Το μεγάλο «πακέτο» 5 δισ. ευρώ του PPF – Με ποια projects «μπαίνει» στο 2023

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το μεγάλο «πακέτο» 5 δισ. ευρώ του PPF – Με ποια projects «μπαίνει» στο 2023
Διαγωνισμοί και διεργασίες άνω των 300 – 350 εκατ. ευρώ στις αρχές του νέου έτους με το ΣΔΙΤ Πρωτοδικείου Αθηνών, το ΟΑΚΑ, το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» και άλλα έργα. Πώς «γέμισε» το χαρτοφυλάκιο της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας με σημαντικές δράσεις και εμβληματικά assets.

Με ένα «καλάθι» έργων που ξεπερνάει ήδη σε συνολικό ύψος τα 5 δισ. ευρώ και αναμένεται να «αυγατίσει» προσεχώς, με νέες συμβάσεις και διαδικασίες αλλά και διαγωνισμούς άνω των 300 εκατ. ευρώ ως «ποδαρικό» το 2023 (τους πρώτους μήνες), εισέρχεται στη νέα χρονιά η μονάδα PPF ή Preparation Project Facility (Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, υπό τον Π. Σταμπουλίδη [Εντεταλμένος Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ.]).

Ανάμεσα σε αυτές τις δράσεις ξεχωρίζουν το ΣΔΙΤ για την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθήνας (έως 205 εκατ. ευρώ), που όπως έχει αποκαλύψει το insider.gr, ο διαγωνισμός έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιανουαρίου (αν δεν αλλάξει κάτι), αλλά και projects του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», της αναβάθμισης του ΟΑΚΑ, της αξιοποίησης του στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, της μετακίνησης του Μεταφορέων της Αττικής από τον Ελαιώνα στο Δήμο Φυλής, κ.ά.

Το «δικαστικό» ΣΔΙΤ

Όσον αφορά στη μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, προγραμματισμένη δράση του PPF για τις αρχές του 2023, πρόκειται για υποβολή προσφορών ή των αιτήσεων συμμετοχής στον διαγωνισμό για την ανάθεση της σύμβασης ΣΔΙΤ για το μεγάλο έργο «ΑΝΕΓΕΡΣΗ και ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ και της ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ», με την συγκεκριμένη σύμβαση να έχει αξία (χωρίς ΦΠΑ) 205,217 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση σχετίζεται με έργο χρηματοδοτούμενο από τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ με τη διάρκεια της προτεινόμενης σύμπραξης να ανέρχεται κατά μέγιστο σε 25 έτη.

Το mega project «ΑΙΓΙΣ»

Επιπρόσθετα, πέραν του μεγάλου αυτού σε προϋπολογισμό project, εντός του Q1 2023 (πρώτο τρίμηνο έτους) αναμένονται και άλλες διαγωνιστικές διαδικασίες οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, στην αγορά 11 πυροσβεστικών αεροσκαφών αμφίβιου τύπου για τα νησιωτικά συγκροτήματα, ύψους 35 εκατ. ευρώ, όπου είναι σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση, η αναβάθμιση - εκσυγχρονισμός δύο Super Puma (3,000,000 ευρώ, σε φάση προετοιμασίας διακήρυξης, η αγορά πυροσβεστικών οχημάτων και άλλων οχημάτων ανταπόκρισης, ύψους 65,3 εκατ. ευρώ (σε φάση προετοιμασίας διακήρυξης), ενώ το PPF είχε βάλει μπρος και διαδικασίες για την προμήθεια πτυσσόμενων μεταφερόμενων γεφυρών τύπου Bailey (12,5 εκατ. ευρώ) ή τα κινητά κέντρα διοίκησης και επιτόπιου ελέγχου στις 13 Περιφέρειες (7 εκατ. ευρώ). Αυτά είναι projects που έχει αναλάβει το Ταμείο για λογαριασμό του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο παροχής οριζόντιας τεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση των χρηματοδοτούμενων από το ΤΑΑ δράσεων του προγράμματος ΑΙΓΙΣ. Mε το οποίο η κυβέρνηση «φιλοδοξεί» να εξοπλίσει τις αρμόδιες αρχές με εναέρια μέσα, νέα σύγχρονα συντονιστικά κέντρα διαχείρισης κρίσεων, με drones κ.α., «περνάει» μέσα από το PPF. Όπως από παλιά έψει αποκαλύψει το insider.gr, πρόκειται για δράσεις που σχετίζονται με τη δημιουργία στρατηγικής εθνικής διαχείρισης κινδύνου καταστροφών, με εναέρια Κέντρα ελέγχου και διαχείρισης επιχειρήσεων, με σύστημα πυρανίχνευσης & πυρόσβεσης, την εξασφάλιση εναέριων μέσων για τη διαχείριση κρίσεων. Πρόκειται για πρόγραμμα σχεδόν 2-2,5 δισ. ευρώ που χρηματοδοτείται από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ.

Η Φυλή και το στρατόπεδο Γκόνου

Πέραν αυτών, όπως επίσης από καιρό έχουμε αναφέρει, προσεχώς αναμένεται η υπογραφή μελετών προετοιμασίας του έργου, που θα φέρει τις μεταφορικές επιχειρήσεις της Αττικής, από τον Ελαιώνα, στον Δήμο Φυλής. Η πρώτη μελέτη, αφορά στην καταγραφή υφιστάμενης κατάστασης στην περιοχή του Ελαιώνα και στο ακίνητο του Δήμου Φυλής (160.000 ευρώ) και η δεύτερη αφορά στη δημιουργία Υποδοχέα Επιχειρηματικού Πάρκου του ν.3982/2011 σε ακίνητο του Δήμου Φυλής (επίσης160.000 ευρώ). Παράλληλα, το PPF προετοιμάζει ενέργειες για αναζήτηση υπηρεσιών τεχνικού, νομικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου για την ωρίμανση του έργου “Αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου, η διαδικασία είναι εν εξελίξεις και ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 670.000 ευρώ.

Εκσυγχρονισμός Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ)

Σε εξέλιξη είναι η υλοποίηση του έργου για την ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τη ΔΙΜΕΑ. Τον Σεπτέμβριο υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο και έως τον Σεπτέμβριο του 2023 αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο σύστημα. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 762.195 ευρώ δίχως ΦΠΑ. Ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την αγορά και εγκατάσταση 6 προκατασκευασμένων σπιτιών (τύπου isoboxes – σαν containers δηλαδή) που θα χρησιμοποιεί η ΔΙΜΕΑ για τη διενέργεια ελέγχων. Η εκτίμηση είναι ότι η σύμβαση θα υπογραφεί τον επόμενο μήνα, με συνολικό προϋπολογισμό 108.000 ευρώ δίχως ΦΠΑ. Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός για την προμήθεια 13 ηλεκτροκίνητων οχημάτων και 7 φορτιστών για τις ανάγκες του έργου της ΔΙΜΕΑ. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 500.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα

Επίσης, αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο για το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα ΣΔΙΤ που θα χρησιμοποιεί η ΓΓ ΣΔΙΤ. Εκτιμάται ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί στις 31.12.2025. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1,35 εκατ. ευρώ δίχως ΦΠΑ.

Τα νοσοκομεία του PPF

Πρόσφατα δε, το insider.gr ανέδειξε ότι σε διαδικασία προώθησης βρίσκεται το πρώτο «κομμάτι» μιας μεγάλης δράσης στον χώρο της αναβάθμισης υποδομών υγείας, σχεδόν 700 εκατ. ευρώ, που έχει αναλάβει να «ωριμάσει» το ΤΑΙΠΕΔ και ειδικότερα η μονάδα PPF, για λογαριασμό του υπ. Υγείας, project που συνδέεται με το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο λόγος για την ανακαίνιση και λειτουργική - ενεργειακής αναβάθμιση των υποδομών σε 156 κέντρα υγείας, και άλλες ανάλογες βαθμίδες, ανά την Ελλάδα, όσο και με τον εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων της χώρας. Δηλαδή, δύο έργων μεγάλων σε συνολικό προϋπολογισμό (περίπου 250 εκατ. ευρώ για το πρώτο και 450 εκατ. για το δεύτερο, χωρίς ΦΠΑ), όσο και σε σημασία. Στην παρούσα φάση, το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει την προώθηση και ωρίμανση διαδικασιών αρχικού συνολικού ύψους σχεδόν 36 εκατ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται 8 δράσεις – νοσοκομεία.

Η αναβάθμιση του ΟΑΚΑ

Τις επόμενες εβδομάδες και μάλλον εντός των πρώτων μηνών του νέου έτους, αναμένεται να δημοσιευθεί η διακήρυξη για την εκπόνηση του στρατηγικού/επιχειρηματικού σχεδίου και της μελέτης βιωσιμότητας για το ΟΑΚΑ. Το σχέδιο και η μελέτη θα αποτελέσουν τον Οδικό Χάρτη για την οικονομική βιωσιμότητα του ΟΑΚΑ μετά την ολοκλήρωση των έργων. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 295.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι 3,5 μήνες. Στις 21/11 υπεγράφη σύμβαση με τον ανάδοχο για την επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών σε όλο το συγκρότημα του Ολυμπιακού Σταδίου και τη σύνταξη της σχετικής μελέτης. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.790.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Μέσα στο Α τρίμηνο του 2023 αναμένεται να έχει υπογραφεί η σύμβαση ύψους 295.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, που αφορά στη μελέτη για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου. Ο διαγωνισμός είναι σε φάση ολοκλήρωσης.

Το «μεγάλο καλάθι» και η επιλογή του PPF

Το PPF είναι σε θέση να συνδράμει κάθε φορέα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα στην προετοιμασία και υλοποίηση έργων του (δημόσια έργα υποδομών, υπηρεσιών παραχωρήσεις, ΣΔΙΤ,) που μπορεί να χρηματοδοτούνται από εθνικά, ενωσιακά ή διεθνή χρηματοδοτικά προγράμματα (RRF, ΕΣΠΑ κλπ) εφόσον ενταχθούν στο Πρόγραμμα λειτουργώντας ως διαχειριστής των έργων και μοχλός επιτάχυνσης. Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, μέσω της εμπειρίας του ΤΑΙΠΕΔ, διαθέτει τεχνογνωσία στην ωρίμαση περιουσιακών στοιχείων και την υλοποίηση έργων, εξοικείωση με τις διαδικασίες του Δημοσίου και ταχύτητα και ευελιξία στην πρόσληψη συμβούλων βάσει των όρων του Κανονισμού Αναθέσεων του Ταμείου. Η Μονάδα ενεργεί κατ’ εντολή, για λογαριασμό και στο όνομα του δικαιούχου του έργου και σε συνέχεια αιτήματός ή και έγκρισης αυτού, διασφαλίζοντας επιτάχυνση και αποφόρτιση του δικαιούχου, καθώς υποστηρίζει τις διοικητικές του δομές, με στενή παρακολούθηση, συντονισμό και εξασφάλιση της απόδοσης των συμβούλων.

Υπενθυμίζεται ότι πέραν των παραπάνω δράσεων, στο «καλάθι» της μονάδας PPF του ΤΑΙΠΕΔ έχουν ενταχθεί projects ή αναμένονται να «περάσουν» όπως τα βιομηχανικά πάρκα (65 εκατ. ευρώ, αναμένεται η δημιουργία – αναβάθμιση – εξυγίανση περίπου 9 βιομηχανικών πάρκων σε όλη την χώρα,), η κατασκευή του ενιαίου δικτύου ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου στην Αττική Ριβιέρα από την Καλλιθέα έως και τη Βούλα, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, δράσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνολικού εκτιμώμενου ύψους περίπου 260 εκατ. ευρώ, ο καθαρισμός δασών, η εκπόνηση μελετών για τις αναγκαίες εργασίες που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και την κατασκευή / επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων υφιστάμενων ερευνητικών κέντρων, η αξιοποίηση της ιδιόκτητης έκτασης, περίπου 3.000 στρεμμάτων, της Εκκλησίας στο Σχιστό )που βρίσκεται σε κομβική θέση καθώς συνορεύει νοτιοανατολικά με τον Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και βόρεια με την περιοχή του Σκαραμαγκά) και πλήθος ακόμα projects από διάφορα υπουργεία και φορείς, ενώ αναμένονται εξελίξεις για την ΠΥΡΚΑΛ και άλλα assets.

Τι αναφέρει η ΕΕΣΥΠ

Στην οικονομική έκθεση γ’ τριμήνου – 9μήνου 2022 της μητρικής ΕΕΣΥΠ, έγινε αναφορά στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας. Όπως σημειώνεται, κατά το α΄ εξάμηνο 2022, ανατέθηκαν στη Μονάδα PPF 27 έργα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 5 δισ. ευρώ. Από το σύνολο των έργων, τα 21 αφορούν έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Μονάδα σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, υπέβαλε έως το τέλος του α’ εξαμήνου 2022, δεκατρία (13) τεχνικά δελτία έργων για τα οποία έχουν εκδοθεί οι Αποφάσεις Ένταξης κι έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τους δικαιούχους.

Κατά το γ’ τρίμηνο 2022, υπεγράφησαν συμβάσεις με δικαιούχους (ή υποβλήθηκαν τεχνικά δελτία έργων) για 7 επιπλέον έργα. Παράλληλα, κατά το διάστημα αναφοράς δημοσιεύτηκαν/ κατακυρώθηκαν οι εξής διαγωνισμοί:

  • Προστασία Δασών: Το διάστημα μεταξύ 07.2022 – 08.2022 δημοσιεύτηκαν πέντε (5) προσκλήσεις (σε τμήματα) για τον καθαρισμό δασών και δασικών εκτάσεων (και υλοτόμηση καμένων ιστάμενων δέντρων, καθαρισμοί σπασμένων κορμών – κλαδιών, δασοκομικοί χειρισμοί – καθαρισμοί δασικής βλάστησης αλσυλίων, πάρκων και περιαστικών δασών, κατά περιοχές), καθώς και για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών, αρμοδιότητας των Δασαρχείων Πεντέλης, Πύργου, Ολυμπίας, Αιγάλεω, Σπάρτης, Καλαμπάκας, Περτουλίου, Σταυρού, Αγιάς, Ξάνθης, Πειραιά, Χαλκίδας, Ιωαννίνων, Βυτίνας, Πύργου, Κορίνθου, Ξυλοκάστρου, Κυνουρίας και Διευθύνσεων Δασών Αθηνών, Πιερίας, Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Χίου και Χανίων. Από τις 11 προβλεπόμενες από το διαγωνισμό συμβάσεις, υπεγράφησαν οι 8, κατά το διάστημα αναφοράς (μεταξύ 08.2022 – 09.2022).
  • Ερευνητικά κέντρα: Κατά το διάστημα αναφοράς υπεγράφησαν οι 4 από τις 7 συμβάσεις (τμήμα Α1, Α3, Β3 και Β4) αναφορικά με την εκπόνηση μελετών για τις αναγκαίες εργασίες που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και την κατασκευή / επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων υφιστάμενων ερευνητικών κέντρων. (Η Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών είχε δημοσιευτεί στις 21.04.2022).
  • Πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης των ελέγχων της αγοράς για την πάταξη του παραεμπορίου ΟΠΣ ΔΙ.ΜΕ.Α: Στις 09.09.2022 υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο για το έργο «Πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης των ελέγχων της αγοράς για την πάταξη του παραεμπορίου ΟΠΣ ΔΙ.ΜΕ.Α», με Αναθέτουσα Αρχή το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. (Η Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών είχε δημοσιευτεί στις 16.05.2022).
  • Οριζόντια τεχνική υποστήριξη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: Στις 29.09.2022 υπεγράφη η σύμβαση αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών γραφείου διοίκησης έργων για την υποστήριξη της υλοποίησης εννέα δράσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. (Η Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών είχε δημοσιευτεί στις 01.06.2022).
  • ΑΙΓΙΣ: Στις 12.07.2022 αναρτήθηκε η πρόσκληση υποβολής προσφορών για παροχή υπηρεσιών Γραφείου Διοίκησης Έργων (PMO) καθώς και τεχνικού και νομικού συμβούλου, για την υλοποίησης χρηματοδοτούμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας Έργων του Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» του Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.
  • Οριζόντια τεχνική βοήθεια του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας: Στις 21.07.2022 αναρτήθηκε η πρόσκληση για συμμετοχή σε προκαταρκτική διαβούλευση για την προμήθεια πυροσβεστικών οχημάτων, στο πλαίσιο της οριζόντιας τεχνικής βοήθειας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.
  • Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων: Στις 19.08.2022 αναρτήθηκε η Διακήρυξη Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού κάτω των Ορίων για το Έργο «Προμήθεια, μεταφορά και τοποθέτηση έξι Προκατασκευασμένων Οικίσκων (Τύπου ISOBOX) της ΔΙΜΕΑ», με Αναθέτουσα Αρχή το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
  • Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων: Στις 30.08.2022 αναρτήθηκε η Διακήρυξη Ηλεκτρονικού Ανοικτού (Διεθνούς) Άνω των Ορίων Διαγωνισμού για το Έργο “Προμήθεια δεκατριών (13) Plug in υβριδικών και ηλεκτροκίνητων οχημάτων και επτά (7) φορτιστών για τη ΔΙΜΕΑ”, με Αναθέτουσα Αρχή το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
  • Κινητά Επιχειρησιακά Κέντρα (ΚΕΚ): Στις 14.09.2022 αναρτήθηκε η πρόσκληση συμμετοχής σε προκαταρκτική διαβούλευση για την προμήθεια δεκατριών (13) Κινητών Επιχειρησιακών Κέντρων (ΚΕΚ) για λογαριασμό του Υπ. Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.
  • Νέα Βιομηχανικά Πάρκα: Στις 20.09.2022 αναρτήθηκε η πρόσκληση υποβολής προτάσεων της δικαιούχους για το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης «ΝΕΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ» και του Οδηγού εφαρμογής, που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
  • Σχέδιο αντιπυρικής προστασίας: Στις 29.09.2022 αναρτήθηκε η πρόσκληση υποβολής προσφορών για την ανάδειξη αναδόχων για την εκπόνηση μελετών κατάρτισης σχεδίων αντιπυρικής προστασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΑΙΠΕΔ: Πώς θα αξιοποιηθεί το ακίνητο «Camping Αγίας Τριάδας» στη Θεσσαλονίκη

Grivalia Hospitality: Επένδυση άνω των 280 εκατ. ευρώ για το πρώτο αυτόνομο ενεργειακά θέρετρο

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό προς Ίλιον

gazzetta
gazzetta reader insider insider