Ολυμπιακή Ζυθοποιία: Τι σηματοδοτεί η παραγωγή της μπύρας Carlsberg στην Ελλάδα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολυμπιακή Ζυθοποιία: Τι σηματοδοτεί η παραγωγή της μπύρας Carlsberg στην Ελλάδα
Κίνηση – ματ η μεταφορά της παραγωγής της μπύρας Carlsberg στην Ελλάδα. Ποιες είναι οι αρχικές εκτιμήσεις για την εικόνα της παραγωγής και τι επενδύσεις έχουν γίνει στην παραγωγική μονάδα της Σίνδου.

Ως μια εξέλιξη στρατηγικής σημασίας για τον εγχώριο κλάδο της ζυθοποιίας «διαβάζει» η αγορά την κίνηση της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας να φέρει στην Ελλάδα την παραγωγή του brand Carlsberg.

Η παραγωγή του brand-ναυαρχίδα του ομίλου Carlsberg ξεκίνησε ήδη από το τέλος Ιανουαρίου στο ζυθοποιείο της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στη Σίνδο.

Στα 100 χιλ. εκατόλιτρα η παραγωγή

Όπως αποκαλύπτουν πηγές της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στο insider.gr, μια πρώτη εκτίμηση για την παραγωγή τοποθετείται στα 100 χιλ. εκατόλιτρα, ωστόσο κάθε περαιτέρω πρόβλεψη κρίνεται εξαιρετικά πρώιμη, δεδομένου ότι η εκκίνηση της παραγωγής μετρά μόλις λίγες ημέρες.

Η μονάδα παραγωγής της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στη Σίνδο ανέλαβε την παραγωγή του βασικού brand του ομίλου Carlsberg σε κουτί των 330 ml και των 500 ml, καθώς και σε όλους τους τύπους βαρελιών (Draught Master Flex και Modular και μεταλλικό keg).

Η έναρξη της παραγωγής της μπύρας Carlsberg στη Σίνδο σηματοδοτεί και μία μεγαλύτερη ενεργοποίηση του brand στην ελληνική αγορά, καθώς το προϊόν θα κυκλοφορήσει εκ νέου και σε κουτί στη χώρα μας.

Επενδύσεις 26 εκατ. ευρώ στην παραγωγική μονάδα της Σίνδου

Όπως έγινε γνωστό η μονάδα της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στη Σίνδο δεν θα εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, αλλά και εκείνες άλλων αγορών του ομίλου που δεν διαθέτουν τοπική παραγωγή, μεταξύ των οποίων είναι οι αγορές της Νότιας Αμερικής, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η παραγωγική μονάδα της Σίνδου έμοιαζε από καιρό έτοιμη να «υποδεχτεί» την παραγωγή της μπύρας Carlsberg, αφού το διάστημα 2018-2021 δρομολογήθηκαν εκεί επενδύσεις συνολικού ύψους 26 εκατ. ευρώ. Πλέον, η μονάδα της Σίνδου -με την παραγωγή του brand Carlsberg- αναβαθμίζεται και εξελίσσεται σε ένα παραγωγικό και εξαγωγικό κόμβο, με μεγάλες προοπτικές. Ωστόσο το νέο πλάνο επενδύσεων δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

«Διαρκώς υπό διερεύνηση τέτοιου είδους κινήσεις»

Σε ερώτημα του insider.gr αν η μεταφορά της παραγωγής της μπύρας Carlsberg στη Σίνδο ανοίγει το δρόμο για την παραγωγή επί ελληνικού εδάφους και άλλων εισαγόμενων αναγνωρισμένων brands, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως «τέτοιου είδους κινήσεις είναι διαρκώς υπό διερεύνηση».

Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις που έχουν καταχωρηθεί στο ΓΕΜΗ, στη χρήση 2021 ο συνολικός όγκος πωλήσεων της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας εμφάνισε αύξηση κατά 24%, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων προς το εξωτερικό, ενώ ο όγκος πωλήσεων που αφορά στην εγχώρια αγορά αυξήθηκε κατά 19%, κυρίως λόγω της αύξησης στο on trade κανάλι, ποσοστό αντίστοιχο με τη συνολική άνοδο της εγχώριας αγοράς ζύθου. Σημαντική ήταν και η αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 36% όσον αφορά στις εξαγωγές. Αντίστοιχα, η αξία του κύκλου εργασιών εμφάνιζε αύξηση κατά 29,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Βασικοί παράγοντες επιρροής ήταν η επαναλειτουργία του καναλιού της κρύας αγοράς που αφορά κυρίως στην εστίαση σε συνδυασμό με τη μείωση των περιορισμών στη σκιά της πανδημίας καθώς και οι καλές επιδόσεις της τουριστικής κίνησης. Αντίστοιχα, επηρεάστηκαν θετικά και οι καθαρές πωλήσεις της εταιρείας, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 34%, αφού ο ειδικός φόρος κατανάλωσης μειώθηκε από 35% σε 32% περίπου.

Carlsberg: Ο πληθωρισμός ρίχνει την κατανάλωση μπύρας στην Ευρώπη το 2023 - Αναθεώρησε τους στόχους κερδών

Το 2021 η εταιρεία προχώρησε σε επενδύσεις ύψους 6,3 εκατ. ευρώ που αφορούσαν σε εξοπλισμό με στόχο τον συνεχή εκσυγχρονισμό των παραγωγικών της μονάδων, σε τεχνολογικό εξοπλισμό και αυτοματοποίηση των συστημάτων της, σε εξοπλισμό σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια σε όλες τις εγκαταστάσεις της, καθώς και σε εξοπλισμό πωλήσεων.

H Ολυμπιακή Ζυθοποιία διαθέτει δύο ιδιόκτητες μονάδες παραγωγής στη Σίνδο και τη Ριτσώνα, δυναμικότητας 2,1 εκατ. εκατόλιτρων ετησίως, όπου παράγονται 11 προϊόντα: FIX Hellas, FIX Dark, FIX Άνευ, Μythos, Mythos Radler, Mythos Ice, Kaiser, Henninger, Tuborg Soda, Τuborg Tonic Water και η σειρά των mixers Tuborg Lemon / Lime-Green Tea / Pineapple-Lime & Spearmint / Pink Grapefruit-Blood Orange. 

Ταυτόχρονα αξιοποιεί ένα εκτενές δίκτυο συνεργατών, προμηθευτών και σημείων πώλησης, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, με παρουσία σε σχεδόν 40 χώρες και στις πέντε ηπείρους, εξυπηρετώντας καθημερινά χιλιάδες καταναλωτές. Παράλληλα, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία εισάγει και διανέμει στη χώρα μας διεθνώς αναγνωρισμένες μάρκες, όπως τις ιρλανδικές μπύρες Guinness και Kilkenny, τη βέλγικη Grimbergen, τη βαυαρικής προέλευσης weissbier Schneider Weisse και τον ανθρακούχο μηλίτη Somersby. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ολυμπιακή Ζυθοποιία: Φέρνει την παραγωγή της Carlsberg στην Ελλάδα

Carlsberg: Ο πληθωρισμός ρίχνει την κατανάλωση μπύρας στην Ευρώπη το 2023 - Αναθεώρησε τους στόχους κερδών

Carlyle Group: Διαπραγματεύσεις για εξαγορά - «μαμούθ» της Cotiviti έναντι 15 δισ. δολαρίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider