Απόβλητα: Στις 28 Απριλίου προσφορές για τη μονάδα 242 εκατ. ευρώ στον ανατολικό τομέα Θεσσαλονίκης

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απόβλητα: Στις 28 Απριλίου προσφορές για τη μονάδα 242 εκατ. ευρώ στον ανατολικό τομέα Θεσσαλονίκης
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία θα επεξεργάζεται 150.200tn/a. Ποιες περιοχές θα εξυπηρετεί. Η πηγή χρηματοδότησης και οι πιθανοί ισχυροί διεκδικητές από τις κατασκευές και τον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων.

Σε περίπου έναν μήνα από τώρα, και ειδικότερα στις 28 Απριλίου, εφόσον δεν προκύψει νέα παράταση των διαγωνιστικών διαδικασιών, θα δοθούν προσφορές από τα ισχυρά εγχώρια κατασκευαστικά σχήματα αλλά και τις εξειδικευμένες εταιρείες του τομέα περιβάλλοντος – διαχείρισης απορριμμάτων, για το μεγάλο έργο, ύψους περίπου 242 εκατ. ευρώ για την «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΕΙΚΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΑΣΑ) ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΑΛΕΓΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΜΕΑ) ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» (ανατολικός τομέας Θεσσαλονίκης). Η διαδικασία είχε οριστεί για το τέλος Μαρτίου, ωστόσο, λόγω φόρτου εργασίας και λογικά ύστερα από αιτήματα που έθεσαν υποψήφιοι «μνηστήρες», πήγε για τα τέλη Απριλίου. Μένει να φανεί τόσο αν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, όσο και αν θα δώσουν το παρών ονόματα όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ – ΗΛΕΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, INTRAKAT, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, Μεσόγειος, Thalis - MORE, Watt και άλλοι «παίκτες».

Βάσει προϋπολογισμού, το έργο είναι από τα υψηλότερα στη Β. Ελλάδα, καθώς μαζί με ΦΠΑ και προαιρέσεις μπορεί να φτάσει στα 241,88 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση κατασκευής γίνεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Η τοποθεσία και η μονάδα

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα κατασκευαστεί στη θέση «Άγιος Αντώνιος» εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών του Δήμου Θέρμης της Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Κάτω Σχολαρίου και Αγίου Αντωνίου.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία θα επεξεργάζεται 150.200tn/a εκ των οποίων:

  • 128.200 tn/a σύμμεικτων αποβλήτων. Θα επεξεργάζεται το 36% των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα σύμμεικτα απορρίμματα της Π.Ε. Χαλκιδικής, τα υπολείμματα των ΚΔΑΥ Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (15% έκαστο), τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων των Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (10% έκαστο),
  • 22.000 tn/a προδιαλεγμένων αποβλήτων (1η ΜΕΒΑ Αν. Τομέα Π.Ε. Θεσσαλονίκης). Η εν λόγω ΜΕΒΑ θα εξυπηρετεί τον Δήμο Θέρμης και το 65% του Δήμου Θεσσαλονίκης Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού. Η εν λόγω ΜΕΒΑ θα εξυπηρετεί τον Δήμο Θέρμης και το 65% του Δήμου Θεσσαλονίκης Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού.

Η συνολική έκταση του γηπέδου ανέρχεται σε περίπου 816 στρέμματα (περίπου 805 αδειοδοτημένα και περίπου 11 επέκταση). Στόχος της εγκατάστασης είναι η εφαρμογή τεχνικών που συνδυάζουν τη μηχανική επεξεργασία (διαλογή), προκειμένου να ανακτηθούν ανακυκλώσιμα υλικά, με τη βιολογική επεξεργασία (αερόβια) των οργανικών που διαχωρίζονται από τα αστικά απόβλητα προκειμένου ανάλογα με το είδος βιολογικής επεξεργασίας να παραχθεί κομπόστ τύπου Α και δευτερογενές καύσιμο. Η ΜΕΑ περιλαμβάνει διακριτή γραμμή επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αστικών αποβλήτων και από τη βιολογική επεξεργασία αυτών παράγει κομπόστ υψηλής ποιότητας.

Κατά παλιότερες πληροφορίες η μονάδα θα εξυπηρετεί τους δήμους, Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού και Θέρμης καθώς και το Δημοτικό Διαμέρισμα Ε (Αναλήψεως) του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και τους δήμους της Π.Ε. Χαλκιδικής και ειδικότερα τους Δήμους Νέας Προποντίδας, Αριστοτέλη, Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Πολυγύρου.

Η μικτή σύμβαση με προαιρέσεις

Η δημοπρατούμενη σύμβαση είναι μικτή και περιλαμβάνει δύο διακριτά μέρη: α) την κατασκευή του έργου, προμήθεια κινητού εξοπλισμού και 6μηνη δοκιμαστική λειτουργία του έργου της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), β) την υπηρεσία κανονικής λειτουργίας του έργου για έξι (6) έτη. Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης της σύμβασης ανέρχεται σε 241.881.159,72 € με ΦΠΑ. Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός δημοπράτησης για την κατασκευή και δοκιμαστική λειτουργία του έργου ανέρχεται σε 69.543.568 ευρώ με ΦΠΑ, ο προϋπολογισμός δημοπράτησης για την κανονική λειτουργία του έργου διάρκειας έξι (6) ετών ανέρχεται σε 7.481.750,48 € ανά έτος με ΦΠΑ 24% και σε 44.890.502,88 € για έξι (6) έτη με ΦΠΑ 24%, ενώ υπάρχουν και προαιρέσεις δεκάδων εκατ. ευρώ που χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λιμενικές υποδομές: Το κρίσιμο Δ.Σ. για τους «μνηστήρες» του Βόλου και η «ναυμαχία» της Κρήτης

Φαληρικός Όρμος: Η ανάπλαση των 392 εκατ. ευρώ και οι δύο μεγάλες φάσεις ανάπτυξης

Ποια είναι τα 13 Κινητά Κέντρα Επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση καταστροφών

gazzetta
gazzetta reader insider insider