Το πλήρωσε πανάκριβα: Ένα λάθος του Bard κόστισε 100 δισ. δολάρια στην Google

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το πλήρωσε πανάκριβα: Ένα λάθος του Bard κόστισε 100 δισ. δολάρια στην Google
«Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της αυστηρής διαδικασίας δοκιμών μας, την οποία ξεκινάμε αυτή την εβδομάδα, με το δοκιμασμένο πρόγραμμα τεστ μας».

Η Google αναζητά τρόπους για να καθησυχάσει τους ανθρώπους ότι εξακολουθεί να βρίσκεται μπροστά στην κούρσα και στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, όμως από μόνο ένα λάθος του Bard της κόστισε ο κούκος... αηδόνι.

Όλα άρχισαν όταν το Reuters εντόπισε ένα λάθος στην πρώτη διαφήμιση της μητρικής της Google, Alphabet, για το chatbot Bard, με το οποίο ελπίζει να κοντράρει το ChatGPT της OpenAI (με επένδυση 10 δισ. δολάρια από Microsoft).

Η Alphabet ανέβασε στο Twitter ένα μικρό βίντεο που τίθεται η εξής ερώτηση στο Bard: «Για ποιες νέες ανακαλύψεις του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb μπορώ να μιλήσω στον 9χρονο γιο μου;». Ανάμεσα σε πολλές απαντήσεις, σε μία υπονοούνταν ότι το τηλεσκόπιο χρησιμοποιήθηκε για να τραβηχτούν οι πρώτες φωτογραφίες ενός πλανήτη έξω από το ηλιακό σύστημα της Γης, κάτι που ήταν λάθος και εντοπίστηκε. Η αλήθεια είναι πως οι πρώτες φωτογραφίες εξωπλανητών τραβήχτηκαν από το Very Large Telescope (VLT) του European Southern Observatory το 2004.

«Το σφάλμα δείχνει τη σημασία μιας αυστηρής διαδικασίας δοκιμών, κάτι που ξεκινάμε αυτή την εβδομάδα με το πρόγραμμα Trusted Tester. Θα συνδυάσουμε την εξωτερική ανατροφοδότηση με τις δικές μας εσωτερικές δοκιμές για να βεβαιωθούμε ότι οι απαντήσεις του Bard πληρούν ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας και ασφάλειας με βάση τις πληροφορίες του πραγματικού κόσμου» υπογράμμισε εκπρόσωπος της Google.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι η μετοχή της Alphabet υποχώρησε έως και κατά 9% «αποχαιρετώντας» 100 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία στην κανονική συνεδρίαση της Wall Street και ήταν στάσιμη στη μετασυνεδρίαση. Αντίθετα, η μετοχή της Microsoft ενισχύθηκε έως και κατά 3%, πριν να περιορίσει τα κέρδη της.

Τι είναι το ChatGPT

Το ChatGPT έχει συνεπάρει το Διαδίκτυο από τότε που κυκλοφόρησε στα τέλη Νοεμβρίου, συγκεντρώνοντας τα πρώτα του εκατομμύρια χρήστες σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Η μίμηση της ανθρώπινης συνομιλίας πυροδότησε εικασίες σχετικά με τις δυνατότητές του να υποκαταστήσει τους επαγγελματίες συγγραφείς και ακόμη και να απειλήσει τη βασική επιχείρηση αναζήτησης της Google. Πίσω από αυτό βρίσκεται ο Sam Altman ο οποίος κερδίζει χρήματα χρεώνοντας τους προγραμματιστές για άδεια χρήσης της τεχνολογίας του.

Η νέα τεχνολογία βασίζεται στο μοντέλο γλώσσας GPT-3 του OpenAI και έρχεται στο τέλος ενός έτους με εντυπωσιακές προόδους στην τεχνητή νοημοσύνη. Το μοντέλο δημιουργίας εικόνων Dall-E της εταιρείας - το οποίο δέχεται γραπτές προτροπές για καλλιτεχνικές συνθέσεις καθώς και άλλων εικόνων - οδήγησε επίσης σε μια ευρεία συζήτηση σχετικά με την εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στους δημιουργικούς κλάδους. Η OpenAI εργάζεται ήδη σε ένα διάδοχο μοντέλο GPT-4 για την επεξεργασία φυσικής γλώσσας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Siemens: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη τριμήνου - Αναβάθμισε τις προβλέψεις για το έτος

To «κρυφό ταλέντο» που έχουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι - Ειδικά οι πιο εσωστρεφείς

«Από άστεγη, έγινα εκατομμυριούχος»: Ο «άθλος» μίας 40χρονης μητέρας 5 παιδιών

gazzetta
gazzetta reader insider insider