Ανακούφιση και ανησυχία από την εξαγορά της First Republic Bank

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανακούφιση και ανησυχία από την εξαγορά της First Republic Bank
Ανάμεικτες αντιδράσεις μεταξύ επενδυτών και τραπεζικών στελεχών για την εξαγορά της First Republic από τη JPMorgan.

Λίγες ώρες αφότου η JPMorgan συμφώνησε να εξαγοράσει την First Republic Bank, οι συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Ινστιτούτου Milken στην Καλιφόρνια αισθάνθηκαν ανακούφιση αλλά και ανησυχία.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Citigroup, Τζέιν Φρέηζερ εξήρε τη «σταθερή δομή» του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τονίζοντας ότι η πώληση της First Republic εξάλειψε μια σημαντική πηγή αβεβαιότητας.

Μεταξύ των τραπεζιτών και των επενδυτών, οι αντιδράσεις για το deal διάσωσης, καθώς εξελίχθηκε η μέρα ήταν πιο ανάμεικτες. Για ορισμένους, η πώληση της First Republic αντιπροσώπευε την κορύφωση ενός ταραχώδους δίμηνου που έπληξε ορισμένες περιφερειακές τράπεζες. Για άλλους, οι ανησυχίες για μια επίμονη κρίση - και οι φόβοι για τα διαρκή προβλήματα στα εμπορικά ακίνητα - επιμένουν και αποκτούν απειλητικές διαστάσεις σύμφωνα με το Bloomberg.

Στελέχη του τραπεζικού κλάδου χαρακτήρισαν τη συμφωνία ως ανακουφιστική. «Η ανθεκτικότητα είναι η λέξη της χρονιάς», δήλωσε ο Τζέιγε Κόφι, παγκόσμιος επικεφαλής επιχειρήσεων και επικεφαλής εταιρικών υποθέσεων της BNY Mellon Corp. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι βαθύτερες αιτίες είναι ξεκάθαρες προς όλους», πρόσθεσε.

Η First Republic πέρασε στα χέρια των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ, στη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην αμερικανική ιστορία και την τέταρτη περιφερειακή τράπεζα που καταρρέει από τις αρχές Μαρτίου. Η αντίδραση στην εξαγορά ήταν πολύ διαφορετική από την χρεοκοπία της Silicon Valley Bank, η οποία προκάλεσε εκτεταμένη αναταραχή, δήλωσε ο Τζο Ζάο, διαχειριστής στο venture fund Millennia Capital, σε συνέντευξή του στο συνέδριο Milken.

Ο Άσλει Γουόκερ, διευθύνων σύμβουλος στον όμιλο κεφαλαιαγορών μετοχών στην Jefferies επεσήμανε ότι το πέρασμα του χρόνου μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank βοήθησε στον περιορισμό των κυμάτων στην αγορά. «Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι αυτά είναι μεμονωμένα γεγονότα σε αντίθεση με έναν συστημικό κίνδυνο», εξήγησε. Ο Άντριου Μίλγκραμ, επικεφαλής επενδύσεων της Marblegate Asset Management, επεσήμανε ότι οι τράπεζες δεν είναι αρκετά διαφανείς, ιδιαίτερα όσον αφορά τα χαρτοφυλάκια δανείων, ενώ θεωρεί συνετό να αυξηθεί ο έλεγχος στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση Μακρόν - Χριστοδουλίδη την Τετάρτη στο Παρίσι

Εκλογές στην Τουρκία: Στη Γαλλία, συγκρούσεις οπαδών και αντιπάλων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

BP: Υποχώρησαν οι τιμές ενέργειας και μαζί τους τα κέρδη α' τριμήνου

gazzetta
gazzetta reader insider insider