Fed: Αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης - Προς «πάγωμα» η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης - Προς «πάγωμα» η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής
Το εύρος των επιτοκίων της Fed διαμορφώνεται στο 5% - 5,25%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2007. Οι επιπτώσεις που έχουν οι τραπεζικές αναταραχές στις ΗΠΑ.

Τελευταία ενημέρωση: 21:36

Σε αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 0,25% προχώρησε η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) -όπως αναμενόταν από τις αγορές- και όπως ανακοινώθηκε μετά από την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας (FOMC). Παράλληλα, η Fed «άνοιξε τον δρόμο» για παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων της το επόμενο χρονικό διάστημα.

Με τη σημερινή αύξηση, το εύρος των επιτοκίων της Fed διαμορφώνεται στο 5% - 5,25%. Πρόκειται για το υψηλότερο εύρος των επιτοκίων της τράπεζας από τον Αύγουστο του 2007, ενώ είναι και η 10η αύξηση των επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022.

Σημειώνεται πως η σημερινή απόφαση για αύξηση κατά 0,25% ήταν ομόφωνη μεταξύ των μελών της νομισματικής επιτροπής της Fed.

Στην ανακοίνωση της FOMC, έχει απαλειφθεί η αναφορά που υπήρχε τον Μάρτιο για «ενδεχόμενη περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», ανοίγοντας τον δρόμο για διατήρηση των επιτοκίων της Fed στα σημερινά επίπεδα και για να υπάρξει μια αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της FOMC, που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο.

Άξιο αναφοράς είναι πως για τη συνεδρίαση του Ιουνίου, οι αναλυτές δίνουν 80,6% πιθανότητες για μια διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα -που διαμορφώθηκαν μετά από την αύξηση των 25 μονάδων βάσης-, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για το ότι η FOMC θα υπολογίσει διάφορους παράγοντες «ώστε να εξακριβώσει το εάν περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής είναι ενδεδειγμένη».

Για τον πληθωρισμό, η τράπεζα υποστηρίζει πως «παραμένει σε εγρήγορση για τους πληθωριστικούς κινδύνους», αν και «η σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών θα έχει επίδραση στην οικονομία και στις τιμές» των ΗΠΑ.

Σχετικά με το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων, η FOMC υποστηρίζει πως θα λάβει υπόψιν της τα εξής:

  • Τη σωρευτική σύσφιξή της νομισματικής πολιτικής.
  • Τις επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό
  • Τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες

Πώς φτάσαμε εδώ;

Υπενθυμίζεται πως η Fed προχωρά από τον Μάρτιο του 2022 σε συνεχιζόμενες αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού και την επαναφορά του στον στόχο της τράπεζας, στο επίπεδο του 2%.

Τον Μάρτιο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5%, σημειώνοντας την ηπιότερη ετήσια άνοδο του από τον Ιούνιο του 2021, αλλά παραμένοντας σημαντικά πάνω από τον στόχο της Fed.

Στο πλαίσιο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας, η Fed θέλει να «παγώσει» την αμερικανική οικονομία και αυτό φαίνεται να το καταφέρνει, κρίνοντας από μια σειρά μακροοικονομικών ανακοινώσεων από τις ΗΠΑ το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως αυτή για την πορεία του ΑΕΠ της χώρας στο α' τρίμηνο του 2023, με ανάπτυξη 1,1%.

Ωστόσο, οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed έχουν ενισχύσει τους φόβους για μια διολίσθηση της αμερικανικής οικονομίας σε συρρίκνωση ή ακόμα και σε περιβάλλον ύφεσης.

Οι παραπάνω προβληματισμοί εντείνονται από τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, με πρώτη την κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο και προ ημέρων με την πώληση της First Republic Bank στην JP Morgan, εγείροντας ανησυχίες για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ.

Για τα παραπάνω αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων της FOMC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider