Fulgor (Viohalco): Νέα επένδυση 76,5 εκατ. ευρώ για τη μονάδα με τα υποβρύχια καλώδια

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fulgor (Viohalco): Νέα επένδυση 76,5 εκατ. ευρώ για τη μονάδα με τα υποβρύχια καλώδια
Σε δημόσια διαβούλευση για ένταξη στις Στρατηγικές Επενδύσεις το «Project FULGOR» της θυγατρικής του ομίλου Viohalco, το οποίο αναπτύσσεται στην περιοχή Σουσάκι Κορινθίας. Η επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας υποβρύχιων καλωδίων.

Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 16 Μαρτίου τέθηκε το επενδυτικό έργο «Project FULGOR» της εταιρείας FULGOR ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΑΛΩΔΙΩΝ Α.Ε., θυγατρική της Ελληνικά Καλώδια του ομίλου Viohalco, το οποίο αναπτύσσεται στην περιοχή Σουσάκι Κορινθίας με προϋπολογισμό άνω των 76 εκατ. ευρώ.

Η προτεινόμενη επένδυση

Ο επενδυτικός φάκελος της εταιρείας «FULGOR ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΑΛΩΔΙΩΝ Α.Ε» κατατέθηκε στην εταιρεία ENTERPRISE GREECE με την υπ’ αριθ. 11900/23-12-2022 αίτηση. Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο αφορά την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας υποβρύχιων καλωδίων καθώς και την παραγωγή μεγαλύτερων ενιαίων καλωδίων εναλλασσόμενης τάσης. Η εν λόγω επένδυση θα υλοποιηθεί στο Σουσάκι Κορινθίας εντός δύο όμορων αγροτεμαχίων κατόπιν συνένωσής τους και συγκεκριμένα: α) σε αγροτεμάχιο με εμβαδόν 192.261,65 τ.μ. όπου βρίσκονται οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις της εταιρείας και β) σε αγροτεμάχιο με εμβαδόν 29.516,00 τ.μ..

Το συνολικό ύψος της προτεινόμενης επένδυσης προϋπολογίζεται σε €76.495.870,00 και θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 65 νέες θέσεις (ΕΜΕ). Ο φορέας επένδυσης αιτείται ένταξη του έργου στις διατάξεις του Ν.4864/2021 ως «Στρατηγική Επένδυση 2, περίπτωση (ββ)» και τη λήψη των κινήτρων της φορολογικής απαλλαγής (άρθρο 8 παρ. 2α του ν. 4864/2021) και της ταχείας αδειοδότησης (άρθρο 9 του ν. 4864/2021).

Μια και ο λόγος για τη Fulgor, πρόσφατα πήρε το «ΟΚ» για επιδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ειδικότερα, εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο η υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας επενδυτικού σχεδίου της «FULGOR Α.Ε.» που αναφέρεται στην «Επέκταση δυναμικότητας (κτιριακή και μηχανολογική) υφιστάμενης μονάδας – παραγωγή νέου προϊόντος DC» στο Σουσάκι Αγίων Θεοδώρων, του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων. Το συνολικό επιλέξιμο (και ενισχυόμενο) κόστος είναι 22,6 εκατ. ευρώ (φορολογική απαλλαγή 7,9 εκατ. ευρώ). Λίγο νωρίτερα, είχε εγκριθεί από το ΥΠΕΝ (υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και η τροποποίηση της ΑΕΠΟ που σχετίζεται την επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων μέσης τάσης.

Από το χείλος του γκρεμού... στο come back

Από την τροποποίηση αναμένεται αύξηση της παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων θωρακισμένων με μολύβδινο μανδύα συγκριτικά με την παραγωγή των άλλων ειδών καλωδίων, χωρίς μεταβολή της δυναμικότητας παραγωγής του συνόλου των προϊόντων καλωδίων και βεργών αλουμινίου. Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνικά Καλώδια και η θυγατρική της Fulgor αποτελούν leader στην εγχώρια και διεθνή αγορά καλωδίων ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία Fulgor είχε βρεθεί προ πολλών ετών (12-13) το χείλος του γκρεμού πριν περάσει στον έλεγχο της Ελληνικά Καλώδια (υπαγωγή της βιομηχανίας από την Κόρινθο στη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα διάσωσή της). Εκτοτε, έχει «γράψει» πωλήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ολοκλήρωσε την υποβρύχια διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, «τρέχει» επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ κυρίως στην ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας καλωδίων της εταιρείας προκειμένου να προμηθεύει ένα ευρύ φάσμα καλωδίων κ.α.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το τουριστικό project αναβάθμισης στη Χαλκιδική ύψους 107 εκατ. ευρώ

Lamda – Ελληνικό: Πώς ωριμάζουν εμπορικές αναπτύξεις μισού δισ. ευρώ – Πώς θα είναι «Riviera Galleria» και «Commercial Hub»

Μονάδες Αποβλήτων: «Τρέχουν» 4 διαγωνισμοί ύψους 570 εκατ. ευρώ για περιφερειακά projects με… «αστερίσκους»

gazzetta
gazzetta reader insider insider