Attica Bank: Κρίσιμο ΔΣ στις 28/12 – «Αγκάθι» η συμφωνία μετόχων στο πλάνο εξυγίανσης, ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την ΑΜΚ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Κρίσιμο ΔΣ στις 28/12 – «Αγκάθι» η συμφωνία μετόχων στο πλάνο εξυγίανσης, ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την ΑΜΚ
Attica Bank
Για το κρίσιμο θέμα της στρατηγικής εξυγίανσης που θα ακολουθήσει η Τράπεζα, συνεδριάζει στις 28 Δεκεμβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank, το οποίο θα εγκρίνει παράλληλα και θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα εννεαμήνου.

Για το κρίσιμο θέμα της στρατηγικής εξυγίανσης που θα ακολουθήσει η Τράπεζα, συνεδριάζει στις 28 Δεκεμβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank, το οποίο θα εγκρίνει παράλληλα και θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα εννεαμήνου.

Η συνεδρίαση του ΔΣ που θα πραγματοποιηθεί μία ανάσα πριν από την σύγκληση της γενικής συνέλευσης των μετόχων (30/12/22) για την ΑΜΚ, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού επί τάπητος μπαίνει το θέμα του χειρισμού των κόκκινων δανείων. Εάν δεν επιτευχθεί κοινός τόπος μεταξύ των μετόχων, τότε οι προοπτικές για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας καθίστανται θολές, τουλάχιστον αναφορικά με την σύνθεση των μετόχων που θα καλύψουν την ΑΜΚ. Και αυτό, διότι χωρίς κοινά αποδεκτό σχέδιο δράσης για τα NPEs, θα υπάρχει διάσταση απόψεων για το ύψος των πραγματικών ζημιών από την εξυγίανση και απροθυμία δέσμευσης κεφαλαίων από τους μετόχους.

Σημειωτέον ότι ο δείκτης NPE της Αttica Bank ανέρχεται σε 65%.

Ο λόγος γίνεται ειδικότερα για τον ιδιώτη μέτοχο, την αμερικανική Ellington, η οποία ελέγχει σήμερα στην Attica Bank ποσοστό 8%, και 20% σε σύμπραξη με το ΤΜΕΔΕ. Ωστόσο, είναι προφανές ότι το ίδιο ενδιαφέρον να επενδύσουν σωστά τα χρήματά τους, γνωρίζοντας επακριβώς τι ζημιές καλύπτουν με την συμμετοχή τους στην ΑΜΚ, έχουν και οι λοιποί μέτοχοι, πρωτίστως το ΤΧΣ που ελέγχει ποσοστό 69% και πρέπει να αποεπενδύσει επ΄ ωφελεία του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην παρούσα φάση, «ο καβγάς για το πάπλωμα» γίνεται για τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων 2,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την τιτλοποίηση Omega, 1,3 δις. ευρώ και τις τιτλοποιήσεις Astir 1, Astir 2 και Metexelixis. Οι τιτλοποιήσεις αυτές προγραμματιζόταν να ενταχθούν στον «Ηρακλή». Ωστόσο, καθώς το Σχήμα ολοκλήρωσε τον κύκλο και την παράτασή του τον Οκτώβριο, πλέον πρέπει να αναζητηθεί άλλη οδός για την δραστική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων της Attica Bank.

Ως εναλλακτικές του «Ηρακλή» φέρονται τιτλοποιήσεις που δεν διεκδικούν κρατική εγγύηση για να αποαναγνωριστούν από τον ισολογισμό της Τράπεζας, και βεβαίως οι απευθείας πωλήσεις τίτλων. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα έχει «τρέξει» την διαδικασία για το SRT (αποαναγνώριση), οπότε μπορεί να προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις που θα διατεθούν σε επενδυτές, κατά τα πρότυπα του χαρτοφυλακίου Pillar που είχε κάνει η Eurobank.

Οι τρεις μέτοχοι (ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ/Ellington, ΕΦΚΑ) θα μπουν σε διαπραγμάτευση για το σχέδιο εξυγίανσης που θα ακολουθηθεί, καλούμενοι ουσιαστικά να ανανεώσουν τους «όρκους» τους. Επισημαίνεται ότι το σχέδιο εξυγίανσης αφορά αποκλειστικά την εναλλακτική που θα ακολουθηθεί για να επιτευχθεί μονοψήφιος δείκτης NPE, εφόσον πλέον δεν υπάρχει η προοπτική του «Ηρακλή», και δεν έχει καμία σχέση με την διαχείριση των τιτλοποιήσεων (ποιος θα αναλάβει την διαχείριση).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, στις 9/12/2021 όταν οι μέτοχοι αποφάσισαν την συμμετοχή τους στην κεφαλαιακή ενίσχυση της Attica Bank, προϋπέθεταν δείκτη NPE κάτω από 5% λόγω «Ηρακλή».

Στις 30/9/2022 όταν πλέον συμφωνήθηκε η εξυγίανση να προχωρήσει χωρίς «Ηρακλή», ο οποίος εξέπνεε τον Οκτώβριο, οι μέτοχοι επιβεβαίωσαν ότι οι τιτλοποιήσεις θα έχουν επιπλέον ζημίες που θα έχουν να κάνουν με το rating των ομολόγων, τα οποία θα γίνονταν discounted. Τον Σεπτέμβριο ήταν που συμφωνήθηκε, κατά τις πληροφορίες, ποσό 300 εκατ. ευρώ από τα 490 εκατ. της νέας ΑΜΚ να κατανεμηθεί στις τιτλοποιήσεις για την κάλυψη των ζημιών εξυγίανσης. Αναλογικά οι μέτοχοι θα κάλυπταν τα ποσά του allocation, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Εllington, κατ΄απαίτηση του ΤΧΣ, είχε δεσμευτεί ότι για την τιτλοποίηση Omega, εφόσον έχει την διαχείρισή της, θα πάρει και το ρίσκο επιπλέον ζημιών στο χαρτοφυλάκιο.

Σημειώνεται ότι το πλάνο του πώς θα εξυγιανθεί η Τράπεζα ήταν να ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου και ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου, οπότε και δόθηκε στους μετόχους η δυνατότητα πρόσβασης στις τιτλοποιήσεις για να αξιολογήσουν τους κινδύνους. Για τον λόγο αυτό, δεν κατατέθηκε στην ΤτΕ πλάνο εξυγίανσης, μαζί με το κεφαλαιακό και επιχειρηματικό πλάνο που έχουν εγκριθεί ήδη από το ΔΣ της Attica Bank.

Οι μέτοχοι έχουν υπογράψει επιστολή δέσμευσης (commitment letter) ότι θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ εφόσον ολοκληρωθεί επιχειρησιακό πλάνο με σχέδιο εξυγίανσης. Επομένως, το ζητούμενο της 28ης Δεκεμβρίου είναι να συναποφασιστεί ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος χρήσης των κεφαλαίων, ύψους 300 εκατ. ευρώ που προορίζονται για την εξυγίανση της Τράπεζας και το πλάνο αυτό να στηριχθεί από την Διοίκηση. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δεν βγει λευκός καπνός από το ΔΣ της 28ης Δεκεμβρίου, θολώνει το τοπίο για την ΑΜΚ, προδιαγράφοντας την μη συμμετοχή της Ellington και υποχρεώνοντας σε αναζήτηση άλλου ιδιώτη επενδυτή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Πράσινο φως» στο ΤΧΣ για πώληση τραπεζικών πακέτων μετοχών - Οι μνηστήρες για Εθνική και Πειραιώς

gazzetta
gazzetta reader insider insider