Silicon Valley Bank (SVB) και την Signature μέσα σε δύο μήνες (Μάρτιο – Απρίλιο). Από τις τρεις αυτές τράπεζες, περί τα 47 δισ. δολάρια σε τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία έχουν…εξαερωθεί.

Η «ζημιά» αυτή έχει κατά ένα μέρος απορροφηθεί από τους μετόχους και τους κατόχους των ομολόγων αυτών των τραπεζών. Δεν είναι όμως μόνο αυτοί που έχουν μείνει με τον «μουτζούρη». Την ζημιά την φορτώθηκαν και τα δημόσια Ταμεία όπως η Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) η οποία είναι ο δημόσιος οργανισμός που χρηματοδοτείται από εισφορές όλων των τραπεζών. Αναλυτικά, το κόστος της διευθέτησης και χρηματοδότησης των πτωχεύσεων και των εξαγορών ανέρχεται σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια για την SVB, περί τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια για την First Republic Bank, συν άλλα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την SB. Με άλλα λόγια το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών και της ζημιάς πέφτει στην FDIC.

Και ποιος πρόκειται να κερδίσει; Μία και μοναδική τράπεζα, η JP Morgan η οποία «κέρδισε» τον πλειστηριασμό της FRB. Συγκεκριμένα, η JPM πληρώνει στην FDIC 10,6 δισ. δολάρια και παίρνει σαν αντάλλαγμα περί τα 185 δισ. δολάρια σε τοκοφόρα δάνεια και άλλα assets της FRB. Επίσης, η JPM αποκτάει όλες τις καταθέσεις του εκκρεμούς δανεισμού της First Republic αλλά και της First Republic από τη Fed. Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Μέρος της συμφωνίας «εξαγοράς» είναι ότι η FDIC παρέχει πιστωτική γραμμή 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην JPM για πέντε χρόνια, έτσι ώστε να καλύπτεται οποιαδήποτε περαιτέρω πτώση των καταθέσεων ή των αθετήσεων των δανείων της FRB. Γιατί για 5 χρόνια; Μα γιατί τόσο είναι το χρονοδιάγραμμα λήξης του μεγαλύτερου μέρους των δανείων της FRΒ στην προβληματική αγορά των εμπορικών ακινήτων. Επιπλέον, η FDIC συμφώνησε να αναλάβει το 80% τυχόν ζημιών από αθετήσεις δανείων. Όμως έτσι, η JPM δεν θα χρειαστεί να προσφύγει όπως οι άλλες τράπεζες για ρευστότητα από τον τρέχοντα ακριβότερο δανεισμό από τη Fed, αφού θα έχει εξασφαλίσει την γραμμή ειδικών όρων δανεισμού των 50 δισ. δολ. με πρόσχημα την εξαγορά της FRB.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο επικεφαλής της JPMorgan, κ. Ντάιμον στους μετόχους της τράπεζάς του, εξηγώντας τα υπέρ και τα κατά της κίνησης αυτής «θα βγάζει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία…». Η αλήθεια σύμφωνα με τους αναλυτές είναι ότι τα πραγματικά κέρδη θα είναι της τάξης του ενός δισ. δολ. ετησίως, καθώς η JPM θα μπορεί να εκμεταλλευθεί τον εξαιρετικά χαμηλότοκο δανεισμό των 50 δισ. δολ από την FDIC. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών με βάση αυτά τα δεδομένα είναι ότι η JPM θα αυξήσει τα ετήσια κέρδη της κατά 2% χωρίς να χρειασθεί κάνει τίποτα μέσα από αυτή την συμφωνία.

Να θυμίσουμε εδώ ότι η JPMorgan ήταν επίσης κερδισμένη (όχι βέβαια σε τέτοιο επίπεδο) και από άλλη μία ανάλογη πράξη της το 2007 – 2008. Όταν 8 μήνες πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers είχε και πάλι κληθεί από την Fed να απορροφήσει την Bear Stearns, ανταγωνιστή της Lehman Brothers, που είχε καταρρεύσει από την πρώτη φάση της κρίσης των Subprime loans τον Φεβρουάριο του 2008. Να επισημάνουμε εδώ ένα άλλο ενδιαφέρον επίσης στοιχείο αυτών των τραπεζικών καταρρεύσεων, ειδικά για την μεγαλύτερη εξ αυτών, αυτή της First Republic Bank.

Όπως αποδεικνύεται από στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στον διεθνή οικονομικό τύπο – χωρίς όμως να κινηθούν κάποιες διώξεις – ο επικεφαλής της FRB όπως και κάποια άλλα διοικητικά στελέχη της, τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο «ξεφορτώθηκαν» σχεδόν το σύνολο των μετοχών τους σε τιμές που ελάχιστα απείχαν από τα προηγούμενα υψηλά τους…

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:15

Κάλας: Η Μέση Ανατολή δεν έχει ανάγκη την «κλιμάκωση»

08:56

ΕΛΑΣ: Οι συλλογικές αποφάσεις των κομμάτων είναι σεβαστές - Δεν παρεμβαίνουμε στις συλλογικές τους διεργασίες

08:49

Σήμερα η κηδεία του Γιώργου Σουφλιά

08:47

Το Ισραήλ απαντά στους πυραύλους του Ιράν - Αυτοσυγκράτηση ζητά ο Τραμπ

08:42

Ο κόσμος αντιμέτωπος με αυξημένους κινδύνους που συνδέονται με τα πυρηνικά όπλα

08:36

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για οικονομική ψύξη

08:15

Έρχονται νέα καταστήματα Sinsay - Σε ποιες περιοχές ανοίγουν

08:12

Από ένα κατάστημα, έγινε CEO και έχτισε «αυτοκρατορία» - Πώς τα κατάφερε

08:06

Ισχυρός σεισμός 7,8 βαθμών στις Φιλιππίνες - 8 νεκροί

08:03

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: Στρατηγική εξωστρέφειας για προώθηση τουρισμού 365 ημερών

07:48

Η «ανασχηματολογία» - Το αυτογκόλ Σαμαρά - Το καρφί του Πολάκη στον Τσίπρα

07:40

Στις ΗΠΑ ο Παπασταύρου: Φυσικό αέριο, Ανατολική Μεσόγειος και ενεργειακή ασφάλεια στο επίκεντρο

07:33

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Φινάλε για τους υποψηφίους των ΓΕΛ

07:24

Τα μυστικά του ακατάσχετου λογαριασμού: Ποια ποσά δεν αγγίζει η ΑΑΔΕ, ο ΕΦΚΑ και οι τράπεζες

07:18

Motor Oil: «Όχημα» για νέες επενδύσεις στις ΑΠΕ το deal με τη ΔΕΗ - Γιατί πούλησε τα αιολικά

07:12

Κόκκινα δάνεια: Ο Άρειος Πάγος έκλεισε μία υπόθεση, άνοιξε μια άλλη

07:05

Οι ερμηνείες του Αρείου Πάγου - Πωλητήρια από τη Συνεταιριστική Χανίων - Το ενδιαφέρον στην Φουρλής

23:58

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη Τούρκος να μεταφέρει 110 κιλά ακατέργαστης κάνναβης

23:35

Συνολικά 61 μετανάστες διασώθηκαν σε δύο επιχειρήσεις νότια της Κρήτης

23:15

Μενδώνη: Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη

22:48

Χαρακόπουλος: Εκπεφρασμένη η κυβερνητική βούληση για μεταφορά νερού στον θεσσαλικό κάμπο

22:33

Ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ - Η πρώτη μετά την εκεχειρία

22:16

Τασούλας: Θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του 2ου Συνεδρίου «Ελλάδα 2030»

21:47

Στην Κύπρο για την Άτυπη Σύνοδο υπουργών Άμυνας της ΕΕ ο Ν. Δένδιας

21:18

Πέλλα: Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη σε βάρος ηλικιωμένης

21:04

Μία εβδομάδα στις Βρυξέλλες

20:59

Ιράν: Η δικαιοσύνη επιβεβαίωσε την ποινή φυλάκισης του διαφωνούντα σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί

20:53

Τουλάχιστον 10 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο στα ανοικτά της Μάλτας

20:46

Χανιά: Εντοπίστηκε drone να εισέρχεται στον εναέριο χώρο των φυλακών μεταφέροντας ύποπτο φορτίο

20:40

ΗΠA: Εξετάζουν σχέδιο για να αγοράσουν τα νησιά Τσάγκος από τον Μαυρίκιο