Μονόλιθος: Η εταιρεία που έγινε case study για την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μονόλιθος: Η εταιρεία που έγινε case study για την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ
Η ιστορία και η επιχειρηματική διαδρομή μιας ελληνικής εταιρείας που έχει ωφεληθεί από τα προγράμματα άμεσης χρηματοδότησης της ΕΕ. Πού δραστηριοποιείται και σε ποια προγράμματα έχει συμμετάσχει.

«Εάν είχα να επιλέξω ανάμεσα στον τραπεζικό δανεισμό και στα προγράμματα άμεσης χρηματοδότησης της ΕΕ, θα επέλεγα το δεύτερο. Άλλωστε στην Ελλάδα είναι δύσκολη η πρόσβαση των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό».

Αυτό δήλωσε χθες ο Ιάκωβος Γιακουμής, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Monolithos Catalysts & Recycling Ltd, συμμετέχοντας στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της μελέτης που εκπόνησαν η ΕΥ Ελλάδος και το ΙΟΒΕ για την πορεία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων άμεσης χρηματοδότησης στην Ελλάδα κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Γιατί συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Γιακουμής; Γιατί η εταιρεία του – μια ελληνική βιομηχανική εταιρεία που παράγει καταλύτες αυτοκινήτων εδώ και 23 χρόνια – εξετάστηκε ως επιτυχημένο case study αξιοποίησης των κοινοτικών χρηματοδοτικών εργαλείων.

«Η Ελλάδα τα πηγαίνει καλά στην έρευνα, όχι όμως και στην ανάπτυξη»

«Η Ελλάδα τα πηγαίνει καλά στην έρευνα, όχι όμως και στην ανάπτυξη», παραδέχθηκε ο κ. Γιακουμής, εξηγώντας πως όταν αντιλήφθηκε ότι η Monolithos Catalysts & Recycling Ltd δεν είχε πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, ξεκίνησε να αναζητά τρόπους χρηματοδότησης των νέων προϊόντων που είχε αναπτύξει. Έτσι βρέθηκε μπροστά στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η εταιρεία έχει ενεργό συμμετοχή σε ευρωπαϊκά έργα έρευνας και καινοτομίας, ενώ έχει καταφέρει να κατοχυρώσει τρεις ευρωπαϊκές πατέντες. Πιο συγκεκριμένα – και σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - η Monolithos Catalysts & Recycling Ltd έχει συμμετάσχει συνολικά σε 14 προγράμματα άμεσης χρηματοδότησης εκ των οποίων στα τρία συμμετείχε ως συντονιστής, ενώ στα υπόλοιπα 11 ως εταίρος.

Αναλυτικότερα, κατά την περίοδο 2014-2020, η εταιρεία συμμετείχε σε δέκα έργα τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα Horizon 2020 και σε ένα έργο, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα LIFE. Τα δύο προγράμματα παρείχαν πόρους για περιοχές αυξημένης σημασίας όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η καινοτομία (Horizon 2020), η ενεργειακή μετάβαση και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (LIFE).

Πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ η συνολική χρηματοδότηση

Η συνολική χρηματοδότηση που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Ένωση η εταιρεία στο πλαίσιο των έργων ανήλθε στο ποσό των 3.577.575 ευρώ.

Στα τρία από αυτά ήταν συντονιστής, ενώ, μεταξύ άλλων, δραστηριοποιήθηκε σε τομείς όπως η δράση για το κλίμα, περιβάλλον, αποδοτικότητα πόρων και πρώτες ύλες, τα προηγμένα υλικά, η ηγετική θέση στις τεχνολογίες ενεργοποίησης και στις βιομηχανικές τεχνολογίες.

Αντίστοιχα, από το πρόγραμμα LIFE, η εταιρεία φαίνεται να συμμετείχε ως εταίρος σε ένα έργο το οποίο αφορούσε σε δράσεις για το περιβάλλον και από το οποίο επωφελήθηκε με επιχορήγηση, η οποία ανήλθε στο ποσό των 340.785 ευρώ.

«Περί τα δύο χρόνια ο χρόνος επώασης»

Σύμφωνα με τον κ. Γιακουμή, ο χρόνος επώασης για τη συμμετοχή της εταιρείας στις ευρωπαϊκές πηγές άμεσης χρηματοδότησης κινήθηκε κοντά στα δύο χρόνια.

«Χρειάστηκαν περίπου τρεις μήνες για να υποβάλλουμε αίτηση συμμετοχής στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Περιμέναμε την απάντηση για περίπου 3-6 μήνες και έπειτα απαιτήθηκαν επιπλέον τρεις μήνες για την υπογραφή της σύμβασης με την ΕΕ», αποκάλυψε. «Στην ΕΕ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πρώτα σου χορηγεί το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης και ύστερα σε αξιολογεί», τόνισε.

Ποια είναι η εταιρεία

Η εταιρεία ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ Τεχνολογίες Ανακύκλωσης Ε.Π.Ε. ιδρύθηκε το 2000 με σκοπό την ανακύκλωση απενεργοποιημένων καταλυτικών μετατροπέων αυτοκινήτων. Το 2002 επεκτάθηκε στην κατασκευή και εμπορία νέων έτοιμων προς τοποθέτηση καταλυτικών μετατροπέων αυτοκινήτων ως ανταλλακτικά εφάμιλλα των γνήσιων, ενώ το 2007 επεκτάθηκε στην εμπορία εξατμίσεων αυτοκινήτου εγκαινιάζοντας συνεργασίες με μεγάλους κατασκευαστικούς οίκους του εξωτερικού.

Η επιχείρηση διαθέτει γραφεία στο Πολύγωνο Αττικής, πλήρως αδειοδοτημένη μονάδα κατασκευής νέων καταλυτικών μετατροπέων αυτοκινήτων και προεπεξεργασίας απενεργοποιημένων καταλυτών στην Ακαδημία Πλάτωνος συνολικής στεγασμένης έκτασης 620 τ.μ. καθώς και αποθήκη στη Θεσσαλονίκη.

Συνεργάζεται με τρεις από τους μεγαλύτερους οίκους παραγωγής εξατμίσεων στον κόσμο (Walker-Γαλλία, Klarius-Αγγλία, Eberspaecher-Γερμανία), ενώ τα σώματα των καινούριων καταλυτικών μετατροπέων της επιχείρησης κατασκευάζονται στο εξωτερικό.

Αναλυτικά, οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η εταιρεία είναι οι εξής:

  • Κατασκευή καταλυτικών μετατροπέων αυτοκινήτων και φίλτρων σωματιδίων ντίζελ (DPF)
  • Αναγέννηση φίλτρων σωματιδίων ντίζελ (DPF)
  • Ανακύκλωση καταλυτικών μετατροπέων αυτοκινήτων, φίλτρων σωματιδίων ντίζελ (DPF) και συστημάτων επιλεκτικής καταλυτικής μείωσης (SCR)
  • Δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της κατάλυσης, της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι σηματοδοτεί η είσοδος της Καλλιμάνης στην αγορά του τόνου

Μασούτης: Ολοκληρώνεται η απορρόφηση της Family Super Market – Πότε αλλάζει η επωνυμία στα καταστήματα

Συνεχίζει να επεκτείνεται η Κρητικός – Επτά νέα καταστήματα από τις αρχές του 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider