«Έτοιμος» για τον ανταγωνισμό δηλώνει ο ΟΤΕ - Οι στόχοι και οι επενδύσεις του 2023

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Έτοιμος» για τον ανταγωνισμό δηλώνει ο ΟΤΕ - Οι στόχοι και οι επενδύσεις του 2023
Επενδύσεων συνέχεια σε οπτικές, 5G και συνδρομητική - Οι συμπληρωματικές δραστηριότητες - Οι προκλήσεις και ο ανταγωνισμός

Την συνέχιση των επενδύσεων με τον ίδιο ρυθμό και μετά από μια χρονιά ισχυρών επιδόσεων προανήγγειλε χθες, κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη των αναλυτών, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ. Ο ίδιος μάλιστα επεσήμανε ότι παρά τις προκλήσεις στο ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον και παρά τον συνεχώς εντεινόμενο ανταγωνισμό στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, μετά και την συγχώνευση των Nova-Wind, ο ΟΤΕ διαθέτει τα εχέγγυα για να διατηρήσει την θέση του στην αγορά, αξιοποιώντας την υπεροχή των δικτύων, των υπηρεσιών και του brand του.

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές που ακολούθησε της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων για τη χρήση 2022, ο επικεφαλής του τηλεπικοινωνιακού ομίλου ανέφερε ότι στην Ελλάδα κατά την περυσινή χρήση, τόσο τα έσοδα, όσο και η κερδοφορία, αυξήθηκαν κατά περίπου 4%, φτάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας και ο όμιλος κατάφερε να επιτύχει όλους τους στόχους που είχε θέσει.

Με όχημα την καλή περσινή χρονιά αλλά και την ηγετική θέση που έχει στις εγχώριες τηλεπικοινωνίες, ειδικά σε επίπεδο υποδομών, ο όμιλος θα συνεχίσει απρόσκοπτα το επενδυτικό του πλάνο ανεξαρτήτως των πιέσεων που δημιουργούν οι ενεργειακή και πληθωριστική κρίση. Να θυμίσουμε ότι ο όμιλος έχει εξαγγείλει ήδη από πέρυσι επενδύσεις ύψους 3 δισ. Έως το 2027, ποσό που επιμερίζεται για φέτος σε επενδύσεις ύψους 640 εκατ. ευρώ.

Οι στόχοι για το 2023

Προκειμένου να εδραιώσει την ηγετική του θέση και να ενισχύσει περαιτέρω το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα, ιδίως στις υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων, ο ΟΤΕ θα συνεχίσει την επενδυτική του στρατηγική, εστιάζοντας στην υποδομή FTTH και στα δίκτυα 5G, στην συνδρομητική τηλεόραση αλλά και στο ICT, όπου ήδη έχει στρατηγική θέση.

Στην περίπτωση των οπτικών ινών όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Ομίλου, η διείσδυση επί της συνολικής ευρυζωνικής βάσης συνεχίζεται. Ήδη στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 καταγράφηκε αύξηση 11,5 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση, φτάνοντας στο 62,5% ενώ το ποσοστό των συνδρομητών που απολαμβάνουν ταχύτητες 100Mbps ή μεγαλύτερες άγγιξε το 44% των συνδέσεων οπτικών ινών, σε σύγκριση με το 25% ένα χρόνο πριν, χάρη στην αναβάθμιση στην οποία προχώρησε η εταιρεία, όπου αυτό ήταν εφικτό. Σε επίπεδο δικτύου στην υποδομή FTTH προστέθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2022, επιπλέον 350 χιλιάδες σπίτια, με τον συνολικό αριθμό τους να φτάνει στο τέλος του έτους τις 911 χιλιάδες σπίτια κι επιχειρήσεις. Στόχος για το 2023 είναι ο αριθμός αυτός να φτάσει τα 1,4 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2023. Το συνολικό ποσοστό διείσδυσης στις υποδομές FTTH του ΟΤΕ αυξήθηκε σε 16% στο τέλος του έτους από 11% ένα χρόνο νωρίτερα και για το 2023 στόχος είναι να φτάσει στο 25%, ενισχυόμενο κι από το κρατικό πρόγραμμα επιδότησης που αναμένεται να ξεκινήσει στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Έμφαση θα δοθεί και στην περαιτέρω ανάπτυξη του 5G με στόχο η κάλυψη της πέπμτης γενιάς δικτύων στην ελληνική επικράτεια να φτάσει στο 90% το 2023 από το 80% που είναι σήμερα. Σημειωτέον ότι Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες 37 πόλεις στην Ελλάδα καταγράφουν ήδη κάλυψη άνω του 90%, ενώ οι ταχύτητες υπερβαίνουν σε κάποιες περιοχές το 1Gbps. Όσο για τους πελάτες κινητής τηλεφωνίας του ΟΤΕ το 2022 συνέχισαν να αυξάνονται, φθάνοντας στο τέλος του έτους τα 7,4 εκατ. Τόσο οι πελάτες συμβολαίου, όσο και καρτοκινητής, σημείωσαν αύξηση, κατά 4,7% και 3,3% αντίστοιχα, συνεχίζοντας τις θετικές τάσεις που καταγράφηκαν τα προηγούμενα τρίμηνα.

Επενδύσεων συνέχεια αναμένεται και στο περιεχόμενο της Cosmote TV, ώστε να ενισχυθεί η θέση στο συνδρομητικό τηλεοπτικό πεδίο. Οι συνδρομητές τηλεόρασης του ΟΤΕ αριθμούν περί τις 643 χιλιάδες, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 3% το 2022 σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Προτεραιότητα σε αυτό το πεδίο βέβαια, αποτελεί και φέτος η καταπολέμηση της πειρατείας.

Τέλος ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να επεκτείνεται και στις νέες αγορές που σχετίζονται με την τεχνολογία, ενισχύοντας τα έσοδά τους από τις συμπληρωματικές δραστηριότητες που έχει δημιουργήσει, όπως το Payzy και το BOX. Στην περίπτωση του BOX η χρονιά έκλεισε με 11.000 καταστήματα ενώ στην περίπτωση του Payzy μέσα σε μόλις λίγους μήνες οι χρήστες έφτασαν τις 100.000.

Ο ανταγωνισμός και οι άλλες προκλήσεις

Με τις προαναφερθείσες κινήσεις ο όμιλος θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στον συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό αλλά και στις ευρύτερες μακροοικονομικές προκλήσεις, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής του Ομίλου. Άλλωστε, όπως αναφέρθηκε, ο ΟΤΕ είναι πάντα αντιμέτωπος με τον ανταγωνισμό, απλά υπάρχουν περίοδοι που η έντασή του αυξάνει, όπως η τρέχουσα. Στις σημερινές επιθετικές εμπορικές πολιτικές που υιοθετούν οι ανταγωνιστές, ο ΟΤΕ απάντησε με στοχευμένες εμπορικές πολιτικές που διασφαλίζουν την πελατειακή τους βάση και την παρουσία του στην αγορά. «Επιλεκτικά κάνουμε κινήσεις βελτίωσης τιμών στους high – end πελάτες, χωρίς να αλλάξουμε τη στρατηγική και το guidance», ανέφεραν χαρακτηριστικά τα στελέχη του ομίλου.

Στις προκλήσεις που γεννά το ενεργειακό κόστος, το οποίο το 2022 παρατηρήθηκε κατά 18% υψηλότερο έναντι της προηγούμενης χρονιάς - έφτασε τα 90 εκατ. ευρώ παρά τις συμφωνίες που είχε συνάψει ο ΟΤE - ο όμιλος ανέφερε ότι είναι πρώιμο να γίνουν εκτιμήσεις για το 2023.

Τέλος όσον αφορά στην αναπροσαρμογή της Πολιτικής Αμοιβών των Μετόχων του ΟΤΕ, καθώς και για το ύψος του μερίσματος, που φάνηκε να προβληματίζει το κοινό, η διοίκηση του Ομίλου επεσήμανε ότι υφίσταται one-off υποχρέωση πληρωμής φόρων 120 – 140 εκατ. ευρώ το 2023, η οποία αντισταθμίζεται μόνο εν μέρει από τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των λειτουργικών κερδών. Να θυμίσουμε ότι η διοίκηση θα προτείνει τη διανομή μικτού μερίσματος ύψους 0,5765 ευρώ ανά μετοχή, +3,3% σε ετήσια βάση αλλά κάτω από την εκτίμηση του consensus για 0,6070 ευρώ ανά μετοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η COSMOTE στηρίζει τους συνδρομητές της που επικοινωνούν με δικούς τους ανθρώπους σε Τουρκία και Συρία

Η αξιοποίηση των 5G δικτύων και του ΙοΤ τα επόμενα στοιχήματα της Deutsche Telecom

Τσαμάζ: Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο της στρατηγικής του Ομίλου ΟΤΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider