Παγκρήτια: To fit & proper των νέων μετόχων δρομολογεί τις εξελίξεις – Δεν έχει «πεθάνει» το deal με Χανίων 

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παγκρήτια: To fit & proper των νέων μετόχων δρομολογεί τις εξελίξεις – Δεν έχει «πεθάνει» το deal με Χανίων 
Το παζλ των κινήσεων που θα κάνουν οι νέοι μεγαλομέτοχοι της Παγκρήτιας Τράπεζας θα αρχίσει να στήνει η χορήγηση του fit & proper που αναμένεται από την Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι τα τέλη του έτους.

Το παζλ των κινήσεων που θα κάνουν οι νέοι μεγαλομέτοχοι της Παγκρήτιας Τράπεζας θα αρχίσει να στήνει η χορήγηση του fit & proper που αναμένεται από την Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι τα τέλη του έτους. Με αφετηρία το fit & proper θα δρομολογηθούν και θα υλοποιηθούν εντός του α΄ τριμήνου 2023, οι κινήσεις που θα ανοίξουν το νέο κεφάλαιο για την Παγκρήτια, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ κατά 98,7 εκατ. ευρώ και την είσοδο του νέου στρατηγικού επενδυτή Thrivest Holding - επενδυτικού σχήματος των επιχειρηματιών Δ. Μπάκου, Ι. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου – με ποσοστό 32,5%.

Το fit & proper συνιστά την προϋπόθεση για την εκπροσώπηση των νέων μετόχων στην επόμενη γενική συνέλευση. Οι τελευταίοι έχουν θέσει ήδη προτεραιότητες στρατηγικής. Στο πλαίσιο αυτό, καταρχάς επανεξετάζονται οι όροι της συμφωνίας συγχώνευσης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων με την Παγκρήτια. Το deal δεν θεωρείται «πεθαμένο», ούτε αυτό προδιαγράφεται από τον ορίζοντα της 31ης Δεκεμβρίου 2022.

Η ημερομηνία αυτή είχε τεθεί ουσιαστικά ως καταληκτικό σημείο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας συγχώνευσης που είχαν εγκρίνει οι γενικές συνελεύσεις των δύο τραπεζών τον περασμένο Μάιο, καθώς προέβλεπε ότι σε περίπτωση μη ολοκλήρωσής της, το υπαίτιο μέρος επιβαρύνεται με ποινική ρήτρα 1 εκατ. ευρώ. Δεδομένης της εν τω μεταξύ αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης, το συγκεκριμένο deadline παύει να είναι δεσμευτικό, από τη στιγμή που οι νέοι μέτοχοι δεν έχουν λάβει έγκριση της γενικής συνέλευσης για την επίσημη εκπροσώπησή τους στην Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι τον Μάιο οι γενικές συνελεύσεις της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων είχαν εγκρίνει το προσχέδιο της συγχώνευσης για την δημιουργία της Candia Bank, όπως θα ήταν το όνομα της νέας τράπεζας που θα προέκυπτε. Η σχέση ανταλλαγής μετά το split και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας είχε αποφασιστεί ότι θα διαμορφωνόταν για κάθε 1 μερίδιο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, 6 μετοχές της Παγκρήτιας Τράπεζας. Επίσης, οι γενικές συνελεύσεις είχαν αποφασίσει ότι στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο οι μέτοχοι της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων θα εκπροσωπούνταν κατά τρόπο αναλογικό.

Πλέον, οι νέοι μέτοχοι επανεξετάζουν τόσο την σχέση ανταλλαγής, όσο και την πρόβλεψη του ιδιωτικού συμφωνητικού που είχαν υπογράψει οι διοικήσεις Παγκρήτιας και Χανίων, η δεύτερη να ελέγχει το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού μελών στο ΔΣ της νέας Τράπεζας, εκ των οποίων τα δύο εκτελεστικά.

Οι νέοι μέτοχοι έχουν θέσει υπό επανεξέταση και την ανάθεση της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Παγκρήτιας στην QQuant. Χωρίς εμπόδια φαίνεται ότι προχωρά η ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων της HSBC Ελλάδος, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2023.

Την ίδια στιγμή, οι νέοι μέτοχοι έχουν προσθέσει έναν ακόμη στόχο στη στρατηγική τους: την απόκτηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Παγκρήτια Τράπεζα προχώρησε στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, ανακοινώνοντας ότι θα διερευνήσει τη δυνατότητα συγχώνευσης των δύο τραπεζών με απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας από την Παγκρήτια ή με όποιον άλλο τρόπο κριθεί κατάλληλος. Οι δύο πλευρές θα προσέλθουν σε διαπραγμάτευση, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για να έλθουν σε δεσμευτική συμφωνία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2023.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο βήμα για την πλήρη αλλαγή σελίδας της Παγκρήτιας Τράπεζας θα είναι η αποχώρηση του Lyktos Group από τη μετοχική της σύνθεση. Πληροφορίες φέρουν τον πρόεδρο του Lyktos Group, Μιχάλη Σάλλα, να έχει έρθει σε συμφωνία με τους νέους μετόχους για την εξαγορά του ποσοστού του (11,25%), η οποία αναμένεται να γίνει τον προσεχή Μάρτιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: Πάνω από 100 επενδυτές στο senior preferred ομόλογο – Εκτός Ελλάδος τα 2/3 της έκδοσης

Παγκρήτια: Αυξάνει τα επιτόκια καταθέσεων

Δεσμεύονται έως 18 μήνες τραπεζικοί λογαριασμοί και θυρίδες για «μαύρο χρήμα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider