Κυβερνοεπίθεση στα ΕΛΤΑ - Σε κανονική λειτουργία η ΕΛΤΑ Courier

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυβερνοεπίθεση στα ΕΛΤΑ - Σε κανονική λειτουργία η ΕΛΤΑ Courier
Σε κανονική λειτουργία η ΕΛΤΑ Courier.

Τελευταία Ενημέρωση 13:10

Kυβερνοεπίθεση στα πληροφοριακά τους συστήματα, μέσω κακόβουλου λογισμικού, αντιμετώπισαν το βράδυ της Κυριακής τα Ελληνικά Ταχυδρομεία με αποτέλεσμα να αναστείλουν προσωρινά και για λόγους πρόληψης και ασφάλειας, μέρος των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Όπως ανέφερε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, «η άμεση αντίδραση και οι ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιακών λειτουργιών περιόρισαν και απέτρεψαν επέκταση της επίθεσης». Παράλληλα τα ΕΛΤΑ «ενημέρωσαν άμεσα και συνεργάζονται στενά με όλες τις συναρμόδιες κρατικές αρχές καθώς και με ΙΤ εταιρείες ειδικών στην κυβερνοασφάλεια». όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση.

Σε αυτό το πλαίσιο και για λόγους πρόληψης και ασφαλείας μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι επιβεβλημένες ενέργειες «αποφάσισαν την απομόνωση ολόκληρου του Data Center της εταιρείας», γεγονός που επηρεάζει συγκεκριμένες εμπορικές λειτουργίες.

Ποιες υπηρεσίες είναι διαθέσιμες

Για την ακρίβεια και μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος από τα φυσικά καταστήματα των ΕΛΤΑ δεν εξυπηρετούνται:

  • οι εισπράξεις λογαριασμών,
  • η αποστολή αλληλογραφίας και
  • οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Οι παραπάνω λειτουργίες ωστόσο, πλην των χρηματοοικονομικών εξυπηρετούνται κανονικά από την ΕΛΤΑ Courier. Αντίστοιχα οι καταναλωτές μπορούν να επισκεφτούν τα καταστήματα εάν έχουν λάβει ειδοποίηση για επίδοση γράμματος ή δέματος.

Σε κανονική λειτουργία η ΕΛΤΑ Courier

Η ΕΛΤΑ Courier ανακοίνωσε ότι η λειτουργία της και η εξυπηρέτηση των πελατών πραγματοποιούνται κανονικά, καθώς τα συστήματά της δεν επηρεάστηκαν από το περιστατικό κυβερνοεπίθεσης στη μητρική εταιρία.

Τόσο τα καταστήματα όσο και το δίκτυο της ΕΛΤΑ Courier παραμένουν ενεργά επιτρέποντας στους πελάτες της:

- Να στέλνουν και να παραλαμβάνουν δέματα και φακέλους απρόσκοπτα μέσα από την υπηρεσία «Πόρτα-Πόρτα».

- Nα στέλνουν αντικείμενα στο εξωτερικό με τις υπηρεσίες "Express Mail Service", “Special Priority Mail" και “Fast Parcel Service”.

- Να προγραμματίζουν τις αποστολές τους.

- Να ελέγχουν την εξέλιξη της παραγγελίας τους.

- Να έχουν όλη την εικόνα της συνεργασίας τους με την ΕΛΤΑ Courier μέσα από το app.

Τι ισχύει για συντάξεις, επιδόματα και λογαριασμούς ΔΕΚΟ

Όσον αφορά την καταβολή των συντάξεων, τα ελληνικά ταχυδρομεία ενημερώνουν ότι «όλες οι συντάξεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους στην ώρα τους». Αντίστοιχα κάθε δυνατή προσπάθεια καταβάλλεται ώστε «να καταβληθούν στην ώρα τους και τα επιδόματα».

Τέλος, οι λογαριασμοί και η αλληλογραφία των ΔΕΚΟ, δεν επηρεάζονται και εξυπηρετούνται κανονικά.

Πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για την αποκατάσταση του προβλήματος;

Η αναστολή των λειτουργιών είναι προσωρινή και όπως διευκρινίζουν τα ΕΛΤΑ σε νεότερη ενημέρωσή τους, η αποκατάσταση έχει ήδη ξεκινήσει και προχωρά με ταχείς ρυθμούς ώστε να ολοκληρωθεί στον ταχύτερο δυνατό χρόνο. Ωστόσο περισσότερες πληροφορίες θα υπάρξουν αύριο μετά και την αξιολόγηση των δεδομένων και με γνώμονα την ασφάλεια του συστήματος και των συναλλαγών.

Μέχρι στιγμής πάντως, όπως διευκρινίζεται από την πλευρά των Ελληνικών Ταχυδρομείων, δεν έχει διαπιστωθεί καμία διαρροή προσωπικών πληροφοριών ή άλλων δεδομένων.

«Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ζητούν συγνώμη για την προσωρινή ταλαιπωρία, που οφείλεται σε ενέργειες κοινών κακοποιών στοιχείων του κυβερνοχώρου και διαβεβαιώνουν ότι καταβάλλονται όλες οι δυνατές προσπάθειες για τη συντομότερη δυνατή επιστροφή στην κανονικότητα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση των ΕΛΤΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider