Γαλλία: Προς πλήρη εθνικοποίηση ο ενεργειακός κολοσσός EDF

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Προς πλήρη εθνικοποίηση ο ενεργειακός κολοσσός EDF
Την πρόθεση της γαλλικής κυβέρνησης να εθνικοποιήσει πλήρως τον ενεργειακό κολοσσό EDF ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας Ελίζαμπεθ Μπορν, κατά την διάρκεια ομιλίας της στην γαλλική Βουλή.

Την πρόθεση της γαλλικής κυβέρνησης να εθνικοποιήσει πλήρως τον ενεργειακό κολοσσό EDF ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας Ελίζαμπεθ Μπορν, κατά την διάρκεια ομιλίας της στην γαλλική Βουλή.

«Επιβεβαιώνω πως το κράτος σκοπεύει να ελέγξει το 100% του κεφαλαίου της EDF», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μπορν, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν η κρατικοποίηση θα πραγματοποιηθεί μέσω ειδικής νομοθεσίας ή μέσω εξαγοράς των μετόχων μειοψηφίας. Ταυτόχρονα, η πρωθυπουργός της Γαλλίας δεν αναφέρθηκε ούτε στον χρονικό ορίζοντα που έχει τεθεί για την πλήρη εθνικοποίηση της EDF.

Σημειώνεται πως μέχρι πρότινος, το γαλλικό δημόσιο διατηρούσε ποσοστό σχεδόν 84% του μετοχικού κεφαλαίου της EDF, την στιγμή που η επιχείρηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σειρά καθυστερήσεων και υπερβάσεων του προϋπολογισμού αναφορικά με τους νέους πυρηνικούς σταθμούς σε Γαλλία και Βρετανία.

Όπως σημειώνει το δίκτυο CNBC, η επιλογή της πλήρους εθνικοποίησης της EDF είχε τεθεί επί τάπητος νωρίτερα μέσα στο 2022 από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε υπογραμμίσει πως στόχος της κυβέρνησης είναι η EDF να αποτελέσει τον κύριο πυλώνα μιας τεράστιας κρατικής επένδυσης σε νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Στον απόηχο της τοποθέτησης Μπορν, οι μετοχές της EDF κατέγραψαν σημαντικά κέρδη άνω του 13%, ενώ νωρίτερα είχαν βρεθεί να υποχωρούν ως και 5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Ξεκινά το πλαφόν – «Υπερέσοδα» άνω των 150 εκατ. τον Ιούλιο θα πάνε για επιδοτήσεις

Βρετανία: Αυξάνεται η πίεση στον Τζόνσον για παραίτηση - «Δεν παραιτούμαι» διαμηνύει ο ίδιος

gazzetta
gazzetta reader insider insider