Μεγάλες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα από Nova - Wind

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγάλες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα από Nova - Wind
H νέα Nova αλλά και το πλάνο των επενδύσεων στις τηλεπικοινωνίες.

Ηχηρές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα από τις Nova - Wind, στην εκδήλωση με τίτλο «Το Ψηφιακό Μέλλον είναι Εδώ» που θα διεξαχθεί το απόγευμα παρουσία της CEO της United Group, Victoriya Boklag και του CEO της NOVA, Παναγιώτη Γεωργιόπουλου.

Η εταιρεία αναμένεται να εξειδικεύσει το επιχειρησιακό πλάνο της νέας Nova, η οποία αναμένεται να ολοκληρώσει την συγχώνευσή της με την Wind έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Παράλληλα βέβαια εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει και το λεπτομερές επενδυτικό της πλάνο, δεδομένης της συνάντησης που έχει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου η ηγεσία του Ομίλου United με τον Πρωθυπουργό. Ανακοινώσεις για μεγάλη επένδυση στον χώρο των τηλεπικοινωνιών άλλωστε προανήγγειλε χθες ο Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στον Realfm.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνδυασμένη εταιρεία έχει αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα για τον όμιλο της United, ο οποίος μέσω των θυγατρικών του δραστηριοποιείται σε αρκετές αγορές των Βαλκανίων ( Βουλγαρία, Ελλάδα, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο).

Το παραπάνω αντικατοπτρίζεται μάλιστα και στα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα της United, όπου οι δυο ελληνικές θυγατρικές συνεισέφεραν συνδυαστικά το 31% των συνολικών εσόδων και το 26% των προσαρμοσμένων λειτουργικών κερδών μετά τις μισθώσεις (EBITDAal) της United.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Wind Hellas, η οποία εξαγοράστηκε από την United Group στις αρχές του έτους, παρουσίασε το πρώτο εξάμηνο του έτους έσοδα 282,5 εκατ. ευρώ και ARPU (μέσο έσοδο ανά συνδρομητή) 23,5 ευρώ, διαθέτοντας 3,6 εκατ. συνδρομητές. Σε επίπεδο εσόδων δηλαδή αποτελούσε μαζί με την Vivacom, τις δύο πιο σημαντικές θυγατρικές του Ομίλου ενώ σε επίπεδο λειτουργικών κερδών, τη δεύτερη πιο σημαντική.

Αντίστοιχα, η NOVA, η οποία εντάχθηκε στον Όμιλο το 2020, παρουσίασε μείωση εσόδων 3%, τα οποία ανήλθαν στα 118,8 εκατ. ευρώ, και ήταν υπεύθυνη για το 9% των ενοποιημένων εσόδων και το 8% της προσαρμοσμένης κερδοφορίας προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων μετά από μισθώσεις (EBITDAAL) του Ομίλου.

Οι φιλόδοξες διαθέσεις της United για την ελληνική αγορά έχουν ήδη διαφανεί στις επενδύσεις που έχει ανακοινώσει μέχρι και σήμερα. Να θυμίσουμε ότι ο όμιλος έχει ήδη προαναγγείλει επενδύσεις ύψους 1,3 δισ. σε όλη την γκάμα των δραστηριοτήτων του ενώ πρόσφατα η θυγατρικής της Hellenic Open Fiber, υπέγραψε δανειακή σύμβαση για άντληση κεφαλαίων ύψους 80 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - NextGenerationEU. Το δάνειο είναι 10ετούς διάρκειας και θα χρηματοδοτήσει επενδυτικό σχέδιο, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η HOF, που στόχο έχει την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς, θα αξιοποιήσει τους πόρους της δανειακής σύμβασης για την επιτάχυνση δημιουργίας δικτύων οπτικής ίνας στο σπίτι (Fiber to the Home), πανελλαδικά. Από τα 80 εκατ. ευρώ που θα λάβει η Hellenic Open Fiber, θυγατρική της Nova-Wind, τα 50 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα 30 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες Eurobank και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (σε ποσοστό 70% και 30% αντίστοιχα). Τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ, που απαιτούνται για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, θα καλυφθούν με ίδια κεφάλαια της HOF.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στην επέκταση των οπτικών ινών το επόμενο στοίχημα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων

Με το δεξί μπήκε η χρονιά για τις τηλεπικοινωνίες

Hellenic Open Fiber (HOF): Νέα εποχή για τις υποδομές οπτικών ινών από τη θυγατρική της Nova - Wind

gazzetta
gazzetta reader insider insider