ΤΑΙΠΕΔ - PPF: «Έβαλε μπρος» το project αναβάθμισης υποδομών υγείας 700 εκατ. ευρώ – Η πρώτη «φουρνιά» έργων σε ορίζοντα 3μήνου

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ - PPF: «Έβαλε μπρος» το project αναβάθμισης υποδομών υγείας 700 εκατ. ευρώ – Η πρώτη «φουρνιά» έργων σε ορίζοντα 3μήνου
Στο Ταμείο έχουν εκκινήσει τη διαδικασία δημοπράτησης και ωρίμανσης των έργων της αναβάθμισης υποδομών για 80 νοσοκομεία και 156 κέντρα υγείας. Το «πακέτο» των αρχικών 8 projects που «τρέχουν» και έρχονται, άνω των 36 εκατ. ευρώ. Το μεγάλο εγχείρημα και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε διαδικασία προώθησης βρίσκεται το πρώτο «κομμάτι» μιας μεγάλης δράσης στον χώρο της αναβάθμισης υποδομών υγείας, σχεδόν 700 εκατ. ευρώ, που έχει αναλάβει να «ωριμάσει» το ΤΑΙΠΕΔ και ειδικότερα η μονάδα PPF, υπό τον Π. Σταμπουλίδη, για λογαριασμό του υπ. Υγείας, project που συνδέεται, όπως έχει αναδείξει το insider.gr, με το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο λόγος για την ανακαίνιση και λειτουργική - ενεργειακής αναβάθμιση των υποδομών σε 156 κέντρα υγείας, και άλλες ανάλογες βαθμίδες, ανά την Ελλάδα, όσο και με τον εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων της χώρας. Δηλαδή, δύο έργων μεγάλων σε συνολικό προϋπολογισμό (περίπου 250 εκατ. ευρώ για το πρώτο και 450 εκατ. για το δεύτερο, χωρίς ΦΠΑ), όσο και σε σημασία.

Ήδη, όπως έχει αναφέρει η στήλη BackStory πρόσφατα, το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε σε σχετικές προκηρύξεις για τα δύο πρώτα έργα – νοσοκομεία. Όσον αφορά στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας, την περασμένη Δευτέρα προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου της προσθήκης 5ου ορόφου για τη δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στο Γ΄ Κτήριο των Κλινικών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η.). Πρόσφατα, είχε κάνει ανάλογη κίνηση για την επείγουσα αποκατάσταση του ορόφου του ΓΝΘ «Παπανικολάου» που κάηκε πριν από μερικούς μήνες. Και τα δύο αυτά έργα δεν έχουν υψηλό προϋπολογισμό, κάπου στα 8 εκατ. ευρώ (με τον ΦΠΑ) συνολικά. Στην παρούσα φάση, το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει την προώθηση και ωρίμανση διαδικασιών αρχικού συνολικού ύψους σχεδόν 36 εκατ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι δύο παραπάνω δράσεις. ΜΕ ορίζοντα το πρώτο «τρίμηνο» του 2023 το PPF αναμένεται να «βγάλει» επιπλέον προκηρύξεις για έργα σε 6 ακόμα νοσοκομεία, συνολικού προϋπολογισμού 28 εκατ. ευρώ.

Γενικότερα, αυτό το «πακέτο» των πρώτων 8 έργων συμπεριλαμβάνει τα εξής νοσοκομεία (αναμένεται η ανάθεση από το Υπουργείο Υγείας των επιπλέον έργων των περίπου 80 Νοσοκομείων της εν λόγω δράσης):

  1. ΠΑ.Γ.Ν.Η: «Προσθήκη 5ου ορόφου για τη δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στο Γ΄ Κτήριο των Κλινικών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηράκλειου (ΠΑ.Γ.Ν.Η.)».
  2. ΓΝΘ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: «Επείγουσα αποκατάσταση δευτέρου ορόφου Πνευμονολογικού Τμήματος, 5δ πτέρυγας μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς στο Γ.Ν.Θ. “Γ. Παπανικολάου”».
  3. Γ.Ν.Π. ΤΖΑΝΕΙΟ, Γ.Α.Ν. ΜΕΤΑΞΑ, Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ και Ψ.Ν.Α.: «Ανακαίνιση – ανακατασκευή χώρων υγιεινής (λουτρά - WC) και εκσυγχρονισμός Νοσηλευτικών Μονάδων των Νοσοκομείων Γ.Ν.Π. ΤΖΑΝΕΙΟ, Γ.Α.Ν. ΜΕΤΑΞΑ, Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ και Ψ.Ν.Α.» (4.949.000,00 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α. 24%).
  4. ΓΝΘ ΑΓ.ΠΑΥΛΟΣ: «ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ Γ.Ν.Θ. “ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ (2.782.258,06 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α. 24%).
  5. ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ: ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΧΩΡΩΝ 2.232.000 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α. 24%, αν και εκκρεμεί η οριστικοποίηση προϋπολογισμού).
  6. ΓΝΘ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΝΕΑΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΜΟΝΑ∆ΑΣ ΒΡΑΧΕΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ της ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ του Α.Π.Θ. ΣΤΟΓ.Ν.Θ. "ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ" (2.407.258 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α. 24%).
  7. Γ.Ν. ΛΑΜΙΑΣ: ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (16.980.747,20 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α. 24%).
  8. Π. Ν. ΠΑΤΡΩΝ: ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΓΝΠ- ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΚΤΙΡΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ (658.518,68 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α. 24%, εκκρεμεί οριστικοποίηση προϋπολογισμού).

Τα 700 εκατ. ευρώ, το RRF και τα δύο «τμήματα»

Υπενθυμίζεται ότι προ διμήνου οι επικεφαλής του υπ. Υγείας υπέγραψαν με τον εντεταλμένο Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτη Σταμπουλίδη σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό και την ανακαίνιση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας, δηλαδή για την βελτίωση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και την αναβάθμιση όλων των ΤΕΠ της χώρας ύψους περίπου 700 εκ. ευρώ. Με βάση τη συμφωνία με το Ταμείο Ανάκαμψης, οι αλλαγές στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025. Προφανώς και πρόκειται για μεγάλο εγχείρημα, η μονάδα PPF πρέπει να «τρέξει» δεκάδες διαγωνισμούς (αυτόνομη ή σε «πακέτα» για την κατασκευή μονάδων, για τις οποίες δεν υπάρχουν προφανώς πρόσφατες μελέτες.

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr από τις αρχές κιόλας του 2022, το έργο «Υποδομές υγείας - Εθνικό Σύστημα Υγείας, Ανακαίνιση και Αναβάθμιση Υποδομών Νοσοκομείων» αφορά στην επέκταση, τον εκσυγχρονισμό και την λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών 80 νοσοκομείων, στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, καθώς και στην προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Μέσω του έργου αυτού, θα αναδιοργανωθεί, εκσυγχρονισθεί και τελικά ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Δευτεροβάθμιας Υγείας, με αποτέλεσμα την βελτίωση της ανθεκτικότητάς του, και την αναβάθμιση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

Το έργο «Μεταρρύθμιση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης» αφορά στην υλοποίηση της ανακαίνισης και της λειτουργικής και ενεργειακής αναβάθμισης των υποδομών της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης. Το έργο αφορά σε τουλάχιστον 50% του συνόλου των Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών και Τοπικών Ιατρείων και Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων της χώρας (156 από σύνολο 312), καθώς και στην ανάπτυξη δομών για τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων εντός των Κέντρων Υγείας κτλ. Μέσω του έργου αυτού θα ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας και θα βελτιωθεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΑΙΠΕΔ: Ισχυρό ενδιαφέρον για τις μαρίνες – Το δίκτυο assets στο Ιόνιο και το «μέτωπο» των ακινήτων

Υποδομές: Οι ισχυροί «χτυπούν» αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες – Τουρισμό, καζίνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider