Νήσος: Βάζει στο χάρτη τα «οφέλη της μπύρας στην υγεία» – H πιστοποίηση και το νέο εργοστάσιο στην Πελοπόννησο

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νήσος: Βάζει στο χάρτη τα «οφέλη της μπύρας στην υγεία» – H πιστοποίηση και το νέο εργοστάσιο στην Πελοπόννησο
Πρώτες διεθνώς οι μπύρες Νήσος πιστοποιούνται για τη βιοδραστικότητα της σύστασης τους προς όφελος της ανθρώπινης υγείας και ευεξίας. Η διαδικασία για να αποκτήσουν ευρωπαϊκό σήμα πιστοποίησης ποιότητας, οι έλεγχοι, οι υψηλές βαθμολογίες. Πού βρίσκονται οι διαδικασίες για το νέο εργοστάσιο στην Πελοπόννησο. 

Μια νέα συζήτηση στον κλάδο του ζύθου, εκείνη της μπύρας που έχει οφέλη στην ανθρώπινη υγεία, ανοίγει η Μικροζυθοποιία Κυκλάδων που παράγει τη μπύρα Νήσος, καθώς τα προϊόντα της απέκτησαν το ευρωπαϊκό σήμα πιστοποίησης ποιότητας AFQ της FOODOXYS.

Έτσι, οι μπύρες Νήσος γίνονται οι πρώτες διεθνώς που πιστοποιούνται για την βιοδραστικότητα της σύστασης τους προς όφελος της ανθρώπινης υγείας και ευεξίας, με τον ιδρυτή και ιδιοκτήτη της ζυθοποιίας, Αλέξανδρο Κουρή, να δηλώνει πως επιβεβαιώνεται πλέον πως η κατανάλωση ποιοτικού «better-for-you» ζύθου με μέτρο έχει οφέλη για την υγεία του ανθρώπου.

«Γιατί πιστοποιήσαμε τις μπύρες Νήσος»

Όπως εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Κουρής «σήμερα στην Ελλάδα η αγορά της μπύρας κάνει τζίρο 1 δισ. ευρώ, όταν το κρασί εμφανίζει τζίρο που δεν ξεπερνά τα 400 ευρώ. Η μπύρα είναι μια τεράστια αγορά κι όμως ο κόσμος δεν την αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά όσο το κρασί. Παρά το γεγονός ότι η μπύρα είναι το δημοφιλέστερο αλκοολούχο ποτό στην Ελλάδα, αλλά και τον κόσμο οι προσδοκίες από την κατανάλωσή της είναι πολύ περιορισμένες. Πλέον όμως οι ισορροπίες αλλάζουν. Με την πιστοποίηση που αποκτούν, οι μπύρες Νήσος έχουν πλέον την ίδια βιοδραστικότητα με το κόκκινο κρασί και επιβεβαιώνεται ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ενώσεις. Πιστοποιούμε τα αντιοξειδωτικά μας με ένα ευρωπαϊκά αναγνωρισμένο σήμα».

Συνεχίζοντας ανέφερε πως «τα υψηλά αντιοξειδωτικά μας προέρχονται τόσο από τις ποιοτικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε, όσο και από τη διαδικασία ζυθοποίησης που εφαρμόζουμε. Το αντιοξειδωτικό προφίλ της μπύρας Νήσος επηρεάζει όχι μόνο τη διάρκεια ζωής της αλλά και τη σταθερότητα της γεύσης της καθώς και την προστασία των πρώτων υλών από οξειδώσεις οι οποίες δυνητικά θα μείωναν την ποιότητά και τα οφέλη της».

Σύμφωνα με τον κ. Κουρή, οι μπύρες Νήσος δεν παστεριώνονται, με τη ζυθοποιία να «λειτουργεί προς όφελος των προϊόντων της χωρίς παστερίωση και χωρίς καμία χημική επεξεργασία». Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, ο ποιοτικός έλεγχος της μπύρας Νήσος γίνεται με σύστημα μοριακού ελέγχου ήδη από το 2014.

«Η βιολογική αξία του ζύθου στην ανθρώπινη υγεία δεν έχει ούτε συζητηθεί, ούτε εξηγηθεί, ούτε μελετηθεί στο βαθμό που έχει γίνει με τον οίνο. Η συζήτηση για τα οφέλη της μπύρας στον ανθρώπινο οργανισμό τώρα ξεκινάει… Η μπύρα Νήσος γίνεται η πρώτη που φέρει έναν δείκτη που συνδέεται με τη μεταβολική υγεία», εξήγησε από την πλευρά του ο Καθηγητής Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της FOODOXYS Δρ. Δημήτρης Κουρέτας. «Επιβεβαιώνεται πλέον ότι μια μπύρα (Νήσος) των 330 ml την ημέρα κάνει καλό στην υγεία», έσπευσε να επισημάνει.

Τι είναι το σύστημα ποιότητας AFQ της FOODOXYS – Οι βαθμολογίες της Νήσος

Το ευρωπαϊκό σήμα πιστοποίησης ποιότητας AFQ της FOODOXYS είναι ένα νέο πρωτοποριακό σύστημα βαθμολόγησης και κατάταξης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων με βάση τη βιοδραστικότητα της σύστασης τους σε σχέση με την ανθρώπινη υγεία και ευζωία.

Ειδικότερα, οι πέντε μπύρες Νήσος υποβλήθηκαν στα αυστηρά και λεπτομερή πρωτόκολλα ελέγχου που υποβάλλεται κάθε προϊόν σύμφωνα με τον Κανονισμό Πιστοποίησης του AFQ για την εκτίμηση της ικανότητάς της σύστασης τους να εξουδετερώνει ένα πλήθος τόσο συνθετικών όσο και φυσικών ελεύθερων ριζών. Παράλληλα ελέγχθηκε η ικανότητα προστασίας που παρέχουν στο DNA από θραύσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε μεταλλάξεις. Τέλος, δοκιμάστηκαν και ως προς τη δυνατότητά τους να προστατεύουν σημαντικά βιομόρια του οργανισμού, όπως τα λιπίδια, από οξειδωτικές βλάβες που συνδέονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τους ρυθμούς του και σχετίζονται σε μελέτες με καρδιοπάθειες, νευρολογικές παθήσεις και καρκίνο.

Οι μπύρες Νήσος απέσπασαν ιδιαίτερα υψηλές βαθμολογίες για κάθε μέθοδο. Πιο συγκεκριμένα, η NΗΣΟΣ GREEK ISLAND PILSNER βαθμολογήθηκε με 16/20, η NΗΣΟΣ ALL-DAY ORGANIC με 17/20, η NΗΣΟΣ ΘΟΛΗ και η NΗΣΟΣ 7 ΜΠΟΦΟΡ με 19/20. Τέλος η NΗΣΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ απέσπασε το απόλυτο 20/20 καταφέρνοντας να επιδείξει τη μέγιστη βιοδραστικότητα σε όλα τα βιοχημικά πρωτόκολλα που υποβλήθηκε.

Μεταξύ 24 ζύθων της ελληνικής αγοράς που αποτέλεσαν το δείγμα της ανάλυσης, η χαμηλότερη βαθμολογία που μετρήθηκε είναι 9/20 ενώ ο μέσος όρος της βαθμολογίας είναι 12/20.

Το όραμα της Νήσος, το εργοστάσιο στην Πελοπόννησο και οι νέες συνεργασίες

«Η μπύρα Νήσος ξεκίνησε με ένα όραμα. Να γίνει μια μεγάλη μπύρα σε ένα μικρό νησί που να μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα σε οποιαδήποτε άλλη μπύρα», υποστήριξε στη συνέχεια ο κ. Κουρής, εκφράζοντας την ανάγκη η ελληνική μπύρα να μπει στον χάρτη της διεθνούς ζυθοποιίας και κατ’ επέκταση τα ελληνικά προϊόντα να γίνουν πρεσβευτές της «καλής πλευράς» της Ελλάδας.

Ο ιδρυτής της Νήσος αποκάλυψε ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες και μετά από διάστημα οκτώ μηνών η ζυθοποιία κατόρθωσε να λάβει την άδεια εγκατάστασης για το νέο εργοστάσιο στην Πελοπόννησο, το οποίο «θα ήταν ήδη έτοιμο αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία». Σύμφωνα με τον κ. Κουρή, το project έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό νόμο, ενώ θα αφορά σε μια πρωτοποριακή παραγωγική μονάδα η οποία θα στραφεί στην «πράσινη» παραγωγή. Αναφερόμενος στα ευρύτερα σχέδια της εταιρείας ο κ. Κουρής προανήγγειλε σημαντικές συνεργασίες της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων, οι οποίες, όπως είπε, θα ανακοινωθούν σύντομα.

Η «ταυτότητα» της FOODOXYS

Η FOODOXYS είναι μια spin-off εταιρεία του πανεπιστημίου Θεσσαλίας που δραστηριοποιείται στη μελέτη της διατροφικής ευεξίας, μέσω της εξασφάλισης της μεταβολικής υγείας και του ελέγχου της ποιότητας τροφίμων. Η επιστημονική της ομάδα αποτελείται από διακεκριμένους ερευνητές με πολυετή εμπειρία στο χώρο της βιοχημείας, της διατροφής και του ανθρώπινου μεταβολισμού. Υπό την επιστημονική καθοδήγηση του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα, οι επιστήμονες της FOODOXYS έχουν δημοσιεύσει περισσότερες από 230 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά παγκόσμιου κύρους και κατέχουν αξιοπρόσεκτη πείρα στη βιοχημεία της διατροφής. H εταιρεία έχει πιστοποιήσει μια ευρεία γκάμα προϊόντων, όπως ελαιόλαδα, μέλια, τυριά. «Το σήμα πιστοποίησης ποιότητας AFQ της FOODOXYS σημαίνει ότι χτίζω τη διατροφή μου στο σύστημα ποιότητας που έχουν τα τρόφιμα», εξήγησε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουρέτας.

Η πολυβραβευμένη τηνιακή μπύρα Νήσος

H Νήσος είναι μια πολυβραβευμένη, ελληνική, ανεξάρτητη, οικογενειακής ιδιοκτησίας ζυθοποιία που γεννήθηκε στη Βαγιά της Τήνου, από τον Αλέξανδρο Κουρή και τη Μάγια Τσόκλη το 2012 στην καρδιά της οικονομικής κρίσης. Οι ποιοτικές μπύρες της παράγονται και εμφιαλώνονται στο πιστοποιημένο ζυθοποιείο της στην Τήνο. Προσφέρονται απαστερίωτες, «ζωντανές», με τη μέγιστη δυνατή γεύση και διατροφική αξία. Ζυθοποιούνται με αργές, παραδοσιακές, φυσικές διαδικασίες και προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες. Δεν περιέχουν συντηρητικά και σταθεροποιούνται με τα ενδογενή, φυσικά αντιοξειδωτικά τους και μικροφίλτρανση. Οι μπύρες Νήσος διανέμονται στην Ελλάδα από την εταιρεία ΑΜΒΥΞ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα δοθεί το επίδομα καυσίμων - Τα ποσά, το μπόνους των 5 ευρώ και οι δικαιούχοι 

Prodea: Το χαρτοφυλάκιο των 2,3 δισ. ευρώ – Πώς κινήθηκαν έσοδα από μισθώματα, πότε έρχεται το placement

Διπλή ενίσχυση στις οικογένειες: Επιταγή ακρίβειας και επίδομα παιδιού σε 600.000 δικαιούχους

gazzetta
gazzetta reader insider insider