Unibios: Μισός αιώνας στο Χρηματιστήριο -Το στοίχημα της ενέργειας και η επέκταση στο εξωτερικό

Αναστασία Κυριανίδη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Unibios: Μισός αιώνας στο Χρηματιστήριο -Το στοίχημα της ενέργειας και η επέκταση στο εξωτερικό
Η πανδημία του κορονοϊού ήρθε και «κατακρήμνισε» τη δραστηριότητα και τα κέρδη πολλών επιχειρήσεων. Δεν συνέβη το ίδιο με τον ιστορικό όμιλο Unibios.

Η πανδημία του κορονοϊού ήρθε και «κατακρήμνισε» τη δραστηριότητα και τα κέρδη πολλών επιχειρήσεων. Δεν συνέβη το ίδιο με τον ιστορικό όμιλο Unibios, ο οποίος το 2021 πέτυχε σημαντική κερδοφορία.

Παρουσιάζοντας τα οικονομικά μεγέθη του 2021, ο διευθύνων σύμβουλος της Unibios Ορφέας Μαυρίκιος απέδωσε τα θετικά αποτελέσματα στις ισχυρές επιδόσεις της εταιρείας επεξεργασίας νερού Watera. Εμφανίστηκε, μάλιστα, αισιόδοξος και για τη χρονιά που διανύουμε, η οποία πιθανώς να επιφυλάσσει και βελτίωση των μεγεθών.

Βασικός στρατηγικός στόχος της εταιρείας το 2022 είναι η επίτευξη υψηλού ρυθμού ανάπτυξης σε συνδυασμό με ισχυρή κερδοφορία. Ο στόχος κρίνεται εφικτός με δεδομένη τη σημαντική αύξηση της ζήτησης της αγοράς επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης νερού. Σύμφωνα με τον κ. Μαυρίκιο, το τελευταίο διάστημα, ανεξάρτητα από τις τιμές και τις συνθήκες, διαπιστώνεται σημαντική αύξηση της ζήτησης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό όπου επανενεργοποιήθηκαν αρκετά έργα που είχαν «παγώσει».

Η σημαντική αύξηση του κόστους α’ υλών και εξαρτημάτων αποτελεί σοβαρή πρόκληση γι’ αυτό και η εταιρεία παρακολουθεί στενά τις επιπτώσεις τους στα μεικτά περιθώρια κέρδους και λαμβάνει μέτρα (μετακύληση των αυξήσεων του κόστους στις τελικές τιμές και ορθή διαχείριση του κόστους). Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα παρατηρεί σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους α’ υλών.

Η επέκταση στο εξωτερικό, το στοίχημα της ενέργειας και οι συζητήσεις με επενδυτές

Στο ραντάρ του ομίλου παραμένει η επέκταση της παρουσίας του στην ελληνική και διεθνή αγορά, τόσο μέσω της οργανικής ανάπτυξης, όσο και μέσω στοχευμένων εξαγορών.

Οι εξαγορές θα αφορούν τους κλάδους στους οποίους εστιάζει ήδη η εταιρεία: νερό και ενέργεια. Οι κλάδοι αυτοί παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον για το μέλλον και η Unibios εκτιμά ότι είναι καλά τοποθετημένη για να αξιοποιήσει ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Βασικός της στόχος είναι να επιτύχει σημαντικές συνέργειες σε πιο εξειδικευμένους τομείς του κλάδου ενέργειας, ενώ στον άξονα του νερού εστιάζει στην επαναχρησιμοποίηση του νερού, την επεξεργασία υγρών αποβλήτων και εν γένει τη βελτίωση του αποτυπώματος στη χρήση και αξιοποίηση νερού.

Τι μορφή μπορεί να πάρει μια συνέργεια; Ο κ. Μαυρίκιος έφερε το παράδειγμα στοχευμένων λύσεων όπως ένα έργο επεξεργασίας νερού, όπου γίνεται αποθήκευση του νερού σε κάποια δεξαμενή και στη συνέχεια όταν το νερό διατίθεται, υπάρχει ένας στρόβιλος ο οποίος παράγει ενέργεια, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας του συστήματος. Ή σε ένα έργο αφαλάτωσης, τοποθετείται κοντά ένα φωτοβολταϊκό το οποίο διασυνδέεται και διασφαλίζει ότι η αφαλάτωση γίνεται χωρίς κατανάλωση ενέργειας.

Σύμφωνα, πάντως, με τη διοίκηση το μεγάλο στοίχημα για το μέλλον είναι η ενέργεια και η αποθήκευσή της, όπου αναμένεται σημαντική αύξηση της ζήτησης καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και σε πολλές μονάδες χρησιμοποιούνται ξεπερασμένες μέθοδοι.

Στρέφοντας το βλέμμα προς το εξωτερικό, η Unibios διακρίνει σημαντική ευκαιρία στις αγορές υψηλού επιπέδου τιμών, όπως αυτές της δυτικής Ευρώπης. «Να φτάσεις στο 95% της ποιότητας του Γερμανού ανταγωνιστή, στο 85% της τιμής. Τότε θα σε επιλέξουν. Αν φτάσεις και στο 100%, τότε θα σε επιλέξουν σίγουρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρίκιος. Να σημειωθεί ότι η ήδη η Unibios δραστηριοποιείται στην αγορά της Μ. Βρετανίας, που θεωρείται ιδιαίτερα απαιτητική, με πολύ δύσκολους κανονισμούς.

Ο όμιλος εξακολουθεί να σχεδιάζει την εισαγωγή της Watera σε διεθνές χρηματιστήριο, βάζοντας στο στόχαστρο είτε το Παρίσι (Euronext), είτε το Λονδίνο. Η διοίκηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, έχοντας καλυμμένες τις κεφαλαιακές της ανάγκες. Τα κεφάλαιά της, σε συνδυασμό με μερικό δανεισμό, κρίνονται επαρκή και για τους στόχους εξαγορών που έχει θέσει. Παράλληλα, πραγματοποιεί συζητήσεις με πιθανούς επενδυτές, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί ακόμη κάτι.

Συνεργασίες με ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίο, Costa Navarino

Η εταιρεία συνεργάστηκε με την ΤΕΜΕΣ στο Costa Navarino αναλαμβάνοντας έργα επεξεργασίας νερού και αξιοποίησης αποβλήτων.

Συνεργάζεται, επίσης, με την ΤΕΡΝΑ στη μονάδα παραγωγής ρεύματος της Κομοτηνής και με τον Μυτιληναίο σε ένα έργο στο εξωτερικό.

Στο «ανεκτέλεστό» της έχει τρεις μεγάλες συμβάσεις για 16.000 κυβικά προς υλοποίηση και αρκετές μικρότερες για φέτος ή του χρόνου συνολικού προϋπολογισμού 5-6 εκατ. ευρώ.

50 χρόνια στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Υπενθυμίζεται ότι Unibios ιδρύθηκε το 2008 με την μετατροπή της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο από το 1972 εταιρείας Βιοσώλ σε εταιρεία συμμετοχών.

Η Βιοσώλ, εισήγαγε τις μετοχές της για διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 30 Αυγούστου του 1972 και σήμερα είναι μία από τις 16 μετοχές που έχουν παραμείνει στο ταμπλό από εκείνη την εποχή. Την πρώτη ημέρα ελεύθερης διαπραγμάτευσης της μετοχής, η τιμή της διαμορφώθηκε στις 1.200 δραχμές, καταγράφοντας άνοδο 89%.

Η μετοχή της Unibios πήρε την ανιούσα το 2021 καταγράφοντας άνοδο 110,5%. Επρόκειτο για την 9η μεγαλύτερη αύξηση και την 4η υψηλότερη εμπορευσιμότητα μεταξύ όλων των μετοχών του χρηματιστηρίου.

Τα οικονομικά μεγέθη του 2021

Το 2021 η Unibios πέτυχε σημαντική καθαρή κερδοφορία, και υπέρβαση του στόχου EBIDTA προς πωλήσεις ( >15%) με 15,2%.

Πέτυχε επίσης ικανοποιητική κερδοφορία για τρίτη συνεχή χρονιά, παρά τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης

Οι καθαρές πωλήσεις προσέγγισαν τα 8,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 16% από το 2020, ενώ ξεπέρασαν και το 2019. Το περιθώριο του μεικτού κέρδους παρέμεινε περίπου στα ίδια επίπεδα (36,7%).

Τα θετικά αποτελέσματα επιτεύχθηκαν χάριν στην επιδόσεις του Ομίλου Watera που ενίσχυσε την παρουσία του σε απαιτητικές γεωγραφικές αγορές (πχ: Ηνωμένο Βασίλειο & Ιταλία) και διεύρυνε την παρουσία του στην αγορά της επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider