Σ. Κόκκαλης – Intracom Holdings: Τι ετοιμάζει με τον real estate βραχίονα του εισηγμένου private equity; - Τα σχέδια του γκρουπ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σ. Κόκκαλης – Intracom Holdings: Τι ετοιμάζει με τον real estate βραχίονα του εισηγμένου private equity; - Τα σχέδια του γκρουπ
Η δημιουργία ενός επενδυτικού «οχήματος» το οποίο θα εξυπηρετήσει τα σχέδια της Intracom στον τομέα ακινήτων. Οι φήμες για νέες εξαγορές, η συσσώρευση μετρητών, οι κινήσεις και τα deals στις συμμετοχές του ομίλου. Τα σενάρια πώλησης, η Intradevelopment, η Intralot και οι στόχοι του γκρουπ.

Τη δημιουργία ενός διακριτού real estate βραχίονα ο οποίος θα εξυπηρετήσει τα σχέδια της Intracom, συμφερόντων Σωκράτη Κόκκαλη, σε αυτόν τον τομέα φαίνεται να σηματοδοτεί, με μια «πρώτη ανάγνωση», η πρόσφατη απόφαση του ομίλου για την έναρξη της διαδικασίας διάσπασης της εταιρείας με απόσχιση του κλάδου ακινήτων και εισφορά αυτού σε νέο σχήμα.

«Στόχος της απόσχισης του κλάδου ακινήτων είναι η βέλτιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Εταιρείας και των επενδυτικών ευκαιριών σε παρόμοια περιουσιακά στοιχεία, καθώς και η διευκόλυνση πιθανών συνεργειών», ανέφερε η προ εβδομάδας περίπου ανακοίνωση του ομίλου που πλέον λειτουργεί, όπως έχει αναδείξει το insider.gr το καλοκαίρι, με μοντέλο private equity και μάλιστα εισηγμένου στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Ο real estate βραχίονας

Επί της ουσίας, στο νέο αυτό σχήμα θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν οι δραστηριότητες του γκρουπ στον τομέα real estate, ενδεχομένως τα ακίνητα της εισηγμένης (π.χ. Παιανία), αλλά και οι νέες εξαγορές στον χώρο αυτόν που, όπως λέγεται στην αγορά, δεν θα αργήσουν να έρθουν.

Μένει να φανεί αν η νέα εταιρεία, που θα είναι 100% θυγατρική της Intracom Holdings, θα έχει ως αντικείμενο τις επενδύσεις σε ακίνητα με στόχο την επίτευξη ικανοποιητικών αποδόσεων ή αν θα συμπεριλάβει και δραστηριότητες ανάπτυξης ακινήτων (development). Ωστόσο, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, η περίπτωση της Intradevelopment είναι διαφορετική και ξεχωριστή, ίσως μείνει εκτός του νέου σχήματος, με την εταιρεία αυτήν κατά βάση να προωθεί αναπτύξεις για άλλους (τρίτους), ενώ κατέχει περί το 34,3% της εισηγμένης ΚΕΚΡΟΨ που βέβαια αντιμετωπίζει τα γνωστά δικαστικά προβλήματα για την αξιοποίηση της έκτασης (300 στρέμματα σχεδόν) στο Π. Ψυχικό. Πάντως, στον τομέα ακινήτων ακούγεται ότι έρχονται νέες κινήσεις από το fund -όπως είναι πλέον η Inrtacom- του Σ. Κόκκαλη.

Βέβαια, έχουν κυκλοφορήσει και άλλα σενάρια στην αγορά όπως ότι η Intracom «περνάει» τα ακίνητα σε ειδικό σχήμα με στόχο την πώλησή τους, πλην όμως, για την ώρα δεν φαίνεται αν αυτό είναι κάτι που όντως σχεδιάζει ο όμιλος. Ενδεχομένως, το σενάριο αυτό να αναπτύχθηκε λόγω της δεδομένης στόχευσης του ομίλου Κόκκαλη να λειτουργήσει στο πρότυπο ενός private equity εστιάζοντας είτε σε κάποιους συγκεκριμένους κλάδους όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία κ.α., είτε, κατά βάση, στα σχέδια για εισαγωγή της θυγατρικής Intralot USA στο αμερικανικό χρηματιστήριο, πάντα σε συνεργασία με τον στρατηγικό εταίρο που είναι το αμερικανικό fund Standard General. Άλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση αναμένονταν και ζυμώσεις αυτό το χρονικό διάστημα αν και για την ώρα δεν υπάρχουν νεότερα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Σ. Κόκκαλης έχει μάθει, εκτός από το να δείχνει ευελιξία ή να προβλέπει καταστάσεις, να κάνει και κινήσεις – έκπληξη. Οπότε, στην αγορά αναμένουν να ξετυλιχθεί το πλάνο που έχει στο μυαλό του.

Συσσώρευση μετρητών, δυνατότητα μόχλευσης και… deals

Αυτό που έχει βέβαια ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι ο επιχειρηματίας και με τις κινήσεις που έχει κάνει, όπως οι πωλήσεις συμμετοχών και θυγατρικών, φαίνεται ότι έχει καταλήξει στο μοντέλο της συσσώρευσης μετρητών προσβλέποντας σε μια «δύναμη πυρός» που μπορεί να προσεγγίσει τα 300 εκατ. ευρώ, συν την όποια διόλου ευκαταφρόνητη μόχλευση (άλλα τόσα, αναφέρουν στη χρηματιστηριακή πιάτσα), ενώ παράλληλα θα έχει μειώσει και τα δανειακά «ανοίγματα». Μένει αν φανεί «που θα γυρίσει η μπίλια», δηλαδή πώς θα αξιοποιηθούν τα κεφάλαια.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο άρχισε να διαμορφώνεται κάπως πιο ξεκάθαρα όταν στο τέλος του 2021 πωλήθηκε το 92% της Intrasoft International στη δανέζικη NetCompany, έναντι 185 εκατ. ευρώ, κίνηση που από πολλούς ερμηνεύθηκε ως προάγγελος εξελίξεων καθώς επρόκειτο για ένα δυνατό asset του ομίλου. Ακολούθησαν διαδικασίες αναδιάρθρωσης του χρέους της Intralot, στην οποία μάλιστα εισήλθε (μέσω διαδικασίας ΑΜΚ), όπως και παλιότερα είχε αναφέρει το insider.gr, το γνωστό hedge fund Standard General το οποίο ειδικεύεται σε επενδύσεις στον χώρο των καζίνο, των τυχερών παιχνιδιών και των media.

Ενδιάμεσα, προέκυψε η πώληση μεριδίου άνω του 31% που κατείχε η Intracom Holdings στην κατασκευαστική θυγατρική Intrakat (για την ώρα φέρεται να διατήρησε περί το 5%) όπου βέβαια είχαμε και άλλες μετοχικές κινήσεις με τους λοιπούς βασικούς μετόχους και 2 ακόμα εφοπλιστικά κεφάλαια. Την ίδια ώρα, παρά της διαψεύσεις, πληροφορίες επιμένουν ότι επίκεινται εξελίξεις και με την πώληση της Intracom Defence, που παράγει ηλεκτρονικά αμυντικά συστήματα, με το θέμα βέβαια των ευρύτερων εξοπλιστικών και τεχνολογικών προγραμμάτων να επηρεάζει την απόφαση και το timing. Να σημειωθεί ότι τελευταία ο όμιλος έχει αναλάβει κάποια καλά συμβόλαια διεθνώς και ίσως αυτή η εξέλιξη να επηρεάζει τη διαδικασία. Επίσης, δεν έλλειψαν τα σενάρια για επικείμενες εξελίξεις στον τομέα real estate – τουρισμός.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όλα αυτά τα χρόνια ο όμιλος έχει «μαζέψει» εμπειρία και τεχνογνωσία σε πολλούς τομείς, από την τεχνολογία – πληροφορική, τα τυχερά παιχνίδια έως τα ακίνητα, τις υποδομές και την ενέργεια, κλάδους στους οποίους δηλαδή είχε και έχει ακόμα παρουσία. Ενώ παλιότερα, όπως αναφέρθηκε, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι κλάδοι όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία κ.α. ίσως έχουν το ενδιαφέρον τους. Μένει να φανεί, πως θα «χτιστεί» ο στρατηγικός σχεδιασμός του γκρουπ.

Οι μέτοχοι και οι συναλλαγές

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο Σ. Κόκκαλης εμφανίζεται να ελέγχει λίγο κάτω από 25,3% στην Intracom (3,588% άμεσα και 21,707% έμμεσα) και ο παλιός και στενός συνεργάτης του Κ. Δημητριάδης λίγο κάτω του 7%. Να αναφέρουμε επίσης ότι τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε ενίσχυση του ποσοστού εκ μέρους των βασικών μετόχων κ.κ. Σωκράτη Κόκκαλη (απέκτησε εξωχρηματιστηριακά 1,35 εκατ. μετοχές)και Δημήτρη Θεοδωρίδη (σχεδόν 190 χιλ. μετοχές), η επιστροφή κεφαλαίου σε μετόχους (0,12 ευρώ) και η δυνατότητα απόκτησης ιδίων μετοχών (το καλοκαίρι ανέρχονταν σε 617.848 ίδιες μετοχές, δηλ. 0,74% επί του συνόλου των μετοχών της εταιρείας).

100% θυγατρικής της Intracom Holdings

Όπως είχε αναφέρει η εισηγμένη, «η Επωφελούμενη θα είναι 100% θυγατρική της Διασπώμενης. Η Διασπώμενη θα διατηρήσει τις δραστηριότητες και τα περιουσιακά στοιχεία ενεργητικού και παθητικού που δεν αφορούν την (αποσχιζόμενη) δραστηριότητα και θα σχετίζονται, κυρίως, με τη συμμετοχή σε ελληνικές ή αλλοδαπές εταιρείες και επιχειρήσεις οιασδήποτε μορφής που έχουν ήδη συσταθεί ή θα συσταθούν ανεξαρτήτως του εταιρικού σκοπού τους καθώς και την παροχή υπηρεσιών χρηματοοικονομικής υποστήριξης, ενώ οι μετοχές της θα παραμείνουν εισηγμένες στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η 30η Σεπτεμβρίου 2022 ορίστηκε ως ημερομηνία της Λογιστικής Κατάστασης και αποτίμησης του προαναφερθέντος κλάδου».

Το «δίπολο» Intradevelopment - ΚΕΚΡΟΨ

Όσον αφορά την θυγατρική Intradevelopment, και την συμμετοχή της στην ΚΕΚΡΟΨ, εντός του εξαμήνου δημοσιεύτηκε η υπ' αριθ. 747/2022 απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία α)γίνεται εν μέρει δεκτή η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου ως προς την εκτός σχεδίου πόλεως έκταση, επιφανείας 242,25 στρ. και απορρίπτεται αντίστοιχα η ένσταση της ΚΕΚΡΟΨ περί καταχρηστικής ασκήσεως δικαιώματος του Ελληνικού Δημοσίου. Αντιθέτως β) απορρίπτεται η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου εν σχέσει με την εντός σχεδίου έκταση επιφανείας 49,75 στρ.. Για τα εντός σχεδίου ακίνητα που περνούν στην ιδιοκτησία της ΚΕΚΡΟΨ, η Εταιρεία θα προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για την αξιοποίηση τους, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο άλλων τυχόν δυνατών δικαστικών ενεργειών. Όπως σημειώνεται στην οικονομική έκθεση 6μήνου η Intradevelopment εμφάνισε ζημίες € 8.4 εκατ., έναντι 3,2 εκατ. το 2021 (εξάμηνο) που οφείλεται κυρίως στην απομείωση της υπεραξίας της ΚΕΚΡΟΨ κατά 5,7 εκατ. ευρώ. Στις λογιστικές καταστάσεις 6μήνου αναφέρεται ότι η Συνολική Λογιστική Αξία ΚΕΚΡΟΨ στις Ενοποιημένες Καταστάσεις (34,32%) ανέρχεται σε 18,538 εκατ. ευρώ, η Εύλογη Αξία (βάσει της Αναπροσαρμοσμένης Καθαρής Θέσης 34,32%) σε 12,871 εκατ., και δεδομένης της απομείωσης η υπεραξία φτάνει σε 11,7 εκατ. ευρώ.

Η Defence

Η Intracom Defence (IDE) εταιρεία-ηγέτης στην Ελλάδα στην ανάπτυξη και παραγωγή ηλεκτρονικών και συστημάτων επικοινωνιών στον τομέα άμυνας και ασφάλειας, συμμετέχει σε προγράμματα ανάπτυξης και παραγωγής και συνεργάζεται με μεγάλες διεθνείς αμυντικές εταιρίες. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, η IDE ανέλαβε από το ΝΑΤΟ (NSPA) την αναβάθμιση των ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων PATRIOT. Επέκτεινε επίσης τη συνεργασία της με την Diehl Defence με την ανάληψη νέων εργασιών ύψους €5 εκατ. που αφορούν στην παραγωγή κρίσιμων ηλεκτρονικών υποσυστημάτων της οικογένειας πυραύλων αέρος-αέρος και επιφανείας-αέρος IRIS-T.

Χρηματοοικονομική εικόνα 6μήνου

Στο 6μηνο 2022, το σύνολο του ενεργητικού της Intracom Holdings στις 30/6/2022 ανέρχονταν σε €303,3 εκατ. έναντι € 320,1 εκατ. την 31/12/2021, και τα Ίδια Κεφάλαια σε €228 εκατ. έναντι € 245 εκατ. την 31/12/2021. Ο δανεισμός της εταιρείας (δεν συμπεριλαμβάνεται οι υποχρεώσεις μίσθωσης) ανέρχονταν σε € 14,2 εκατ. έναντι € 14,4 εκατ. την 31/12/2021, ενώ τα ταμειακά της διαθέσιμα σε 191 εκατ. (δίχως τα περίπου 70,19 εκατ. ευρώ της Intrakat καθώς η πώληση ποσοστού ακολούθησε). Το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων του Ομίλου ανέρχονταν σε €367,5 εκατ. έναντι €369,9 εκατ. την 31/12/2021. Οι επενδύσεις σε ακίνητα ξεπερνούσαν τα 55 εκατ. ευρώ.

Οι στόχοι

Όπως σημειώνονταν στην οικονομική έκθεση 6μήνου, «καθοριστικός παράγοντας της επιτυχίας της Intracom υπήρξαν ανέκαθεν η ταχύτατη προσαρμογή της στο οικονομικό περιβάλλον και η ευελιξία στη μετάβαση σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα στοχεύοντας στην επίτευξη υψηλών αποδόσεων στις επενδύσεις της, προσφέροντας διαχρονικά μεγαλύτερη αξία στους μετόχους της.

Η Intracom σήμερα διαθέτει σημαντικά assets στα οποία θα στηρίξει τα επόμενα βήματά της:

  • Στα 45 χρόνια λειτουργίας της η Intracom έχει καταγράψει πλήθος επιχειρηματικών πράξεων, εξαγορές, συγχωνεύσεις, αποσχίσεις, πωλήσεις εταιριών και κυρίως στρατηγικές συνεργασίες με κορυφαίους εταίρους σε κάθε κλάδο.
  • Σημαντική τεχνογνωσία στους τομείς δραστηριοποίησής της.
  • Σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα που της εξασφαλίζουν επιπλέον δυνατότητα μόχλευσης.
  • Ιδιόκτητα ακίνητα, τα οποία προσφέρουν δυνατότητα περαιτέρω εκμετάλλευσης.
  • Ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση.

Το σκεπτικό της ανάπτυξης της εταιρείας είναι η δυνατότητα κατανομής πόρων στις πιο ελκυστικές επενδύσεις ανταποκρινόμενη στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, και η δημιουργία ενός έντονα διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου για την αναχαίτηση των εντεινόμενων κινδύνων. Το αποτέλεσμα, με αυτήν την προσέγγιση, θα είναι η επίτευξη σε μονιμότερη βάση μεγαλύτερης αξίας για τους μετόχους της».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρόπουλος: Η συμφωνία στην «επαγγελματική» ηλεκτροκίνηση με την BYD (με μέτοχο τον Μπάφετ) και το νέο deal στα «πράσινα» ΙΧ

Τέλη Νοεμβρίου οι προσφορές για έργο απορριμμάτων στη Δυτική Αττική

Εξωδικαστικός: Προς ρύθμιση οφειλές 4,7 δισ. προς τράπεζες και δημόσιο, στην ουρά επιπλέον 18,7 δισ. – «Έκπτωση» στο επιτόκιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider