Πληθωρισμός Απριλίου: Αύξηση 4,5% στην Ελλάδα – Η 5η βραδύτερη στην Ευρωζώνη

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληθωρισμός Απριλίου: Αύξηση 4,5% στην Ελλάδα – Η 5η βραδύτερη στην Ευρωζώνη
Σε επίπεδο ευρωζώνης, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε οριακά στο 7% από 6,9% τον Μάρτιο. Μειώνει ταχύτητα ο δείκτης στην Ελλάδα, με μεγάλη μείωση στις τιμές ενέργειας κατά 17,8% και μονοψήφια άνοδο τιμών τροφίμων και ποτών κατά 9,7%. Ο δομικός πληθωρισμός επιταχύνεται με άνοδο 7,8%. Πιέσεις από τις υπηρεσίες.

Η επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου του πληθωρισμού στην Ελλάδα συνεχίστηκε και τον Απρίλιο. Όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, καταγράφεται άνοδος 4,5% από 5,4% τον Μάρτιο, 6,5% τον Φεβρουάριο και 7,3% τον Ιανουάριο.

Η μείωση της ταχύτητας ανόδου των τιμών σχετίζεται και με την μεγάλη αύξηση του 2022 με την οποία πλέον συγκρίνεται ο δείκτης. Παρόλα αυτά, σημαντικό είναι πως η άνοδος τιμών τον Απρίλιο ήταν η 5η πιο βραδεία ανάμεσα στα κράτη της Ευρωζώνης, που έδωσαν προσωρινά στοιχεία. Μάλιστα, σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε οριακά στο 7% από 6,9% τον Μάρτιο.

Τα αναλυτικά στοιχεία του κοινοτικού στατιστικού οργάνου δείχνουν πως στην Ελλάδα τον Απρίλιο κατεγράφη ακόμη πιο μεγάλη μείωση στις τιμές ενέργειας (κατά 17,8% από 14,7% τον Μάρτιο) η οποία και στηρίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την επιβράδυνση. Επίσης, είναι πολύ θετικό πως επιβραδύνθηκε σε μονοψήφιο επίπεδο η άνοδος τιμών τροφίμων και ποτών (9,7% από 11,9% τον Μάρτιο), καθώς πλέον η αύξηση υπολογίζεται «πάνω» στις ήδη υψηλές τιμές του 2022 (σ.σ. το κύμα ανατιμήσεων στα τρόφιμα άρχισε την προηγούμενη άνοιξη).

Αντιθέτως, ο δομικός πληθωρισμός (χωρίς ενέργεια και τρόφιμα) συνεχίζει να επιταχύνεται (στο 7,8% από 7%). Τα στοιχεία δείχνουν πως μεγάλη πηγή πίεσης είναι οι υπηρεσίες με άνοδο τιμών 6,8% τον Απρίλιο από 5,1% τον Μάρτιο.

Για το σύνολο του 2023 το ΥΠΟΙΚ αναμένει πλέον πληθωρισμό στο 4,5% (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 5% άνοδο). Τα τελικά στοιχεία για τον Απρίλιο θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 10 Μαΐου.

Πορεία Ευρωζώνης

Στην Ευρωζώνη, ο μέσος όρος ανόδου τιμών είναι 7% από 6,9% τον Μάρτιο και 8,5% τον Φεβρουάριο. Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη δείχνουν επέκταση των πληθωριστικών πιέσεων προς τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, αλλά και προς τα τρόφιμα.

Αναλυτικά, ανά την Ευρωζώνη, στην ενέργεια, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,5% τον Απρίλιο, έναντι μείωσης κατά -0,9% τον Μάρτιο και ανόδου κατά 13,9% τον Φεβρουάριο, 18,9% τον Ιανουάριο και 25,5% τον Δεκέμβριο. Στα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός η ταχύτητα ανόδου του σχετικού δείκτη μειώνεται με ρυθμό 13,6% τον Απρίλιο, από 15,7% τον Μάρτιο, 15,4% τον Φεβρουάριο, 15% τον Ιανουάριο και 14,3% τον Δεκέμβριο. Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά έχουν οριακή επιβράδυνση με ρυθμό ανόδου τιμών κατά 6,2% από 6,6% τον Μάρτιο, 6,8% τον Φεβρουάριο, 6,7% τον Ιανουάριο και 6,4% τον Δεκέμβριο. Οι υπηρεσίες έχουν άνοδο 5,2%, έναντι 5% τον Μάρτιο, 4,8% τον Φεβρουάριο, 4,4% τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Παγώνουν» από σήμερα και για 12 μήνες τα κυμαινόμενα επιτόκια όλων των στεγαστικών δανείων

Σε 2 μήνες 4 χρεοκοπίες και μία εξαγορά, το... remake του 2008;

Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης κάνουν καλό (και) στο χρέος

gazzetta
gazzetta reader insider insider