Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή του το Data Center Region της Microsoft

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή του το Data Center Region της Microsoft
Microsoft
Σε δημόσια διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων - Τι προβλέπει για τα 3 Κέντρα Δεδομένων που θα δημιουργηθούν στην περιοχή.

Ένα βήμα πιο κοντά στην ανέγερσή του έρχεται το Data Center Region που σχεδιάζει να κατασκευάσει ο τεχνολογικός κολοσσός της Microsoft στη χώρα μας, με την περιβαλλοντική αδειοδότηση να μπαίνει πλέον σε τροχιά.

Ειδικότερα, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του επενδυτικού σχεδίου «Investment in Data Centers in Greece» της θυγατρικής της Microsoft στη χώρα μας, βρίσκεται αυτή την περίοδο σε δημόσια διαβούλευση και μόλις ολοκληρωθεί θα μπορέσει να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου. Να θυμίσουμε ότι η επένδυση περιλαμβάνει την ανέγερση τριών Κέντρων Δεδομένων σε Σπάτα και Κορωπί, το αποτύπωμα των οποίων υπολογίζεται να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Προϋπολογισμός και θέσεις εργασίας

Βάσει του κειμένου της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ο συνολικός προϋπολογισμός του Data Center Region, ανέρχεται σε βάθος δεκατίας σε 976.168.800 ευρώ. Εξ αυτών τα 746.548.800 ευρώ θα κατευθυνθούν σε κεφαλαιουχικές δαπάνες, (αγορά γης, κατασκευή κτηρίων, προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού) ενώ τα 229.620.000 ευρώ θα κατευθυνθούν σε λειτουργικές δαπάνες προσωπικού, κόστος συντήρησης κτηρίων και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Η εν λογω επένδυση αφού τεθεί σε λειτουργία, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περισσότερες από 300 άμεσες θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας - 100 σε κάθε ένα από τα Κέντρα Δεδομένων, τους τομείς της ασφάλειας, της λειτουργίας εγκαταστάσεων και της πληροφορικής. Κι αυτό γιατί η λειτουργία των τριών data centers θα είναι συνεχής, 365/24/7, δημιουργώντας 3-4 θέσεις πλήρους απασχόλησης ανά βάρδια.

Ο πυρήνας στα Σπάτα

Σύμφωνα με την ΣΜΠΕ, η οποία αφορά το πρώτο εκ των τριών data center που θα κατασκευαστούν, στην περιοχή των Σπάτων, εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου Πέτρα Γιαλού-Βούλια-Προκαλήσι, θα αναπτυχθεί το μεγαλύτερο Κέντρο Δεδομένων, με δυναμικότητα 19,2 MW, διπλάσια από τα άλλα δύο που θα ανεγερθούν στο Κορωπί. Το εν λόγω Data Center θα επεκτείνεται σε δύο οικόπεδα, επιφάνειας 69.538,91 τ.μ. και 14.999,35 τ.μ. αντίστοιχα,, που διαχωρίζονται από δρόμο, και τα οποία απέχουν 1,5 χλμ. από την πόλη των Σπάτων, 33 χλμ. από την Αθήνα και 5 χλμ. από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Εκεί θα στεγάζεται ο πυρήνας του Κέντρου Δεδομένων (Ballard Building), με τους διακομιστές, τον μηχανολογικό χώρο, το ηλεκτρολογικό υλικό, όσο και το κτήριο διοίκησης.

Για την απρόσκοπτη λειτουργία του δε, προβλέπεται να περιλαμβάνονται στον περιφραγμένο χώρο των οικοπέδων υποσταθμοί του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και εσωτερικός υποσταθμός για τη διανομή της μέσης τάσης στο οικόπεδο, με ανεξάρτητη είσοδο από τη νότια πλευρά του οικοπέδου, για αποκλειστική χρήση από τα κέντρα δεδομένων.

Σύμφωνο με τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης

Ωστόσο, όπως είχαν επισημάνει και τα στελέχη της Microsoft Hellas σε παλαιότερη ενημέρωση, το Data Center Region θα ακολουθεί τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, καταναλώνοντας 100% ενέργεια που θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Για το λόγο αυτό, όπως επισημαίνεται και στη μελέτη, κάθε εγκατάσταση θα διαθέτει φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ενέργειας, που θα συνδέεται κατάλληλα με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα θα περιλαμβάνονται εντός του ειδικού χώρου στάθμευσης που θα δημιουργηθεί, σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ και ο φωτισμός θα είναι «έξυπνος» με φωτοκύτταρα, χρονοδιακόπτες και κατάλληλους αισθητήρες και ενεργειακά αποδοτικός. Η κατανάλωση της ενέργειας θα παρακολουθείται real time από σύστημα διαχείρισης ενέργειας κτηρίων, το οποίο θα ειδοποιεί σε περίπτωση αυξημένης κατανάλωσης.

Για την εύρυθμη λειτουργία των Data Center, κυρίως για το σύστημα ψύξης των Κέντρων Δεδομένων, προβλέπεται να κατασκευαστεί και μονάδα επεξεργασίας νερού, ένα αντλιοστάσιο, μιας μονάδα αντίστροφης ώσμωσης, τρεις δεξαμενές αποθήκευσης νερού και δύο λίμνες ανάσχεσης/αποθήκευσης ομβρίων υδάτων στην είσοδο της εγκατάστασης.

Σημειωτέον ότι ο λόγος που επιλέγεται η λύση της συστάδας τριών Κέντρων Δεδομένων, που θα λειτουργούν σε απόλυτη επικοινωνία μεταξύ τους, είναι η τήρηση πολύ αυστηρών προδιαγραφών ασφαλείας και η εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας ακόμη και σε περίπτωση βλάβης σε ένα εξ αυτών, π.χ. λόγω φυσικής καταστροφής.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης, ο κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, γενικός διευθυντής της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, ορίζοντας ολοκλήρωσης των τριών Data Center είναι το 2025. Η επένδυση του τεχνολογικού κολοσσού, η οποία δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, φιλοδοξεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε κόμβο δεδομένων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και υλοποιείται παράλληλα με 3 αντίστοιχες επενδύσεις σε Πολωνία, Ιταλία και Ισπανία. Μέχρι σήμερα η εταιρεία διατηρεί Κέντρα Δεδομένων σε 4 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα επενδυτικά σχέδια της Microsoft στην Ελλάδα στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυρ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της εταιρείας

Microsoft: 30 χρόνια ενεργής παρουσίας στην Ελλάδα - Το 2023 ξεκινά η ανέγερση του Data Center Region

Έρχονται νέες επενδύσεις σε Data Center από την Lamda Hellix: a Digital Realty Company

gazzetta
gazzetta reader insider insider