Attica Bank: Τα σενάρια της επόμενης μέρας με ορίζοντα την ΑΜΚ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Τα σενάρια της επόμενης μέρας με ορίζοντα την ΑΜΚ
Αυτόνομη - δηλαδή ανεξάρτητη από το τι θα πράξει η Ellington - η πρόταση ενδιαφέροντος της Thrivest των Δ. Μπάκου – Γ. Καϋμενάκη – Αλ. Εξάρχου για τη συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, ύψους 490 εκατ. ευρώ. Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στη συμφωνία μεταξύ των μετόχων, θέτει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της στην ΑΜΚ, η Ellington.

Καταλύτη για την επιτάχυνση των εξελίξεων στην Attica Bank συνιστά η χθεσινή εκδήλωση ενδιαφέροντος της Thrivest των Δ. Μπάκου – Γ. Καϋμενάκη – Αλ. Εξάρχου για τη συμμετοχή τους στην σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, ύψους 490 εκατ. ευρώ.

Η λιτή επιστολή ενδιαφέροντος που κατέθεσαν στην Διοίκηση της Attica Bank δρομολογεί από σήμερα τις επόμενες κινήσεις, με την διαπίστωση ότι, μετά την Παγκρήτια, οι τρεις επενδυτές ίσως δώσουν διέξοδο και στην πολύπαθη Attica Bank. Η Διοίκηση της τελευταίας αναμένεται να γνωστοποιήσει σήμερα στο ΤΧΣ την επιστολή ενδιαφέροντος της Thrivest, να αποδεχτεί το ενδιαφέρον αυτό και να προχωρήσει στην αξιολόγηση της επιστολής της Thrivest και του περιεχομένου της.

Πηγές από την πλευρά των υποψηφίων επενδυτών ανέφεραν στο insider.gr ότι η επιστολή που εστάλη στην Attica Bank δεν περιλαμβάνει όρους για τη συμμετοχή τους, ούτε και το ποσό που είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν στην αύξηση κεφαλαίου. Φήμες που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες στην αγορά έφεραν τους μεγαλομετόχους της Παγκρήτιας διατεθειμένους να μπουν με 100 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ της Attica Bank. Οι φήμες συνέδεαν επίσης την είσοδο του νέου επενδυτή με ταυτόχρονη έξοδο της Ellington από τη μετοχική σύνθεση της Τράπεζας.

Εξέλιξη την οποία, μέχρι στιγμής, διαψεύδει το αμερικανικό fund, το οποίο μετά την υποβολή του ενδιαφέροντος της Thrivest έσπευσε να ενημερώσει ότι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank. Στο πλαίσιο αυτό, ανεξάρτητα και παράλληλα με το ενδιαφέρον άλλων δυνητικών επενδυτών σχετικά με την ΑΜΚ της Attica Bank και την είσοδό τους στο μετοχικό σχήμα, η Ellington διατηρεί την πρόθεσή της να διερευνήσει τη δική της συμμετοχή στην προσπάθεια εξυγίανσης της τράπεζας. Υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των μετόχων.

Ο όρος που θέτει η Ellington είναι το σημείο – κλειδί για τις εξελίξεις των επομένων ημερών και ουσιαστικά προετοιμάζει μία «ηρωική» έξοδό της από την Attica Bank σε περίπτωση που δεν βρεθεί κοινή συνισταμένη με την Διοίκηση της Τράπεζας στο σχέδιο εξυγίανσης που αναμένεται να παρουσιάσει η Διοίκηση μέχρι τα τέλη του μήνα.

Όπως είχε γράψει το insider.gr, στις 9 Δεκεμβρίου 2021 όταν οι μέτοχοι (ΤΧΣ και Ellington/ΤΜΕΔΕ) αποφάσισαν την συμμετοχή τους στην κεφαλαιακή ενίσχυση της Attica Bank, προϋπέθεταν την επίτευξη δείκτη NPE κάτω από 5% με την βοήθεια του «Ηρακλή».

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 όταν πλέον συμφωνήθηκε η εξυγίανση να προχωρήσει χωρίς «Ηρακλή», καθώς αυτός έληγε τον Οκτώβριο, οι μέτοχοι επιβεβαίωσαν ότι οι τιτλοποιήσεις θα έχουν επιπλέον ζημίες που θα έχουν να κάνουν με το rating των ομολόγων, τα οποία θα γίνονταν discounted. Τον Σεπτέμβριο ήταν που συμφωνήθηκε, ποσό 300 εκατ. ευρώ από τα 490 εκατ. της νέας ΑΜΚ να κατανεμηθεί στις τιτλοποιήσεις για την κάλυψη των ζημιών εξυγίανσης. Αναλογικά οι μέτοχοι θα κάλυπταν τα ποσά της κατανομής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εllington, κατ΄απαίτηση του ΤΧΣ, είχε δεσμευτεί ότι για την τιτλοποίηση Omega, εφόσον έχει την διαχείρισή της, θα πάρει και το ρίσκο επιπλέον ζημιών στο χαρτοφυλάκιο.

Με αιχμή τα παραπάνω, το τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank για το 2022, δεν είχε βγάλει λευκό καπνό για την συμμετοχή της Ellington στην επικείμενη ΑΜΚ, παρά τις διαβεβαιώσεις για τις προθέσεις της. Η ασάφεια αυτή αποτέλεσε την αιτία της μεταστροφής της Thrivest, η οποία, μόλις στις 16 Δεκεμβρίου, δήλωνε ότι κατόπιν της δέσμευσης των υφιστάμενων μετόχων της Αttica Bank να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ της, η ίδια σταματούσε να εξετάζει την προοπτική συμμετοχής της στην κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας. Ωστόσο, με τη χθεσινή της δήλωση ενδιαφέροντος, η Thrivest δεν υπονοεί ότι η ίδια θα υποκαταστήσει την Ellington στην θέση του ιδιώτη επενδυτή κατά την επικείμενη ΑΜΚ.

Πηγές από το περιβάλλον των τριών μεγαλομετόχων της Παγκρήτιας επεσήμαιναν στο insider.gr ότι η πρόταση της Thrivest και η πιθανή συμμετοχή της στην ΑΜΚ της Attica Bank είναι αυτόνομη, δηλ. ανεξάρτητη από το τι θα πράξει η Ellington. Επίσης, ανέφεραν ότι ήρθε κατόπιν συζητήσεων με τους βασικούς εμπλεκόμενους στην υπόθεση κεφαλαιακής ενίσχυσης της Attica Bank, δηλ. με την Διοίκηση της Τράπεζας, την Τράπεζα της Ελλάδος και τους μετόχους ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ.

Σε περίπτωση παραμονής της Ellington στη μετοχική σύνθεση της Attica Bank (σημειώνεται ότι το ποσοστό της, μέσω της RINOA LTD, ανέρχεται σε 8,08% και ξεπερνά ελαφρώς το 20% με την σύμπραξη του ΤΜΕΔΕ που ελέγχει ποσοστό 12,03%), μετοχικός χώρος για την Thrivest θα μπορούσε να εξευρεθεί μέσω της εκχώρησης ποσοστού του ΤΧΣ (ελέγχει τώρα το 69,5% της Attica Bank) ή άλλων μετόχων ή ακόμη και με μεγαλύτερη ΑΜΚ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ΑΜΚ από Μπάκο-Καϋμενάκη-Εξάρχου

gazzetta
gazzetta reader insider insider