Φ. Καραβίας: Χαμηλά τα νέα NPLs παρά την κρίση – Ισχυρή η ζήτηση για νέα δάνεια

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φ. Καραβίας: Χαμηλά τα νέα NPLs παρά την κρίση – Ισχυρή η ζήτηση για νέα δάνεια
Γιατί δείχνουν ανθεκτικότητα τα χαρτοφυλάκια δανείων παρά τις πιέσεις στο εισόδημα. Δεν παρατηρείται αλλαγή στη συμπεριφορά των δανειοληπτών. Η Eurobank παραμένει σε τροχιά επίτευξης των ετήσιων στόχων που είχε θέσει σε όλους τους τομείς και θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για απόδοση ιδίων κεφαλαίων 10% ήδη φέτος και διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022.

Αντοχές στις προκλήσεις της πανδημικής και της γεωπολιτικής κρίσης, δείχνουν μέχρι στιγμής τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Μετά την Τράπεζα Πειραιώς, και η Eurobank παρουσίασε αρνητικό σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, κατά 24 εκατ. ευρώ, στο α΄ τρίμηνο του 2022. Όπως είπε στους αναλυτές, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα τριμήνου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, παρά το αντίξοο περιβάλλον που δημιουργεί προκλήσεις για το διαθέσιμο εισόδημα, η συμπεριφορά των δανειοληπτών δεν δείχνει να έχει αλλάξει. Στο α΄ τρίμηνο παρατηρήθηκε ελαφρά αύξηση στις αθετήσεις από πλευράς νοικοκυριών (νέα NPEs 12 εκατ. ευρώ από στεγαστικά και 3 εκατ. από καταναλωτικά δάνεια), όμως συνολικά το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας είχε αρνητικό σχηματισμό νέων NPEs. Ο κ. Καραβίας εκτίμησε ότι στο β΄ τρίμηνο θα σημειωθεί ελαφρά θετικός σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την εικόνα για το α΄ εξάμηνο να διαμορφώνεται flat, δηλ. περίπου με μηδενικό σχηματισμό νέων NPEs. Παρ΄ όλα αυτά, η Eurobank διατηρεί την πρόβλεψη που είχε δώσει στο τέλος του 2021 για νέα κόκκινα δάνεια 400 εκατ. ευρώ το 2022, επιλέγοντας να παραμείνει συντηρητική. Η πρόβλεψη για το 2022 είναι για δείκτη NPE 5,8%, κόστος πιστωτικού κινδύνου 65 μονάδες βάσης και ποσοστό κάλυψης από εξασφαλίσεις 71%, το οποίο θα υποχωρήσει το β΄ εξάμηνο λόγω διαγραφών δανείων.

Σημειώνεται ότι το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων της Eurobank υποχώρησε στα 2,4 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου 2022 ή 700 εκατ. ευρώ καθαρά NPEs μετά τις προβλέψεις. Παράλληλα, τα εξυπηρετούμενα δάνεια της Eurobank αυξήθηκαν στο α΄ τρίμηνο 2022 κατά 400 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει ισχυρή αυξητική τάση και για τα επόμενα τρίμηνα, με 300 εκατ. επιπλέον αύξηση στα εξυπηρετούμενα δάνεια να σημειώνεται τον Απρίλιο.

Ο CEO της Eurobank αναφέρθηκε σε νέες εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων 2,3 δισ. ευρώ το 2022, με ισχυρή ζήτηση για χρηματοδότηση επενδυτικών έργων να παρατηρείται στους 4 πρώτους μήνες τους έτους, καθώς και ζήτηση για κεφάλαιο κίνησης κυρίως από μεγάλες επιχειρήσεις. Οι τομείς που συγκεντρώνουν την αύξηση των νέων δανείων είναι ενέργεια, ΑΠΕ, ναυτιλία, τουρισμός, real estate, κατασκευές και μεταποίηση. Σημειώνεται ότι η αύξηση των δανείων ήταν βασικός λόγος για την καλύτερη του αναμενόμενου επίδοση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων (+1,4% στο τρίμηνο).

Ο CEO της Eurobank είπε ότι τα δανεικά χαρτοφυλάκια παρακολουθούνται στενά, ιδίως τα μη εξυπηρετούμενα και τα ρυθμισμένα δάνεια. Στις πιέσεις από τον πληθωρισμό, το ενεργειακό κόστος και την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα που δέχεται το εισόδημα των νοικοκυριών, ο κ. Καραβίας είπε ότι υπάρχουν αντισταθμιστικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη διατήρηση της συνέπειας των δανειοληπτών στην εξυπηρέτηση των δανείων τους και μετριάζουν τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων. Καταρχάς τα κρατικά μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και τα οποία μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η υποχώρηση της ανεργίας που έχει μειωθεί στο 12,2%, χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2011, οι καταθέσεις των νοικοκυριών που παραμένουν αμετάβλητες από το τέλος του 2021, στα 135 δισ. ευρώ, οι προοπτικές για την ανάπτυξη που, αν και μειωμένες, παραμένουν στο 3%, όπως επίσης και οι ισχυρές τιμές στην αγορά των οικιστικών ακινήτων (+7% το 2021).

Ερωτώμενος για την πορεία των δανείων που βγαίνουν από τα μορατόρια που δόθηκαν κατά την πανδημία, ο κ. Καραβίας είπε ότι τόσο τα δάνεια από μορατόρια όσο και τα ρυθμισμένα δάνεια, παρουσίασαν στο α΄ τρίμηνο χαμηλό ρυθμό αθετήσεων, όπως ήταν αναμενόμενο.

Ο κ. Καραβίας ερωτήθηκε και για τις θυγατρικές σε Κύπρο και Βουλγαρία. Για την Κύπρο είπε ότι έχει τη μεγαλύτερη έκθεση στον Τουρισμό από Ρωσία και Ουκρανία (25% των τουριστικών εσόδων τα προηγούμενα χρόνια). Ωστόσο, οι απώλειες από αυτές τις τουριστικές εισροές θα αντικατασταθούν από Ευρωπαίους επισκέπτες (ενδεικτικά, η αγορά του Ην. Βασιλείου που είναι πολύ σημαντική, ήταν κλειστή πέρυσι λόγω Covid, αλλά αυτό δεν θα ισχύσει φέτος). Επομένως, εκτίμησε ότι τα τουριστικά έσοδα της Κύπρου φέτος δεν θα είναι χειρότερα από του 2021. Επίσης, η αύξηση του ΑΕΠ στην Κύπρο αναμένεται φέτος στο 2,5%, ενώ η Eurobank έχει μηδενική έκθεση στο retail, χαμηλό δείκτη NPE 2,3% και την υψηλότερη κάλυψη από εξασφαλίσεις, 94%.
Στη Βουλγαρία όπου υπάρχει το αρνητικό γεγονός του κλεισίματος της στρόφιγγας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ο κ. Καραβίας είπε ότι το φυσικό αέριο αντιστοιχεί στο 15% του ενεργειακού μίγματος της χώρας και μπορεί να αντικατασταθεί. Για τη Βουλγαρία ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται στο 2,2% - 2,3%, ενώ επίσης ο δείκτης NPE της Τράπεζας είναι χαμηλός, στο 4,5%, με κάλυψη από εξασφαλίσεις στο 70%.

Σε ερώτηση για την επίπτωση από την αύξηση των επιτοκίων, αναφέρθηκε άσκηση ευαισθησίας που έχει εκπονήσει η Eurobank (σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου της είναι σε κυμαινόμενο επιτόκιο), σύμφωνα με την οποία η αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ από το -0,50% στο 0% θα έχει θετική επίπτωση στα επιτοκιακά έσοδα κατά 88 εκατ. ευρώ. Αύξηση του επιτοκίου από το 0% στο +0,50% θα έχει θετική επίπτωση 150 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον αύξηση κατά 0,50% θα έχει μικρότερη επίπτωση, καθώς θα περάσει και στις καταθέσεις. Συνολικά, η αύξηση του επιτοκίου από το -0,50% στο 1%, θα έχει συσσωρευμένη θετική επίπτωση στην Τράπεζα 300 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Καραβίας είπε ότι μέσα σε ένα περιβάλλον έντονων προκλήσεων, οι επιδόσεις της Eurobank παρέμειναν ισχυρές το πρώτο τρίμηνο του έτους, υπερβαίνοντας σε ορισμένα πεδία τις προβλέψεις. Η Τράπεζα παραμένει σε τροχιά επίτευξης των ετήσιων στόχων που είχε θέσει σε όλους τους τομείς, όταν παρουσίασε το τριετές πλάνο της τον περασμένο Μάρτιο και βρίσκεται σε τροχιά εκπλήρωσης της βασικής της δέσμευσης για απόδοση ιδίων κεφαλαίων 10% ήδη φέτος και για διανομή μερίσματος από τα κέρδη του τρέχοντος έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank: Στα 305 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο α' τρίμηνο - 2,3 δισ. σε νέα δάνεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider