Attica Bank: Αναζητεί επενδυτές για άμεση πώληση «κόκκινων» δανείων 1,3 δισ. – «Τρέχει» το due diligence της Thrivest για την ΑΜΚ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Αναζητεί επενδυτές για άμεση πώληση «κόκκινων» δανείων 1,3 δισ. – «Τρέχει» το due diligence της Thrivest για την ΑΜΚ
Άνοιξε data room για υποψήφιους αγοραστές των NPLs της Τράπεζας. Bain και Fortress διερευνούν ήδη τα χαρτοφυλάκια. Υποβλήθηκε στην ΤτΕ σήμερα το επικαιροποιημένο business plan για την τριετία 2023 – 2025, με ενσωματωμένα το capital plan και την στρατηγική μείωσης των NPLs. Μέχρι τέλος του μήνα ολοκληρώνεται ο πρώτος έλεγχος της Thrivest.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες στην Attica Bank για την υλοποίηση του πλάνου εξυγίανσης ενόψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, συνολικού ποσού 490 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα με το due diligence που «τρέχει» η Thrivest, μετά την αποχώρηση της Ellington από τη μετοχική σύνθεση της Attica Bank, προκειμένου να συμμετάσχει στην επικείμενη ΑΜΚ, πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν ότι η Τράπεζα άνοιξε και data room για την πώληση των κόκκινων δανείων της. Οι πληροφορίες φέρουν επενδυτές όπως η Bain και η Fortress να διερευνούν ήδη τα στοιχεία των υπό πώληση χαρτοφυλακίων.

Εν τω μεταξύ σήμερα, η Διοίκηση της Attica Bank έστειλε στην Τράπεζα της Ελλάδος το αναθεωρημένο Business Plan για την τριετία 2023 – 2025, το οποίο προβλέπει επιστροφή της Attica Bank, σε λειτουργική κερδοφορία στο τέλος του 2024. Ενσωματωμένο στο επικαιροποιημένο Business Plan είναι το Πλάνο Ενεργειών Ενίσχυσης Εποπτικών Κεφαλαίων (Capital Plan), καθώς και η Στρατηγική Μείωσης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE Strategy), η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει, την σταδιακή αποεπένδυση της Attica Bank από τίτλους των τιτλοποιήσεων που έχει δημιουργήσει ή/ και πωλήσεις χαρτοφυλακίων.

Το πλάνο εξυγίανσης της Attica Bank προβλέπει, κατά τις πληροφορίες, ότι μέχρι τις 30 Απριλίου θα πρέπει να έχουν πωληθεί μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1,3 δις. ευρώ από το σύνολο των δανείων, ύψους 2,6 δις. ευρώ που είχαν τιτλοποιηθεί στα χαρτοφυλάκια Omega, Astir 1 & 2 και Metexelixis.

Σημειώνεται ότι η πώληση των χαρτοφυλακίων για την δραστική εξυγίανση του ισολογισμού της Attica Bank που πρότειναν οι σύμβουλοι UBS και Euroxx, προκρίθηκε έναντι της πρότασης των τιτλοποιήσεων χωρίς την λήψη κρατικών εγγυήσεων που εισηγούνταν η Pepper για λογαριασμό της Ellington. Ωστόσο, αν και πιο δραστικό, δεν παύει να είναι ένα δύσκολο εγχείρημα όσον αφορά το τίμημα των πωλήσεων, δεδομένου ότι στα χαρτοφυλάκια της Attica Bank περιλαμβάνονται πολλά δάνεια χωρίς επαρκή ενέχυρα και συχνά με ελλιπή στοιχεία.

Το περιβάλλον γίνεται ακόμη πιο δύσκολο δεδομένων των αντίξοων διεθνών συνθηκών που έχουν οδηγήσει σε αύξηση του κόστους χρήματος για τους επενδυτές και σε αύξηση του αναλαμβανόμενου κινδύνου εξαιτίας της υψηλής αβεβαιότητας. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, το μοναδικό μέχρι στιγμής μεγάλο χαρτοφυλάκιο προς πώληση, το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» της PQH, 5,2 δις. ευρώ, δεν μπόρεσε να πωληθεί και παραμένει σε εκκρεμότητα. Υπενθυμίζεται ότι για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο είχαν δηλώσει αρχικό ενδιαφέρον 13 επενδυτές, ενώ στην τελική ευθεία βρέθηκαν αφενός η κοινοπραξία Bain – Fortress – doValue που υπέβαλαν δεσμευτική προσφορά από κοινού με τις Davidson Kempner – Cepal, αφετέρου η πρώην μέτοχος της Attica Bank, Ellington. Τελικά ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος λόγω του χαμηλού τιμήματος.

Αν και πωλητής των δανείων της Attica Bank δεν είναι προφανώς η Thrivest των μεγαλομετόχων της Παγκρήτιας Τράπεζας, Δ. Μπάκου – Γ. Καϋμενάκη – Αλ. Εξάρχου, εντούτοις η Thrivest έχει άμεσο ενδιαφέρον για το πλάνο εξυγίανσης της Attica Bank, καθώς θα επηρεάσει τις μελλοντικές κεφαλαιακές της ανάγκες. Η Thrivest διενεργεί στην παρούσα φάση due diligence στα οικονομικά στοιχεία της Attica Bank προκειμένου να λάβει τις τελικές της αποφάσεις για τη συμμετοχή της στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 490 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον της Thrivest να συμμετάσχει στην ΑΜΚ της Attica Bank δηλώθηκε επισήμως αμέσως μετά την αποχώρηση της Ellington στις 2 Φεβρουαρίου. Πληροφορίες φέρουν την Thrivest να προσδιορίζει την συμμετοχή της στην επικείμενη ΑΜΚ στην περιοχή των 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι βέβαιο μέχρι να ολοκληρωθεί επιτυχώς το due diligence.

Ένας πρώτος έλεγχος της Attica Bank από την Thrivest αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα. Στο πλαίσιο αυτό, πριν από το τέλος Φεβρουαρίου, εκτιμάται ότι η Thrivest θα μπορεί να οριστικοποιήσει το ενδιαφέρον της για την Attica Bank, προσδιορίζοντας και το ύψος της συμμετοχής της στην ΑΜΚ των 490 εκατ. ευρώ. Κατόπιν αυτού, αναμένεται και η διαπραγμάτευση της νέας συμφωνίας με τους υφιστάμενους μετόχους της Attica Bank, πρωτίστως με το ΤΧΣ, το οποίο έχει σε δεσμευμένο λογαριασμό το ποσό των 329 εκατ. ευρώ με το οποίο θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ.

Βασικό ερώτημα είναι αν η συμμετοχή της Thrivest θα είναι αυτόνομη ή σε σύμπραξη με το ΤΜΕΔΕ, το οποίο μετά την αποχώρηση της Ellington έχει ανεβάσει το ποσοστό του στην Attica Bank στο 20%. Περαιτέρω δε, το τι σκοπεύει να πράξει η Thrivest επιχειρηματικά με την Attica Bank, στο πλαίσιο του στόχου για την δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου. Σημειώνεται ότι η Thrivest ελέγχει την Παγκρήτια Τράπεζα, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία συγχώνευσης της HSBC Ελλάδος και κατόπιν, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα, θα ολοκληρώσει και την συγχώνευση της Συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παιχνίδια με τη μετοχή της Attica Bank - Τράπεζες: Τα μερίσματα και οι αποδόσεις στο ταμπλό – «Κλείνουν» εκκρεμότητες στις τιτλοποιήσεις – Η MIG και οι συμπτώσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider