Έρχεται MoU ανάμεσα σε Εκκλησία και PPF (ΤΑΙΠΕΔ) για την έκταση 3.000 στρεμμάτων στο Σχιστό

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται MoU ανάμεσα σε Εκκλησία και PPF (ΤΑΙΠΕΔ) για την έκταση 3.000 στρεμμάτων στο Σχιστό
Στις 14 Σεπτεμβρίου «πέφτουν» υπογραφές, εκτός απροόπτου, για την περαιτέρω ωρίμανση διαδικασιών με στόχο την αξιοποίηση μεγάλου «ιερού» ακινήτου. Το τοπογραφικό και οι πιθανές χρήσεις στο project εκτιμώμενου μεγέθους 700 εκατ. ευρώ.

Θέμα χρόνου είναι η υπογραφή MOU (Memorandum of Understanding) ανάμεσα στην Εκκλησία και το μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ με στόχο την περαιτέρω ωρίμανση των διαδικασιών που θα καταλήξουν στον διαγωνισμό για την εκμετάλλευση μιας μεγάλης εκκλησιαστικής έκτασης περίπου 3.000 στρεμμάτων, σε μια περιοχή που βρίσκεται σε κομβικό σημείο, στο μέτωπο Σχιστού – Σκαραμαγκά, project γνωστό και ως «το μικρό Ελληνική της Εκκλησίας». Μάλιστα, σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρχική συμφωνία – πλαίσιο αναμένεται να υπογραφεί αμέσως μετά τη ΔΕΘ, στα μέσα της επόμενης εβδομάδας (14/09), με το project αυτό να υποστηρίζεται, κατά πληροφορίες, και από ανώτατες κυβερνητικές πλευρές.

Επί της ουσίας, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες για την πλέον οργανωμένη, αν και μεμονωμένη, περίπτωση αξιοποίησης μέρους της Εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας, με τη «σφραγίδα» της μονάδας ωρίμασης έργων του ΤΑΙΠΕΔ, τον γνωστό φορέα PPF, που «τρέχει» με μεγάλη ταχύτητα και επιτυχία πλήθος διαγωνισμών και διεργασιών υπό τον εντεταλμένο σύμβουλο του Ταμείου, και επικεφαλής της μονάδας, Παναγιώτη Σταμπουλίδη. Για το έργο έχει αναφερθεί αρκετές φορές το insider.gr αναδεικνύοντας την προσπάθεια της Εκκλησίας να αξιοποιήσει την έκταση.

Το PPF αναμένεται προσεχώς να υπογράψει συμφωνία για την ανάπτυξη του ειδικού χωροταξικού σχεδίου που βέβαια είναι αναγκαίο ώστε να αξιοποιηθεί η μεγάλη έκταση της Εκκλησίας. Σε κάθε περίπτωση, αν και ανάλογα εγχειρήματα στο παρελθόν «σκόνταψαν» σε προβλήματα (π.χ. εσωτερικά της Εκκλησίας, με δασικό χαρακτήρα μέρους της περιοχής κ.α.), εντούτοις, η επερχόμενη συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ για τη χωροθέτηση και προώθηση διαδικασιών και διαγωνισμού, δείχνει πως πλέον υπάρχει η πολιτική βούληση ώστε να προχωρήσει η αξιοποίηση της εν λόγω έκτασης μέσω παραχώρησης. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην τελετή υπογραφής του MOU ενδέχεται να παραστεί ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, ένδειξη της βαρύτητας που έχει η προώθηση του project για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη είναι εδώ και κάμποσο χρονικό διάστημα διαδικασίες που σχετίζονται με την εκπόνηση τοπογραφικού που αποτυπώνει την ιδιοκτησία της Εκκλησίας, με τις χωροθετήσεις κ.α., με τις βασικές χρήσεις γης να «δείχνουν» κυρίως προς την πλευρά των logistics ή και άλλων, κατά βάση, βιομηχανικών και εμπορικών χρήσεων. Σημειώνεται ότι το ακίνητο είναι κοντά σε λιμενικές εγκαταστάσεις, ενώ ευρύτερα ο τομέας μεταφορών – αποθηκευτικών χώρων ενισχύεται στην Αττική αλλά και στη χώρα γενικότερα.

Παλιότερα βέβαια είχαν ακουστεί σενάρια για διάφορες χρήσεις και αναπτύξεις, που περιλάμβαναν από ουρανοξύστες με γραφεία και κατοικίες, χώρους εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, ιατρικού κέντρου έως και σχέδια για εγκατάσταση διαφόρων ήπιων σχετικά παραγωγικών μονάδων, όπως βιοτεχνίες, βιομηχανίες χαμηλής όχλησης, εγκαταστάσεις ανακύκλωσης κ.α., ώστε η έκταση να «φιλοξενήσει» και εγκαταστάσεις τύπου… ΒΙ.ΠΕ., ενώ γίνονταν λόγος και για Περιβαλλοντικό Πάρκο Αναψυχής. Ωστόσο, στην πορεία θα ξεκαθαρίσουν τα περί χωροθετήσεων και χρήσεων. Κατά παλιότερες εκτιμήσεις, ο προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από την Εκκλησία της Ελλάδος, εκτός και αν βρεθούν, όπως εκτιμάται ότι απαιτείται, και άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ιδρυθεί η εταιρεία «Σχιστό – Εταιρεία Ανάπτυξης Αξιοποίησης και Διαχείρισης Κτήματος Σχιστού – Σκαραμαγκά Μονοπρόσωπη ΑΕ», με μέτοχο την Εκκλησία της Ελλάδος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΑΙΠΕΔ: Τα νέα 6 projects 1,1 δισ. ευρώ του PPF – Από το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» έως το… «μικρό Ελληνικό της Εκκλησίας» στο Σχιστό

Το κομφούζιο στο XA - Ασφαλιστικά κόλπα - Τι βρήκε ο έλεγχος στη Jumbo - Αργεί η αραβική άνοιξη…

Εκλογικός συναγερμός με άδεια Κουμουνδούρου - Όχι μεν αλλά... για εκλογικό νόμο

gazzetta
gazzetta reader insider insider