Κ. Γεωργιάκος: Ακίνητα άνω του 1 δισ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιο της Intrum Hellas REO Solutions – Πού υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κ. Γεωργιάκος: Ακίνητα άνω του 1 δισ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιο της Intrum Hellas REO Solutions – Πού υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον
Η χρονοκαθυστέρηση, με την οποία αποτυπώνει η αγορά ακινήτων τις μακροοικονομικές εξελίξεις, αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα τη δεδομένη χρονική στιγμή, αναφέρει ο Γεν. Διευθυντής της Intrum Hellas REO Solutions.

Ακίνητα που κατέχει από τιτλοποιήσεις και από το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 200 – 300 εκατ. ευρώ, θα βγάλει στην αγορά μέσα στην επόμενη διετία η Intrum Hellas REO Solutions.

Μετά από δύο χρόνια πλήρους λειτουργίας στην ελληνική αγορά, η Intrum Hellas REO Solutions έχει αυτή τη στιγμή υπό διαχείριση περίπου 8 χιλιάδες ακίνητα, αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια, όπως αναφέρει στο insider.gr ο κ. Κώστας Γεωργιάκος Γενικός Διευθυντής της Intrum Hellas REO Solutions. Για την καλύτερη αξιοποίηση των ακινήτων αυτών, η εταιρεία συνεργάζεται με επενδυτές, επενδύει στην δική τη πλατφόρμα διαχείρισης Property Base και σε custom – made prop - tech εργαλεία, ενώ μέσα στο 2022 θα λανσάρει και το δικό της web site.

«Έχοντας εξασφαλίσει την απόλυτη στήριξη του Ομίλου Intrum σε πόρους και τεχνογνωσία, η Intrum Hellas REO Solutions παρέχει στην ελληνική αγορά ολοκληρωμένες λύσεις "One-Stop-Shop" υψηλών προδιαγραφών. Σε εναρμόνιση με το όραμα και τον κώδικα δεοντολογίας του Ομίλου, στις προτεραιότητες της δραστηριότητάς μας είναι η συμβολή μας στην υγιή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», τονίζει ο κ. Γεωργιάκος, εκτιμώντας ότι η επιτυχία της Intrum Hellas REO Solutions στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

α) Μοναδική θέση στην αγορά:

Η Intrum Hellas REO θεωρείται ηγέτης του κλάδου, με βάση τα υπό διαχείριση ακίνητά της, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά μέσα στην επόμενη τριετία, καθώς στο χαρτοφυλάκιό της θα ενταχθούν τα ακίνητα που περιλαμβάνονται στις τιτλοποιήσεις που έχει αναλάβει ο Όμιλος. Το πλήθος και η ευρεία γκάμα των ακινήτων διασφαλίζει την πλήρη κάλυψη των αναγκών των πελατών σε πανελλαδικό επίπεδο, κινητοποιώντας το ευρύ δίκτυο μεσιτών με τους οποίους συνεργάζεται η εταιρεία.

β) Εnd-to-end υπηρεσίες ακινήτων:

Οι ολοκληρωμένες υπηρεσίες ακινήτων καλύπτουν όλο τον κύκλο διαχείρισης, από αναλύσεις και γνωμοδοτήσεις στη φάση του NPL management μέχρι τη διαχείριση των ανακτηθέντων ακινήτων (REOs). Ενδεικτικά, περιλαμβάνονται η υποστήριξη συναλλαγών χαρτοφυλακίου, η τεχνική ωρίμαση των ακινήτων και η αποτελεσματική τους προώθηση με σκοπό την πώληση.

γ) Το ανθρώπινο δυναμικό και η χρήση τεχνολογίας:

Η εξειδικευμένη ομάδα της Intrum Hellas REO, με πολυετή εμπειρία στο χώρο του real estate, υποστηριζόμενη από την ολοκληρωμένη ψηφιακή πλατφόρμα, προάγει την digital-first στρατηγική σε όλα τα σημεία επαφής και επιτρέπει την παροχή της βέλτιστης εμπειρίας για τους πελάτες.

H Intrum Hellas REO διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο ακινήτων Galvin της Τράπεζας Πειραιώς και συμμετέχει ενεργά στο σχέδιο «Ηρακλής» με τα υπό διαχείριση χαρτοφυλάκια τιτλοποιήσεων, καθώς και χαρτοφυλάκια τρίτων.

«Ενημερωνόμαστε και αξιοποιούμε οποιαδήποτε ευκαιρία για στρατηγικές συνεργασίες με τοπικούς και διεθνείς παίκτες του real estate», λέει ο κ. Γεωργιάκος, κάνοντας αναφορά και στις επαφές που είχε η Intrum Hellas REO Solutions με διεθνείς επενδυτές στις Κάννες και στη Σαουδική Αραβία.

Πρόσφατα, η Intrum Hellas REO Solutions και η Lamda Development ήταν οι μόνες ελληνικές συμμετοχές στη μεγαλύτερη διεθνή real estate έκθεση της MIPIM, η οποία μετά από δύο συναπτά έτη απουσίας λόγω πανδημίας, επέστρεψε φέτος δυναμικά στις Κάννες. Η έκθεση υποδέχτηκε πάνω από 22.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο, στο Palais des Festivals, και στο τετραήμερο event, η παρουσία της Ελλάδας ήταν σημαντική.

«Η Intrum Hellas REO Solutions συμμετείχε με δικό της περίπτερο, με βασικό μήνυμα «Leading the way» για πρώτη χρονιά. Μας επισκέφθηκαν εταιρείες του κλάδου προερχόμενες κυρίως από Ισπανία, Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στελέχη διεθνών εταιρειών όπως και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του Prop-tech. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για την αγορά ακινήτων της Ελλάδας, ειδικά σε ότι αφορά την εξοχική κατοικία και το hospitality, τις τάσεις που διαμορφώνονται αλλά και τη συνολική δραστηριότητα της εταιρείας μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό», αναφέρει ο κ. Γεωργιάκος. Από τις επαφές της εταιρείας με τους ξένους επενδυτές, όπως προσθέτει, διαπιστώθηκε ενδιαφέρον για τα mega projects που δρομολογούνται στην Ελλάδα όπως ενδεικτικά το Ελληνικό, το Cambas project στην Παλλήνη, καθώς και των νέων έργων στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Σημειώνεται ότι λίγες μέρες νωρίτερα από την MIPIM στη Γαλλία, ο κ. Γεωργιάκος είχε ανάλογο feed back από επενδυτές, καθώς συμμετείχε στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή στη Σαουδική Αραβία. Την αποστολή εκπροσώπησαν μεγάλες ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της κατασκευής, της ενέργειας, ναυτιλίας και τουρισμού, real estate και κυβερνητικά στελέχη. Όπως λέει ο κ. Γεωργιάκος, η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με επιτυχία και τονίστηκαν οι θετικές προοπτικές της διμερούς συνεργασίας και από τις δύο πλευρές. Η διαφαινόμενη απλοποίηση των διαδικασιών από το κράτος αναμένεται να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα με απώτερο σκοπό οι επενδύσεις στην ελληνική αγορά να γίνουν ακόμα πιο ελκυστικές.

Αναφερόμενος στην τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής αγοράς ακινήτων και στο μέγεθος των επιπτώσεων που δέχεται από την κρίση στην Ουκρανία, την αύξηση του ενεργειακού κόστους και τον πληθωρισμό, ο κ. Γεωργιάκος επισημαίνει καταρχάς ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας η αγορά των ακινήτων στην Ελλάδα διατήρησε την ανθεκτικότητά της και φέτος, η ζήτηση καταγράφεται σημαντικά ενισχυμένη.

Η διαθεσιμότητα νεότερων ακινήτων με ποιοτικά τεχνικά χαρακτηριστικά παραμένει χαμηλή, ενώ παρατηρείται έντονη δραστηριότητα ανακατασκευών σε παλαιότερα κτίρια. Οι αξίες των ακινήτων, ειδικά σε κάποιες υποκατηγορίες, όπως ενδεικτικά κατοικίες και logistics, παρουσιάζουν σημαντικές αυξήσεις, μία τάση η οποία παρατηρείται και στα ενοίκια σε περιοχές υψηλού ενδιαφέροντος.

Η κρίση στην Ουκρανία, λέει ο κ. Γεωργιάκος, έχει αναμφίβολα δημιουργήσει γενικό προβληματισμό στην κτηματαγορά, αλλά οι ευρύτερες επιπτώσεις δεν έχουν ακόμα ποσοτικοποιηθεί.

«Βασική παράμετρος παραμένει η διάρκεια της κρίσης, με τις βασικές εκτιμήσεις να συνηγορούν ότι μια σύντομη εκτόνωση δεν θα επηρεάσει δυσμενώς το θετικό outlook της αγοράς όπως είχε διαμορφωθεί το προηγούμενο διάστημα. Σε πρώτη ανάγνωση θεωρούμε ότι οι επενδυτές αντιδρούν με ψυχραιμία και ευελπιστούμε ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί σύντομα. Η χρονοκαθυστέρηση με την οποία αποτυπώνει η αγορά ακινήτων τις μακροοικονομικές εξελίξεις φαίνεται ότι αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα τη δεδομένη χρονική στιγμή, λειτουργώντας ως ένα σημείο σαν μέσον αντιστάθμισης στις πληθωριστικές πιέσεις», αναφέρει ο κ. Γεωργιάκος.

Όπως σημειώνει, η ενεργειακή κρίση από την άλλη πλευρά και η εξάρτηση φυσικού αερίου από τη Ρωσία, φαίνεται να επηρεάζει αφενός το διαθέσιμο εισόδημα, αφετέρου τα κόστη για τις επιχειρήσεις. Ειδικά ο κατασκευαστικός κλάδος βλέπει πρωτοφανείς αυξήσεις στα υλικά κατασκευής τους τελευταίους μήνες, σε μια περίοδο μάλιστα που η οικοδομική δραστηριότητα είναι σε άνοδο. Πάντως, σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, η αγορά αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται καθώς η συνεχόμενη πτώση αξιών και η περιορισμένη οικοδομική δραστηριότητα της τελευταίας δεκαετίας, έχουν προσδώσει μια δυναμική αναδεικνύοντας ευκαιρίες στην ελληνική κτηματαγορά, συγκρινόμενη με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Γενικός Διευθυντής της Intrum Hellas REO Solutions βλέπει τις προοπτικές της αγοράς να διαμορφώνονται ανάλογα με το είδος των ακινήτων, π.χ. γραφεία, κατοικίες, logistics.

Όπως λέει αναλυτικά ο κ. Γεωργιάκος, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται έντονη δυναμική στην αγορά κατοικίας, αλλά και στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων, με σημαντικούς όγκους συναλλαγών και αυξημένες αξίες. Ειδικά στα οικιστικά ακίνητα, παρατηρείται αύξηση των επενδύσεων από το 2021 με εντατικό ρυθμό ενώ ενισχυμένος είναι και ο κλάδος των νεόδμητων.

Η ζήτηση για επαγγελματικά ακίνητα, ειδικά των γραφείων, κινείται επίσης θετικά, προσανατολιζόμενη πλέον σε συγκεκριμένες προδιαγραφές που ανταποκρίνονται στην εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση των εξόδων αλλά και την απαιτούμενη ευελιξία των γραφειακών χώρων που εμφανίστηκε λόγω του νέου μοντέλου υβριδικής εργασίας (work from home). Οι μισθωτικές αξίες για Grade A γραφειακούς χώρους στο επιχειρηματικό κέντρο κινούνται εντός εύρους 24 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο τον μήνα έως 30€/τμ/μήνα, ενώ οι αποδόσεις παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η αγορά των καταστημάτων, έχοντας περάσει διάφορες διακυμάνσεις, πλέον καταγράφει θετικές τάσεις στις τιμές και σταθερή ζήτηση για ακίνητα υψηλών προδιαγραφών επί κεντρικών εμπορικών οδών, ενώ για ακίνητα σε δευτερεύουσες θέσεις η ζήτηση είναι χαμηλότερη. Πρωταγωνιστές είναι τα εμπορικά κέντρα και big boxes, των οποίων η πληρότητα είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Ο κλάδος των logistics συνεχίζει να παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον. Οι βασικές περιοχές που συγκεντρώνουν ζήτηση είναι ο Ασπρόπυργος και η Μαγούλα, ενώ ακολουθούν τα Οινόφυτα και το Μαρκόπουλο. Τα μισθώματα κινούνται ανοδικά (3€/τμ/μήνα – 5€/τμ/μήνα) με τα υψηλότερα εύρη να αναφέρονται σε προνομιούχα ακίνητα, ενώ οι αποδόσεις συμπιέζονται για ακίνητα υψηλών τεχνικών χαρακτηριστικών στις συγκεκριμένες περιοχές που θεωρούνται prime.

Οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στο επίκεντρο, με ελληνικά και ξένα κεφάλαια να τοποθετούνται στην αγορά. Περίπου 40 νέα ξενοδοχεία ανοίγουν στην Αθήνα, μεγάλα project ετοιμάζονται σε Κρήτη και Κέρκυρα, ενώ ιδιαίτερα αυξημένη είναι και η ζήτηση για την αγορά παραθεριστικών κατοικιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Α. Φατσέα (Intrum): Ο νέος Εξωδικαστικός Μηχανισμός καταλληλότερη λύση για χιλιάδες ιδιώτες αλλά και ΜμΕ

Μ. Βέργη (Intrum Hellas): Δάνεια μεγάλου ύψους θα επανέλθουν «θεραπευμένα» στις τράπεζες εντός του 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider