Τα σχέδια της United Group για τις επενδύσεις των 2 δισ.

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα σχέδια της United Group για τις επενδύσεις των 2 δισ.
nova
Που θα κατευθυνθούν οι επενδύσεις των 2 δισ. - Τα σχέδια για το δίκτυο οπτικών ινών και τα νέα πακέτα 1 Gbps - Η επένδυση σε εγχώριες παραγωγές τηλεοπτικού περιεχομένου

Στην αντεπίθεση περνά η Nova φιλοδοξώντας να αλλάξει τα δεδομένα στην εγχώρια αγορά τηλεπικοινωνιών μέσα από ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ που θα υλοποιήσει την επόμενη πενταετία. Στόχος είναι αφενός να ενδυναμώσει την παρουσία της και στους τρεις τομείς δραστηριοποίησής της (σταθερή, κινητή και τηλεόραση) κι αφετέρου να συμβάλλει στον αγώνα δρόμου στον οποίο επιδίδεται η χώρα το τελευταίο διάστημα, για να σταματήσει να είναι ουραγός της ΕΕ από άποψη συνδεσιμότητας.

Τα παραπάνω ανέφεραν μεταξύ άλλων τα στελέχη του ομίλου και της εταιρείας, Victoriya Boklag και Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, σε δημοσιογραφική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες για την ανακοίνωση του νέου επενδυτικού πλάνου της εταιρείας.

Η ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών

Ανήκοντας πλέον στο ευρύτερο σχήμα της United Group και ολοκληρώνοντας μέχρι και το τέλος του έτους την συγχώνευση της με την Wind, η Nova σχεδιάζει να αναπτύξει ένα υπερσύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, το οποίο δυνητικά θα δίνει ταχύτητες έως και 10 Gigabit στον τελικό καταναλωτή. Το δίκτυο αυτό θα αναπτυχθεί στο 70% των περιφερειών της χώρας με στόχο να παρέχει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home) στο 40% του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή περίπου 1,6 εκατ. γραμμές από το σύνολο των 4,8 εκατ. που υπάρχουν σήμερα στη χώρα, ικανές να προσφέρουν συνδεσιμότητα σε 4,5 εκατ. ανθρώπους κι επιχειρήσεις. Για το σκοπό αυτό, υπολογίζεται ότι θα δαπανήσει περί το μισό δισ ευρώ σε βάθος πενταετίας, δηλαδή 100 εκατομμύρια ετησίως έως και το 2025.

Επιδίωξή της είναι μάλιστα, τα 22.000 χιλιόμετρα οπτικών ινών νέας γενιάς που θα αναπτύξει, να χωροθετηθούν ακόμα και σε περιοχές που υπάρχει ήδη οπτική ίνα από τους ανταγωνιστές, με την εταιρεία να επισημαίνει ότι είναι διατεθειμένη να δώσει την δική της «μάχη», τόσο σε επίπεδο αλλαγής ρυθμιστικού πλαισίου όσο και σε επίπεδο εμπορικής πολιτικής.

«Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μεγάλη κινητικότητα από την Ρυθμιστική Αρχή για να βοηθήσει την επέκταση της αγοράς και θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι το παρελθόν δεν θα αποτελέσει οδηγό για το μέλλον» ανέφερε εμφατικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος. «Βρισκόμαστε στην κομβική στιγμή που οι κανόνες του παιχνιδιού των τηλεπικοινωνιών αλλάζουν και υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να λυθούν. Ο στόχος άλλωστε είναι κοινός, πρέπει μέχρι το 2030 να έχουμε κάλυψη 100% σε FTTH. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να μοιραστούν και οι υποδομές, όπως γίνεται στην Πορτογαλία, την Κροατία και σε άλλες χώρες της ΕΕ, οι οποίες από άποψη συνδεσιμότητας βρίσκονται σε πολύ υψηλότερες θέσεις από την Ελλάδα. Εμείς αυτό που υποστηρίζουμε είναι να ισχύσει και στην χονδρική ότι ισχύει και στην λιανική ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη αλλά και το roll out των δικτύων. Και στόχος μας είναι να είμαστε συνεργατικοί και να καθίσουμε στο τραπέζι για να επιτύχουμε τους στόχους».

Τον Νοέμβριο τα νέα πακέτα 1Gbps σε ανταγωνιστικές τιμές

Αναφερθείς μάλιστα στην χαμηλή κατάταξη της χώρας όσον αφορά την συνδεσιμότητα σε οπτική ίνα αλλά και στην υψηλή κατάταξη όσον αφορά τις τιμές λιανικής διάθεσης των ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων, ο CEO της Nova ανέφερε ότι είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων επιλογών που έκανε στο παρελθόν η χώρα. «Είμαστε σε αυτές τις θέσεις γιατί έχουμε κάνει συγκεκριμένες επιλογές στις τεχνολογικές υποδομές μας. Αυτή τη στιγμή το 45% του πληθυσμού έχει δυνατότητα σύνδεσης με οπτική ίνα μόνο μέχρι την Καμπίνα (FTTC) και μόλις 5% έχει FTTH (οπτική ίνα μέχρι το σπίτι) ενώ το 50% είναι συνδεδεμένο στον βρόγχο» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο έχει αναπτυχθεί το δίκτυο είναι εν μέρει υπεύθυνος και για το χάσμα ευρυζωνικότητας που παρατηρείται μεταξύ των περιφερειών. Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε ότι η Nova θα στοχεύσει και στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών στην περιφέρεια ενώ θα ακολουθήσει επιθετική εμπορική πολιτική ανακοινώνοντας στις αρχές Νοεμβρίου τα νέα της πακέτα που θα περιλαμβάνουν ταχύτητες έως και 1 GB σε ανταγωνιστικές τιμές.

Για την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών, η Nova σχεδιάζει να επενδύσει περί το μισό δισ. ευρώ, από τα 2 δισ. επενδυτικού πλάνου που έχει εξαγγείλει, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 100 εκατ. σχετικών επενδύσεων κατ’ έτος. Κεφάλαια που θα προκύψουν τόσο από την μητρική εταιρεία, United Group όσο κι από χρηματοδότηση μέσω RRF, μέρος της οποίας διασφάλισε ήδη η HOF για φέτος.

Ενίσχυση του 5G και εγχώριες τηλεοπτικές παραγωγές

Με το υπόλοιπο ποσό ωστόσο θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις αφενός για την ενίσχυση του δικτύου 5G κι αφετέρου για συνδρομητική τηλεόραση, την οποία η Nova σχεδιάζει να εμπλουτίσει με πρόσθετο αθλητικό περιεχόμενο αλλά και με δικές της εγχώριες παραγωγές και συμπαραγωγές. Οι παραγωγές και συμπαραγωγές εγχώριου περιεχομένου αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα, και η εταιρεία σχεδιάζει να συνεργαστεί με διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς, μεταξύ των οποίων και ο Alpha. Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία ήδη συνεργάζεται με τον Alpha για την παραγωγή των εκπομπών της Premier League, ωστόσο όπως ξεκαθάρισε η CEO της United Group, δεν έχει κάποια άλλη μετοχική σχέση με τον σταθμό. Στόχος στην περίπτωση της τηλεόρασης είναι να εκμεταλλευτεί την σύγχρονη πλατφόρμα της EON, κερδίζοντας ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα των καταναλωτών, οι οποίοι σύμφωνα με τα στελέχη της ανέρχονται σήμερα σε περίπου 400.000.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα από Nova - Wind

Συνάντηση Μητσοτάκη - United Group: Επενδύσεις 2 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών

Στην επέκταση των οπτικών ινών το επόμενο στοίχημα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων

gazzetta
gazzetta reader insider insider