Αλκοολούχα ποτά: Η ακτινογραφία των ελληνικών εξαγωγών και οι αντοχές κόντρα στις κρίσεις – «Βασιλιάς» το ούζο

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλκοολούχα ποτά: Η ακτινογραφία των ελληνικών εξαγωγών και οι αντοχές κόντρα στις κρίσεις – «Βασιλιάς» το ούζο
Αντοχές επέδειξαν οι εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών τους πρώτους έξι μήνες του 2022, κόντρα στις αλλεπάλληλες κρίσεις. Ποιοι είναι οι βασικότεροι εξαγωγικοί προορισμοί για την ελληνική ποτοποιία και ποια προϊόντα ξεχωρίζουν. Τι δείχνουν τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων ποτών

Αξιοσημείωτες αντοχές έχει επιδείξει τους τελευταίους μήνες η ελληνική ποτοποιία, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που έχουν δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και τα απόνερα της πανδημίας του κορονοϊού. Οι εξαγωγές καταγράφουν ανοδική πορεία, με τα επώνυμα ελληνικά προϊόντα να κερδίζουν τις αγορές του πλανήτη και να διατηρούν τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων ποτών (ΣΕΑΟΠ) για το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών κινήθηκαν ανοδικά τόσο ως προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και εκτός αυτών.

Συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2021, καταγράφεται αύξηση των εξαγωγών σε ποσότητα κατά 6% ή κατά 1,1 εκ. κιλά, ενώ σε αξία δεν διαπιστώνεται ουσιαστική μεταβολή (-0,5 εκ. ευρώ). Ωστόσο, συγκριτικά με το 2019, την τελευταία χρονιά κανονικότητας πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, καταγράφεται αύξηση σε αξία κατά 22% ή κατά 8 εκ. ευρώ και σε ποσότητα κατά 14% ή κατά 2,2 εκ. κιλά.

Κορυφαίος προορισμός των ελληνικών αλκοολούχων ποτών παραμένει η Γερμανία

Ως προς τους εξαγωγικούς προορισμούς, στο επίκεντρο βρέθηκαν και πάλι οι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες παραδοσιακά απορροφούν τη μεγαλύτερη ποσότητα των ελληνικών αλκοολούχων ποτών. Είναι ενδεικτικό ότι τους πρώτους έξι μήνες της τρέχουσας χρονιάς, τα κράτη μέλη της ΕΕ απορρόφησαν το 74% της ποσότητας - δηλαδή 13,8 εκ. κιλά - και το 73% της αξίας, ήτοι 32,8 εκ. ευρώ.

Η Γερμανία εξακολουθεί να αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, κατέχοντας το 43,4% της ποσότητας, ήτοι 8 εκ. κιλά και το 36,3% της αξίας - 16,3 εκ. ευρώ - του συνόλου των εξαγωγών.

Στη δεύτερη θέση παραμένει το Ιράκ και στην τρίτη η Βουλγαρία, χώρες προς τις οποίες οι αποστολές αυξήθηκαν κατά 19% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021. Στην τέταρτη θέση βρίσκονται η Γαλλία- από την 11η θέση που κατείχε στο πρώτο εξάμηνο του 2021 - και η Τσεχία, ενώ τις επόμενες θέσεις καταλαμβάνουν η Πολωνία, η Ολλανδία, οι ΗΠΑ, η Ισπανία και η Κύπρος.

Μεγάλος «πρωταγωνιστής» των ελληνικών εξαγωγών το ούζο

Σε «πρωταγωνιστή» των ελληνικών εξαγωγών αλκοολούχων ποτών αναδεικνύεται το ούζο, το οποίο παρ’ όλο που έχει να ανταγωνιστεί αντίστοιχα ποτά από χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, κλπ, έχει καθιερωθεί διεθνώς λόγω της υψηλής ποιότητάς του. Αποτελεί διαχρονικά το κυριότερο εξαγόμενο προϊόν της ελληνικής ποτοποιίας, καταλαμβάνοντας το πρώτο εξάμηνο του 2022, το 64% της αξίας και το 73% της ποσότητας του συνόλου των εξαγωγών των ελληνικών αποσταγμάτων. Μάλιστα, τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους καταγράφηκε αύξηση 4,3% σε αξία και 7,6% σε ποσότητα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν διαχρονικά να κατέχουν την πρωτιά τόσο σε αξία, όσο και σε ποσότητα στο σύνολο των χωρών προορισμού ούζου.

Αντίστοιχα, οι εξαγωγές του τσίπουρου/της τσικουδιάς, παρόλο που αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό μερίδιο του συνόλου των εξαγωγών που δεν ξεπερνά το 2%, καταγράφουν σταθερά μεγάλη άνοδο και σε ποσότητα και σε αξία. Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2022 σημειώνεται αύξηση κατά 14% σε αξία και κατά 23% σε ποσότητα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Οι προοπτικές και τα αιτήματα του κλάδου

Όπως προκύπτει από την ανάγνωση των στατιστικών που έχει επεξεργαστεί ο ΣΕΑΟΠ, ο κλάδος της ποτοποιίας και της αποσταγματοποιίας αποδεικνύεται ως ένας από τους πιο εξωστρεφείς, αποτελώντας μάλιστα κινητήριο δύναμη για την εγχώρια οικονομία με ανοδική πορεία στις εξαγωγές. Η αναγνωρισμένη ποιότητα των ελληνικών αλκοολούχων ποτών είναι αδιαμφισβήτητη και αναγνωρίζεται όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, αφού προτιμάται όλο και περισσότερο παγκοσμίως.

Με στόχο μάλιστα την περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση της ελληνικής αγοράς, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων ποτών προτείνει μια δέσμη προτάσεων ως εξής:

• προσαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των αλκοολούχων ποτών στο μέσο όρο της ΕΕ, προσεγγίζοντας αναλογικότερα τη σχέση της φορολόγησης με το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών

• εκσυγχρονισμό και απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου παραγωγής και διακίνησης αλκοολούχων ποτών

• άρση των εμπορικών εμποδίων, όπως είναι η αδύναμη προστασία πνευματικών δικαιωμάτων, τα τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο και οι πολύπλοκες και χρονοβόρες τελωνειακές διαδικασίες που ισχύουν για όλα τα ευρωπαϊκά αλκοολούχα ποτά

• σύναψη εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες οι οποίες δημιουργούν σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες

• λήψη μέτρων στήριξης των νόμιμων επιχειρήσεων της ευρύτερης αλυσίδας αξίας του κλάδου ποτών βραχυπρόθεσμα για να στηριχτεί άμεσα η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, όσο και μεσοπρόθεσμα

• θέσπιση προγραμμάτων προβολής και προώθησης των ελληνικών αποσταγμάτων με Γεωγραφική Ένδειξη σε χώρες εντός και εκτός ΕΕ

• χρηματοδότηση προγράμματος στρατηγικής εισόδου σε αγορές εντός και εκτός ΕΕ

• αξιοποίηση του τουριστικού κύματος που δέχεται η Ελλάδα, μέσα από την ένταξη των αποσταγμάτων σε προγράμματα ανάδειξης γαστρονομικού τουρισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Μειωμένες κατά 10% οι χρεώσεις που ανακοινώθηκαν για τον Δεκέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider