«Κούρεμα» μισού τρισ. δολαρίων σε venture capital από το «κανόνι» της SVB

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κούρεμα» μισού τρισ. δολαρίων σε venture capital από το «κανόνι» της SVB
«Υπάρχουν αρκετές εταιρείες ζόμπι με ψεύτικες αποτιμήσεις που χρειάζονται αναδιάρθρωση».

Συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου της κατά 25% με 30% (που μεταφράζεται σε ένα «κούρεμα» της τάξης των 500 δισ. δολαρίων) αναμένεται να δει η αγορά επιχειρηματικού κεφαλαίου (venture capital) αξίας 2 τρισ. δολαρίων μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB).

«Μετά την κατάρρευση της SVB, περιμένουμε μεγαλύτερη διερεύνηση των αποτιμή»εων και περισσότερες αποκαλύψεις, ειδικά καθώς ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων από συνταξιοδοτικά ταμεία έχει εισρεύσει σε αυτές τις αγορές», σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg Intelligence, Gaurav Patankar.

Oρισμένες εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου αλλά και ιδιωτικού κεφαλαίου (equity firms) στρέφονται σε στρατηγικές «προσποίησης», που σημαίνει ότι θα διακρατήσει το ενεργητικό ή θα προσπαθήσει να διογκώσει τεχνητά το κεφάλαιο για να αποφύγει τις αποκαλύψεις σχετικά με τις πραγματικές τιμές, όπως σημείωσε ο Patankar.

Ωστόσ,ο τέτοιου είδους μέθοδοι το μόνο που θα μπορούσαν να επιτύχουν είναι να καθυστερήσουν και όχι να ακυρώσουν το θεμελιώδες πρόβλημα των μη «ρεαλιστικών» αποτιμήσεων των venture capitalists. «Υπάρχουν αρκετές εταιρείες - ζόμπι με ψεύτικες αποτιμήσεις που χρειάζονται αναδιάρθρωση, αποκάλυψη των τιμών και αναδιαμόρφωση των επιχειρησιακών τους μοντέλων σε έναν κόσμο πιο σφιχτών πιστώσεων, εξασθενημένων εσόδων και υψηλότερων επιτοκίων», πρόσθεσε ο αναλυτής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι τρέχει με την Deutsche Bank: Είναι το επόμενο κομμάτι στο «ντόμινο» της τραπεζικής κρίσης;

Η Deustche Bank έβαψε «κόκκινες» τις ευρωαγορές: Βαριές απώλειες για τις τράπεζες

Οι «σορτάκηδες» πλουτίζουν από την πτώση της Deutsche Bank: Έβγαλαν 100 εκατ. δολάρια σε 2 εβδομάδες

gazzetta
gazzetta reader insider insider