Αλλάζουν πίστα οι συνδέσεις οπτικών ινών στη χώρα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζουν πίστα οι συνδέσεις οπτικών ινών στη χώρα
Εντατικές κινήσεις τόσο από πλευράς των παρόχων όσο κι από πλευράς των αρμόδιων αρχών - Στόχος να ανεβάσει ταχύτητα το Internet της χώρας,

Σε έναν κύκλο εσωτερικής διερεύνησης και ζυμώσεων μπαίνει η τηλεπικοινωνιακή αγορά με στόχο να καλύψει το κενό που καταγράφεται όλα αυτά τα χρόνια στις ευρυζωνικές συνδέσεις οπτικών ινών. Τόσο από πλευράς των παρόχων όσο κι από πλευράς ρυθμιστικών αρχών οι κινήσεις είναι εντατικές και φιλοδοξούν να ανεβάσουν ταχύτητα στο Internet της χώρας, σε μια στιγμή που οι καταναλωτές, μετά και την πανδημία, δείχνουν να έχουν εξοικειωθεί με τις υψηλές αλλά και τις υπερ-υψηλές ταχύτητες.

Στον δρόμο του 1 Gbps

Από πλευράς των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, οι προσπάθειες αφορούν τόσο στην παροχή υψηλότερων ταχυτήτων όσο και στις επενδύσεις για την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών και μάλιστα αυτών που φτάνουν μέχρι το σπίτι (FTTH).

Ενδεικτικό παράδειγμα για την πρώτη περίπτωση αποτελεί η χθεσινή ανακοίνωση της Cosmote, σύμφωνα με την οποία εντός των επόμενων εβδομάδων θα ξεκινήσει να προσφέρει πακέτα σύνδεσης όπου η ταχύτητα λήψης δεδομένων θα φθάνει έως το 1 Gbps.

Στόχος της είναι από τα μέσα Σεπτεμβρίου περίπου, όπου και θα λάβει τις τελικές εγκρίσεις από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, να εμπλουτίσει το χατροφυλάκιό της με ταχύτητες download 300 Mbps, 500 Mbps και 1 Gbps, σε οικιακούς και εταιρικούς πελάτες, μέσω υποδομής οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home - FTTH). Μάλιστα στα νέα αυτά εμπορικά πακέτα θα είναι σημαντικά υψηλότερες και οι ταχύτητες αποστολής δεδομένων (upload).

Βάσει του υπάρχοντος χρονοδιαγράμματος η Cosmote φιλοδοξεί να δώσει πρόσβαση στις νέες αυτές ταχύτητες σε 1 εκατ. νοικοκυριά έως το τέλος του έτους, με στόχο ο αριθμός αυτός να φτάσει τα 3 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις μέσα στην επόμενη πενταετία.

Αυτό που μένει να φανεί είναι οι τιμές διάθεσης των εν λόγω συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στο μήνα όταν και η Cosmote λάβει την έγκριση από την ρυθμιστική αρχή της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι αντίστοιχα υψηλές ταχύτητες έχει ξεκινήσει να προσφέρει και η Inalan. Τα πακέτα 500 Mbps και 1 Gbps προσφέρονται με μηνιαίο κόστος 48 και 99 ευρώ αντίστοιχα, η διείσδυση όμως του δικτύου FTTH της Inalan είναι προς ώρας, αρκετά περιορισμένη και περιλαμβάνει αποκλειστικά περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Πέρα βέβαια από τις υπερ υψηλές ταχύτητες που ξεκινούν να διατίθενται ευρέως στην Ελλάδα, οι πάροχοι στοχεύουν και στην αύξηση της μέσης ταχύτητας σύνδεσης στο σύνολο της χώρας. Κάτι που επιτυγχάνεται με τον δωρεάν διπλασιασμό ταχυτήτων. Να θυμίσουμε ότι η Cosmote ήταν η πρώτη που ήδη από τις αρχές του έτους ανακοίνωσε ότι θα διπλασιάσει με την ίδια τιμή τις ταχύτητες στους υπάρχοντες πελάτες της, όπου αυτό είναι τεχνικά εφικτό. Παρά τις αρχικές ενστάσεις από τους λοιπούς παρόχους, οι οποίες έκαναν λόγο για συμπίεση του περιθωρίου κέρδους, εξαιτίας του υψηλού κόστους αναβάθμισης των επινοικιαζόμενων γραμμών, σε διπλασιασμό ταχυτήτων προχώρησε και η Vodafone τον Ιούλιο. Αντίστοιχες κινήσεις δε, φέρεται να εξετάζει και η Nova- Wind, αφότου ωστόσο επικαιροποιηθεί το Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίου (PSM-Price Squeeze Model) από πλευράς της ρυθμιστικής αρχής.

Βήματα και από πλευράς ρυθμιστικών αρχών

Προσπάθειες να επιλύσουν την δύσκολη εξίσωση της αύξησης της προσφοράς αλλά και της ζήτησης γίνονται ωστόσο και από πλευράς των αρμόδιων αρχών.

Για την ακρίβεια, την ώρα που τα διαθέσιμα πακέτα εμπλουτίζονται, αναμένεται η έναρξη του Gigabit Voucher Scheme. Πρόκειται για μια νέα δράση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προυπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, η οποία βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και στόχο έχει να ενισχύσει τους χρήστες FTTH με κουπόνι επιδότησης ύψους 432 ευρώ στην περίπτωση των νοικοκυριών και 888 ευρώ στην περίπτωση των επιχειρήσεων για μια περίοδο 24 μηνών.

Πρόσθετα κίνητρα στους παρόχους που θα αναπτύξουν συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) εξετάζει και η ΕΕΤΤ, ώστε να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του δικτύου. Συγκεκριμένα η αρχή εξετάζει να άρει την υποχρέωση κοστοστρέφειας και τον έλεγχο περιθωρίου κέρδους στην ανάπτυξη ιδιόκτητων δικτύων FTTH, μέχρι το ποσοστό του FTTH στη χώρα να φτάσει στο 30% των ευρυζωνικών συνδέσεων. Οι τελικές αποφάσεις βέβαια θα ληφθούν τους επόμενους μήνες, αφότου ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση για την ανάλυση του κόστους και της παροχής κεντρικής πρόσβασης καθώς και η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κούρσα επενδύσεων

Παρότι δεν μπορεί ακόμα να ποσοτικοποιηθεί, η πρόοδος είναι δεδομένη αν συνυπολογίσει κανείς και την κούρσα επενδύσεων στην οποία επιδίδονται οι πάροχοι το τελευταίο διάστημα. Να θυμίσουμε ότι για την επόμενη πενταετία οι πάροχοι δρομολογούν σωρευτικά επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί στο δίκτυο οπτικών ινών.

Συγκεκριμένα ο ΟΤΕ δρομολογεί επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ μέχρι και το 2027 με τον πήχη στην περίπτωση του δικτύου FTTH να έχει τεθεί στα 1 εκατ. σπίτια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Σημειωτέον ότι οι συνδρομητές των υπηρεσιών οπτικής ίνας αυξήθηκαν κατά 207 χιλιάδες στο β΄ τρίμηνο του 2022, με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 1.415.000. Πλέον δε η διείσδυση των υπηρεσιών οπτικής ίνας, επί της συνολικής ευρυζωνικής βάσης, άγγιξε το 62%.

Από πλευράς της η Vodafone δρομολογεί επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ και στόχο έχει να καλυφθούν με δίκτυο οπτικών ινών (FTTH ή FFTC) μέσω χονδρικής ή λιανικής διάθεσης περί τα 800.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή προχωρά και το υποθαλάσσιο καλώδιο 610 χλμ. που θα συνδέσει την Αττική με τα νησιά Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη, Κω, Ρόδο και Κρήτη. Συγκεκριμένα η σύνδεση έχει προχωρήσει μέχρι τη Ρόδο και την Μεγαλόνησο και οι ενδιάμεσοι σταθμοί αναμένεται να συνδεθούν μέχρι τον χειμώνα.

Επενδύσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ και πλέον δρομολογεί μέχρι το 2026 και η Nova Wind μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί στην επέκταση του δικτύου οπτικών ινών στο σπίτι (FTTH). Όχημα για τις υποδομές οπτικών ινών θα αποτελέσει η θυγατρική της Hellenic Open Fiber, η οποία θα αρχίσει σύντομα να εκτελεί επενδυτικό σχέδιο, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, με στόχο την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών. Από πλευράς Nova-Wind ωστόσο αναμένονται και πρόσθετες ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας, οι οποίες δεν αποκλείεται να εξειδικεύουν και τα συγκεκριμένα επενδυτικά της πλάνα.

Στην λίστα θα πρέπει να προστεθεί και την ΔΕΗ, η οποία όπως έχει ανακοινώσει ξεκινά σύντομα την χονδρική διάθεση οπτικών ινών στο Περιστέρι. Σύμφωνα με τα στελέχη της επιχείρησης, ο στόχος να είναι να υπάρξει κάλυψη 10 δήμων της χώρας και συνολικά 450.000 νοικοκυριών μέσα σε ένα διάστημα 6-8 μηνών ενώ σε βάθος πενταετίας το δίκτυο στοχεύει να καλύψει περί τα 3 εκατ. νοικοκυριά, μέσα από επενδύσεις ύψους 800 εκατ. Ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχεται νέο κουπόνι για Internet υπερ-υψηλών ταχυτήτων

Cosmote Fiber: Για πρώτη φορά ασύλληπτες ταχύτητες έως 1Gbps

Στην επέκταση των οπτικών ινών το επόμενο στοίχημα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων

gazzetta
gazzetta reader insider insider