Grivalia Hospitality: Τουριστικό χαρτοφυλάκιο άνω των 800 εκατ. ευρώ - Τέλη Απριλίου ανοίγει το On Residence

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Grivalia Hospitality: Τουριστικό χαρτοφυλάκιο άνω των 800 εκατ. ευρώ - Τέλη Απριλίου ανοίγει το On Residence
Ολοκληρώθηκε η επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ των GRIVALIA Hospitality και TOR Hotel Group στη Θεσσαλονίκη. Τι έρχεται για τα projects σε Αστέρα Γλυφάδας, Μύκονο, Πάρο. Νέα επένδυση 250 εκατ. ευρώ.

Στα 450 εκατ. ευρώ ανέρχεται το χαρτοφυλάκιο των 6 premium hospitality projects, που είναι υπό ανάπτυξη ή λειτουργία, της Grivalia Hospitality, και τα οποία με την ολοκλήρωση τους θα οδηγήσουν σε συνολικό portfolio άνω των 800 εκατ. ευρώ μέσα στην προσεχή διετία.

Ανάμεσα σε αυτά είναι και το ON Residence, το νέο boutique ξενοδοχείο 5 αστέρων της σύμπραξης μεταξύ της Grivalia Hospitality (65%) και της TOR Hotel Group (35%, της οικογένειας Τορνιβούκα), το οποίο τέλος Απριλίου θα ξεκινήσει τη λειτουργία του πάνω στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με όσα είπαν χθες οι δημιουργοί του κατά την παρουσίασή του στον Τύπο, αναμένεται να επαναπροσδιορίσει τα standards της πολυτελούς φιλοξενίας σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, αναβαθμίζοντας την τουριστική αγορά της βορείου Ελλάδας. Πρόκειται για επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ (5,7 εκατ. η αγορά του ακινήτου και το υπόλοιπο κόστος κατασκευής), με το On Residence να αποτελείται από επτά ορόφους, 60 δωμάτια, το ιστορικό εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα», το cocktail bar Tiger Loop, εσωτερική «πράσινη» αυλή, γυμναστήριο και χώρο για επαγγελματικές εκδηλώσεις. Πήρε το όνομα του από το ιστορικό εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα», το οποίο επιστρέφει στην παραλία της Θεσσαλονίκης 28 χρόνια μετά.

«Το ON Residence είναι μεγάλης σημασίας για εμάς, καθώς αποτελεί το πρώτο μας ολοκληρωμένο έργο τουριστικής ανάπτυξης το οποίο έγινε ακριβώς όπως το φανταζόμασταν και ακόμη καλύτερο» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Hospitality Γιώργος Χρυσικός.

«Έπειτα από περίπου τριάντα χρόνια, ανοίγει τις πόρτες του ξανά προσφέροντας μία υψηλού επιπέδου αστική Ελληνική κουζίνα στους πελάτες του, αλλά και μία μοναδική εμπειρία φιλοξενίας βασισμένη στο πιο υψηλά ξενοδοχειακά standards, κάτι που εγγυάται η σχεδόν 100 χρόνων ιστορία μας στη φιλοξενία υψηλών προδιαγραφών» σημείωσε ο Κωνσταντίνος Τορνιβούκας CEO της Tor Hotel Group. Ο όμιλος TOR Hotel Group είναι ελληνική, οικογενειακή ξενοδοχειακή επιχείρηση με μακρά παράδοση 97 ετών στον τομέα του τουρισμού. Ήταν η πρώτη εταιρεία που δημιούργησε και λειτούργησε ξενοδοχείο πολυτελείας στη Θεσσαλονίκη, το ιστορικό Mediterranée που άνοιξε το 1925 μέχρι το μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης το 1978.

Στα υπόλοιπα έργα της Grivalia Hospitality (στην οποία συμμετέχουν με 19,9% ο όμιλος της Eurobank, η Grivalia Management 1,7%, η Eurolife με 26,7% και με 51,7% η διεθνής επενδυτική εταιρεία M&G Investments Management Limited με έδρα το Λονδίνο) ξεχωρίζει βέβαια η αναβίωση του ιστορικού ξενοδοχείου Αστέρια Γλυφάδας συνολική επένδυση 145 εκατ. ευρώ, στην Αθηναϊκή Ριβιέρα (προέκυψε πρόσθετο κόστος περίπου 20 εκατ. ευρώ λόγω της ανατίμησης στο κόστος των υλικών). Το 2023 (μάλλον α' εξάμηνο εάν δεν προκύψει κάποια ανατροπή) αναμένεται η λειτουργία του One&Only Aesthesis, από τα πιο πολυαναμενόμενα city resorts.

Επίσης, περιλαμβάνουν το ξενοδοχείο στην Νάουσα της Πάρου, το Amanzoe στο Πόρτο Χέλι, το Meli Palace στην Κρήτη, αλλά και το project Blue στην Μύκονο. Μάλιστα, εντός της φετινής χρονιάς θα ολοκληρωθεί ανάπτυξη στη Νάουσα της Πάρου, πολυτελές κατάλυμα επένδυση 15 εκατ. ευρώ (ξενοδοχείο «Piperi»).

Σε σχέση με τη μεγάλη τουριστική επένδυση, προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, στη Μύκονο (Project Blue), αυτή ανασχεδιάζεται προκειμένου η δημιουργός εταιρεία να συμπεριλάβει τις παρατηρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ειδικότερα, προβλέπονται αναθεωρήσεις στην περιβαλλοντική μελέτη, μικρότερος αριθμός κλινών αλλά και διαπλάτυνση της εισόδου.

Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο Γιώργος Χρυσικός, Ιδρυτής και πρόεδρος Δ.Σ της Grivalia Hospitality η εταιρεία σκοπεύει μέχρι το τέλος του έτους να μεταφέρει την έδρα της εταιρείας από το Λουξεμβούργο στην Ελλάδα επιδιώκοντας να επικεντρωθεί στην χώρα μας και στον τομέα των πολυτελών ξενοδοχειακών αναπτύξεων, δίχως για την ώρα να υπάρχουν άλλα σχέδια, όπως π.χ. για μετατροπή σε ΑΕΕΑΠ. Στο πλαίσιο αυτό σκοπεύει να αποχωρήσει σταδιακά από μεγάλη τουριστική επένδυσή της στον Παναμά, από την οποία αποχωρεί με κέρδος.

Ο κ. Χρυσικός αναφέρθηκε χθες και σε μια νέα μεγάλη τουριστική επένδυση που σχεδιάζει η Grivalia Hospitality, αξίας 250 εκατ. ευρώ, η οποία, όπως είπε, θα ανακοινωθεί τους επόμενους δύο με τρεις μήνες. Όπως εκτιμάται στην παρούσα φάση αγοράζονται τα οικόπεδα που είναι αναγκαία. Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Ο ίδιος σχολίασε πως το κατασκευαστικό κόστος έχει ανέβει υπέρμετρα, ειδικά για τις ανώτερης ποιότητας κατασκευές και αυτό φέρνει υπερβάσεις στους προϋπολογισμούς και καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων. Μάλιστα, ανέφερε ότι εάν ξεκινούσε τώρα το ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη το κόστος θα έφτανε τα 25 εκατ. ευρώ αντί τα περίπου 15 εκατ. ευρώ τώρα (χωρίς τα έξοδα αγοράς).

Υπενθυμίζεται ότι η Grivalia Hospitality είχε ιδρυθεί από την Grivalia Properties πρώην ΑΕΕΑΠ, η οποία συγχωνεύτηκε με την Eurobank (2019) εισφέροντας επενδυτικό χαρτοφυλάκιο περίπου 1,1 δισ. ευρώ και τη συμμετοχή στην Grivalia Hospitality. Το χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ συνεισφέρει ετήσια έσοδα στην Τράπεζα ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ, υπό τη διαχείριση της Grivalia Management.

Για την ανακατασκευή του ιστορικού αυτού μερικώς διατηρητέου κτιρίου (On Residence), υλοποιήθηκαν εργασίες εκσυγχρονισμού και επέκτασης, καθώς και εργασίες συντήρησης και αναπαραγωγής των ιδιαίτερων διακοσμητικών και αρχιτεκτονικών του στοιχείων, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Εφορείας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε όλα τα στάδια. Επιπλέον, σημειώνεται πως στην διάρκεια των εργασιών απασχολήθηκαν συνολικά 350 άτομα, ενώ για τις ανάγκες λειτουργίας του ξενοδοχείου δημιουργήθηκαν 67 νέες θέσεις μόνιμης απασχόλησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Grivalia: Πώς προχωρούν τα τουριστικά projects σε Αθηναϊκή Ριβιέρα (Γλυφάδα), Θεσσαλονίκη, Πάρο, Μύκονο

gazzetta
gazzetta reader insider insider