Lamda - Ελληνικό: Τα έσοδα, τα συμβόλαια στις κατοικίες και οι εμπορικές αναπτύξεις

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lamda - Ελληνικό: Τα έσοδα, τα συμβόλαια στις κατοικίες και οι εμπορικές αναπτύξεις
Τι ανέφεραν στελέχη της εισηγμένης σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές. Από τα μέσα του 2023 αναμένεται να υπάρχουν αξιόλογα έσοδα στο project. Οι εισπράξεις, η πορεία των μεγάλων διαγωνισμών. Πότε θα μπει η Lamda Mall στο ΧΑ.

Από τα μέσα του 2023 αναμένεται να υπάρχουν αξιόλογα έσοδα στο project του Ελληνικού για τη Lamda Development, εξέλιξη που θα ενισχύσει και τη ρευστότητα του ομίλου που προωθεί τη μεγάλη ανάπτυξη στον χώρο του πρώην αεροδρομίου. Όσον αφορά στην εξέλιξη των κατασκευαστικών εργασιών, έργα ορόσημα, όπως για παράδειγμα οι αθλητικές εγκαταστάσεις, το μητροπολιτικό πάρκο και το Vouliagmenis Mall, θα ξεκινήσουν να ανεγείρονται εντός του 2023, όπως είπε η Κωνσταντίνα Καρατοπούζη, COO της Lamda, υπενθυμίζοντας ότι οι διαγωνισμοί για αυτά τα τρία έργα είναι σε εξέλιξη και αναμένεται η ανακοίνωση των αναδόχων.

Αυτά αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των στελεχών της Lamda με τους αναλυτές. Σύμφωνα με τον CFO της Lamda, Χάρη Γκορίτσα, τα έσοδα από τις πωλήσεις που έχει πραγματοποιήσει ήδη η εταιρεία στο πλαίσιο του project του Ελληνικού θα μεταφραστούν σε ρευστότητα από το τρίτο τρίμηνο του 2023, κάτι που θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των έργων ανάπτυξης στην έκταση του πρώην αεροδρομίου.

Το οικονομικό αποτέλεσμα για το Ελληνικό στο 9μηνο ήταν αρνητικό καθώς μεταφράστηκε σε ζημίες ύψους 56 εκατ. ευρώ παρά την επανεκτίμηση του ακινήτου από την οποία η Lamda επωφελήθηκε κατά 11 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά έξοδα άγγιξαν τα 37 εκατομμύρια (μισθοί, marketing, πληρωμές σε τρίτους κ.α.).

Εισπράξεις από κατοικίες

Έχει ήδη γίνει γνωστό πως η Lamda αναμένει να εισπράξει στην πρώτη πενταετία πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ από την πώληση κατοικιών, ενώ οι υπογραφές για τα οικιστικά προϊόντα έχουν ξεκινήσει. Τον Ιανουάριο θα ανακοινωθούν τα πρώτα οριστικά συμβόλαια αγοραπωλησίας των διαμερισμάτων στον Riviera Tower των 50 ορόφων, αφού έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές που αντιστοιχούν σε περίπου 95% της επιφάνειας. Πριν εκπνεύσει το 2022 θα ξεκινήσουν και οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την ανέγερση του πύργου (ως σύμβουλος κατασκευής - Early Contractor Involvement έχει αναλάβει η κοινοπραξία Intrakat – Bouygues).

Η διαδικασία υπογραφής συμβολαίων ξεκίνησε τον Ιούλιο για τα οικόπεδα που θα αναπτυχθούν οι 28 πολυτελείς βίλες και τον τρέχοντα μήνα για τα διαμερίσματα του πύργου, οι δε αγοραπωλησίες των condos (πολυτελών διώροφων και τριώροφων κατοικιών) θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο. Υπενθυμίζεται πως τα μελλοντικά έσοδα από τα οικόπεδα έχουν υπολογιστεί σε 190 εκατ., τα έσοδα από τον πύργο σε 620 εκατ. και τα έσοδα από τα condos σε 270 εκατομμύρια. «Νιώθουμε σίγουροι ότι θα διατηρηθεί ο καλός ρυθμός κρατήσεων των κατοικιών», είπε ο κ. Γκορίτσας, προσθέτοντας πως ποσό 200 εκατ. θα μπει στα ταμεία της Lamda τη φετινή χρήση.

Τα Εμπορικά ακίνητα και η Lamda Mall

Όσον αφορά στα εμπορικά ακίνητα του Ελληνικού, για το mall της Λ. Βουλιαγμένης έχει ήδη κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος από ενοικιαστές για το 92% της μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας και το 2023 αναμένεται να έχουν υπογραφεί head of terms για το 65% του εμπορικού. Εκδήλωση ενδιαφέροντος έχει υπογραφεί και για το 71% της επιφάνειας της Riviera Galleria, ενώ έχουν ήδη υπογραφεί head of terms για το 3% των χώρων του εμπορικού complex στον Άγιο Κοσμά.

Σχετικά με τη δημόσια πρόταση της Lamda Malls, στην οποία θα ενταχθούν και τα δύο υπό ανάπτυξη εμπορικά κέντρα του Ελληνικού, και την είσοδό της στο ΧΑ, το πλάνο δεν αλλάζει, με την ΙΡΟ όμως να μην αναμένεται να λάβει χώρα στις αρχές του 2023, αλλά αργότερα εντός της ίδιας χρονιάς, κάτι που θα εξαρτηθεί κι από τις συνθήκες που θα επικρατούν στις κεφαλαιαγορές. Υπενθυμίζεται ότι η αξία χαρτοφυλακίου των malls ξεπερνά για πρώτη φορά το 1 δισ. ευρώ, μετά την εξαγορά του McArthur Glen (Designer Outlet ), το οποίο θα συμβάλει με 1,3 εκατ. στα EBITDA του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda: Στα 1,9 δισ. ευρώ η αξία χαρτοφυλακίου του «Ελληνικού» - Τα έργα, οι άδειες, τα οικιστικά και τα Malls

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Η «πτήση» στο Χρηματιστήριο, ο MSCI και το deal

gazzetta
gazzetta reader insider insider