Clawback: Στα «κάγκελα» τα διαγνωστικά εργαστήρια – Νομοθετικές πρωτοβουλίες για τους φυσικοθεραπευτές

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Clawback: Στα «κάγκελα» τα διαγνωστικά εργαστήρια – Νομοθετικές πρωτοβουλίες για τους φυσικοθεραπευτές
Ο κλάδος τονίζει ότι το Υπουργείο Υγείας δεν έχει ανταποκριθεί σε κανένα από τα αιτήματά του και προειδοποιεί ότι o χειμώνας προβλέπεται βαρύς, με υποχρεώσεις που θα οδηγήσουν μεγάλο μέρος των εργαστηρίων στην χρεοκοπία

Σε απόγνωση βρίσκονται διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, εξαιτίας των περικοπών που υφίστανται οι αποζημιώσεις του ΕΟΠΥΥ, προκαλώντας τους οικονομική ασφυξία.

Πρόσφατα κοινοποιήθηκε το clawback Μαϊου 2022, όπου στις μικροβιολογικές και στις αξονικές εξετάσεις το «κούρεμα» αγγίζει το 40%! Από τα 100 ευρώ, δηλαδή, που κατέθεσαν για να πληρωθούν βάσει των εξετάσεων που εκτέλεσαν σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, τα 40 θα περικοπούν επειδή υπερβαίνουν την προϋπολογισθείσα δαπάνη.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), άλλο ένα 30% περικόπτεται μέσω των δόσεων για την εξόφληση των παλαιών τεχνητών χρεών από clawback που «φορτώθηκαν» από τον ΕΟΠΥΥ, συν την παρακράτηση του φόρου.

Παρά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που έγιναν, ο κλάδος τονίζει ότι το Υπουργείο Υγείας δεν έχει ανταποκριθεί επί της ουσίας σε κανένα από τα αιτήματά του και προειδοποιεί ότι o χειμώνας προβλέπεται βαρύς, με υποχρεώσεις που θα οδηγήσουν μεγάλο μέρος των εργαστηρίων στη χρεοκοπία και όχι απλά στο κλείσιμο τους.

«Από Σεπτέμβρη θα κληθούμε να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας και είναι αμφίβολο πόσα από τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς δεν θα έχουν ήδη βάλει λουκέτο. Οι υποχρεώσεις από πολλές ιατρικές μονάδες δεν καλύφθηκαν εν μέσω θέρους, εξαιτίας των περιορισμένων εισοδημάτων που είχαν, λόγω των αθροιστικών περικοπών που υφίσταντο από το clawback», αναφέρει το Συντονιστικό Όργανο σε σχετική ανακοίνωση. «Καλούμε τον Υπουργό Υγείας τα χρήματα που εισπράττονται από τον λαό να αποδίδονται στον λαό για την Υγεία του», προσθέτει, αφήνοντας αιχμές για εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων.

«Τα νούμερα λένε πάντα την αλήθεια και στην δική μας περίπτωση δείχνουν ότι κουρεύεται το 70% των δεδουλευμένων μας. Σε πιο άλλο μέρος του κόσμου γίνεται αυτό; Ποιος πιστεύει ότι έχουμε τέτοια περιθώρια κέρδους;», σημειώνει.

Έρχεται «θερμός» Σεπτέμβριος

Οι φορείς ΠΦΥ έχουν ήδη προειδοποιήσει για «θερμό» Σεπτέμβριο, με κινητοποιήσεις, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Υπενθυμίζεται ότι μετά τις κινητοποιήσεις του Μαΐου, συμφωνήθηκε με τους αρμοδίους να ξεκινήσουν οι συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο να διαμορφωθεί ένα «πακέτο» μεταρρυθμίσεων, που θα οδηγήσουν στην επίλυση του προβλήματος του clawback. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ικανοποιητική εξέλιξη. Το Συντονιστικό Όργανο καλεί τον Υπουργό Υγείας, να λύσει άμεσα και χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση τα προβλήματα του κλάδου «με πράξεις και όχι δεσμεύσεις». Ειδικότερα, ζητά:

  • Χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων του ΕΟΠΥΥ για το 2022, ώστε ό,τι εξέταση εκτελείται να αποζημιώνεται στο ακέραιο με τιμές ΦΕΚ,
  • Αναστολή της προείσπραξης του 70% του clawback από τις πληρωμές,
  • Διαγραφή του τεχνητού χρέους του clawback των προηγούμενων ετών που πνίγει την ρευστότητα των φορέων,
  • Άμεση εφαρμογή θεσμικών μέτρων με στόχευση τον μηδενισμό του clawback του 2023 και
  • Συζήτηση για τα ποιοτικά κριτήρια από μηδενικής βάσης.

Νομοθετικές πρωτοβουλίες για τους φυσικοθεραπευτές

Την κατάργηση των clawback και rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) που επιβλήθηκαν το 2013 λόγω των μνημονίων και εξακολουθούν να ταλανίζουν τον κλάδο της Υγείας, ζητούν και οι φυσικοθεραπευτές. Πρόσφατα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών - Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Υγείας και τον Αν. Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας για πολλοστή φορά - εκτός από την κατάργηση των μνημονιακών μέτρων- και το κούρεμα του οφειλόμενου clawback των προηγούμενων ετών, που εξαναγκάστηκαν να επιστρέψουν οι 2.600 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές για τις υπηρεσίες που παρείχαν.

Ακολούθησε συνάντηση του Π.Σ.Φ. με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, την Τετάρτη (24/08), κατά την οποία συζητήθηκαν τα θεσμικά ζητήματα του κλάδου και η λειτουργία των εργαστηρίων φυσικοθεραπείας.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Αριστοτέλους, ο κ. Πλεύρης αποδέχθηκε τα αιτήματα που του εκτέθηκαν και αναμένονται άμεσα νομοθετικές πρωτοβουλίες. Παράλληλα, ο Υπουργός δεσμεύτηκε να ξεκινήσει διάλογο μεταξύ όλων των φορέων για την αναβάθμιση του επαγγέλματος των Φυσικοθεραπευτών, ενώ ζήτησε και τις προτάσεις του Συλλόγου για την εγγραφή των αποφοίτων σπουδαστών των κολεγίων του εξωτερικού και του εσωτερικού στους συλλόγους, ένα ζήτημα που -όπως τονίζεται- πρέπει να επιλυθεί με τρόπο συμβατό με τη νομοθεσία και με γνώμονα τη διασφάλιση της παρεχόμενης υπηρεσίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διαγνωστικά κέντρα: Έρχεται «θερμός» Σεπτέμβριος, με κινητοποιήσεις 

Κορονοϊός: Μέχρι τέλος Αυγούστου οι αποφάσεις για τα σχολεία - Τα σενάρια για μάσκες και τεστ

ΕΟΔΥ: Πιθανό ένα νέο κύμα το φθινόπωρο - Η πορεία του κορονοϊού και η σημασία της «Κένταυρος»

gazzetta
gazzetta reader insider insider