Πώς «χτίζεται» το private equity fund… «Sokratis Kokkalis» - Η συσσώρευση μετρητών

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς «χτίζεται» το private equity fund… «Sokratis Kokkalis» - Η συσσώρευση μετρητών
Μέσα από διαδοχικές διαδικασίες πώλησης περιουσιακών στοιχείων - μετοχικών μεριδίων και επιχειρηματικών κινήσεων που «άνοιξαν χώρο» σε νέους επενδυτές, ο μεγαλοεπιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης το τελευταίο χρονικό διάστημα φαίνεται να «χτίζει» το δικό του επενδυτικό fund. «Δύναμη πυρός» περίπου 300 εκατ. ευρώ στον επικεφαλής του ομίλου Intracom. 

Μέσα από διαδοχικές διαδικασίες πώλησης περιουσιακών στοιχείων - μετοχικών μεριδίων και επιχειρηματικών κινήσεων που «άνοιξαν χώρο» σε νέους επενδυτές, ο μεγαλοεπιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης το τελευταίο χρονικό διάστημα φαίνεται να «χτίζει» το δικό του επενδυτικό fund, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά και ενδεικτικά αναφέρουν στην αγορά, θα μπορούσε να πάρει τον τίτλο «Sokratis Kokkalis Private Equity».

Ο γνωστός, έμπειρος, απρόσμενος ενίοτε στις κινήσεις του και αν μη τι άλλο οξυδερκής επιχειρηματίας, φαίνεται ότι έχει καταλήξει στο μοντέλο της συσσώρευσης μετρητών προσβλέποντας σε μια «δύναμη πυρός» που μπορεί να προσεγγίσει τα 300 εκατ. ευρώ, συν την όποια διόλου ευκαταφρόνητη μόχλευση, ενώ παράλληλα θα έχει μειώσει και τα δανειακά «ανοίγματα». Μάλιστα, αν και αρχικά στην αγορά είχε αποδοθεί στο εγχείρημα του κ. Κόκκαλη ο χαρακτηρισμός ενός «family office», εντούτοις, δεδομένου ότι έχει κάνει κινήσεις και μέσω της Intracom Holdings (για την οποία παλιότερα είχε αναφερθεί ότι θα μετατραπεί σε γκρουπ που θα προσμοιάζει σαν επενδυτικό βραχίονα με διάφορες συμμετοχές και δράσεις) η οποία παρεμπιπτόντως είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, άρα είναι σε θέση και να προσελκύσει μετόχους – επενδυτές η ίδια από μόνη της, εντούτοις, σε κύκλους της αγοράς κάνουν λόγο για κινήσεις τύπου private equity.

Κατά πόσο ο επιχειρηματίας απλά «μαζεύει» σημαντικότατη ρευστότητα για να διασφαλίσει την «επόμενη οικογενειακή ημέρα» και την περιουσία του, αν θεωρεί ότι έρχεται δύσκολη περίοδος για την παγκόσμια οικονομία και επιχειρηματικότητα και σπεύδει να ενστερνιστεί το ρητό «cash is the king» ή έχει κάποιο άλλο πλάνο που ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό ή αντιληπτό, προφανώς θα φανεί στην πορεία. Ωστόσο, με τα τωρινά δεδομένα, αν και ουδείς μπορεί να είναι στο μυαλό του Σ. Κόκκαλη, ο επιχειρηματίας συγκεντρώνει μετρητά και… βλέπουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, στο νέο κύκλο που προφανώς «ανοίγεται» για την οικογένεια και την Intracom.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο άρχισε να διαμορφώνεται κάπως πιο ξεκάθαρα όταν στο τέλος του 2021 πωλήθηκε το 92% της Intrasoft International στη δανέζικη NetCompany, έναντι 185 εκατ. ευρώ, κίνηση που από πολλούς ερμηνεύθηκε ως προάγγελος εξελίξεων καθώς επρόκειτο για ένα δυνατό asset του ομίλου. Ακολούθησαν διαδικασίες αναδιάρθρωσης του χρέους της Intralot, στην οποία μάλιστα εισήλθε (μέσω διαδικασίας ΑΜΚ), όπως και παλιότερα είχε αναφέρει το insider.gr, το γνωστό hedge fund Standard General το οποίο ειδικεύεται σε επενδύσεις στον χώρο των καζίνο, των τυχερών παιχνιδιών και των media. Μένει δε να φανεί αν δρομολογηθεί η εισαγωγή της θυγατρικής στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης όπως είχε προαναγγείλει στη γενική συνέλευση των μετόχων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ιntralot Σωκράτης Κόκκαλης, αν ο επιχειρηματίας διατηρήσει το μερίδιό του στην Intralot κ.α., ενώ λογικά θα πρέπει να δρομολογηθεί και η επαναφορά της μετοχής σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης.

Ενδιάμεσα, προέκυψε η πώληση μεριδίου άνω του 31% που κατείχε η Intracom Holdings στην κατασκευαστική θυγατρική Intrakat (για την ώρα φέρεται να διατήρησε περί το 5%) όπου βέβαια είχαμε και άλλες μετοχικές κινήσεις με τους λοιπούς βασικούς μετόχους και 2 ακόμα εφοπλιστικά κεφάλαια. Την ίδια ώρα, παρά της διαψεύσεις, πληροφορίες επιμένουν ότι επίκεινται εξελίξεις και με την πώληση της Intracom Defence, που παράγει ηλεκτρονικά αμυντικά συστήματα, με το θέμα βέβαια των ευρύτερων εξοπλιστικών και τεχνολογικών προγραμμάτων να επηρεάζει την απόφαση και το timing. Επίσης, δεν έλλειψαν τα σενάρια για επικείμενες εξελίξεις στον τομέα real estate – τουρισμός.

Σε κάθε περίπτωση, όπως διαφαίνεται, κατά άλλου καταδεικνύεται, επιχειρεί διαφοροποίηση του επιχειρηματικού μοντέλου, μετατρέποντας το δίπολο Σ. Κόκκαλης - Intracom Holdings σε τύπου private equity fund με μεγάλα ρευστά διαθέσιμα και δυνατότητας μόχλευσης, εκτός αν στην πορεία «κάνει στροφή» προς άλλα μοντέλα τύπου family office μένοντας μόνο με τα μετρητά και αφήνοντας στην επόμενη γενιά τις αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όλα αυτά τα χρόνια ο όμιλος έχει «μαζέψει» εμπειρία και τεχνογνωσία σε πολλούς τομείς, από την τεχνολογία – πληροφορική, την τα τυχερά παιχνίδια έως τα ακίνητα, τις υποδομές και την ενέργεια, κλάδους στους οποίους δηλαδή είχε και έχει ακόμα παρουσία. Ενώ παλιότερα, όπως αναφέρθηκε, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι κλάδοι όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία κ.α. ίσως έχουν το ενδιαφέρον τους. Μένει να φανεί, πως θα «χτιστεί» ο στρατηγικός σχεδιασμός του γκρουπ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο Σ. Κόκκαλης εμφανίζεται να ελέγχει λίγο κάτω από 24% (23,88%) στην Intracom και ο παλιός και στενός συνεργάτης του Κ. Δημητριάδης λίγο κάτω του 9% (8,7%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Τα αδιέξοδα και οι μεγάλες ευθύνες

Ελλάκτωρ: Στις 25 Αυγούστου η ΓΣ για την μεταβίβαση του 75% των ΑΠΕ στην Motor Oil

Καραγιάννης: Στα τέλη του 2022 ξεκινά η διαγωνιστική διαδικασία για το «Αργοστόλι – Πόρος»

gazzetta
gazzetta reader insider insider