Τα ρωσικά ομόλογα ανάβουν φωτιά στις τράπεζες της ΕΕ – Μικρή η ελληνική έκθεση

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα ρωσικά ομόλογα ανάβουν φωτιά στις τράπεζες της ΕΕ – Μικρή η ελληνική έκθεση
Παύση πληρωμών στα κουπόνια ρωσικών ομολόγων που κατέχουν ξένοι, αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας. Μεγάλο πλήγμα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Λύση για τη διάσωση των θυγατρικών της Sberbank στην Ευρώπη.

Επικίνδυνα δυναμώνει για τις ευρωπαϊκές τράπεζες το «ωστικό κύμα» από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στις τράπεζες της Ρωσίας και δη στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Την ώρα που βρίσκονται λύσεις για τις θυγατρικές των ρωσικών τραπεζών στην ΕΕ, ο βαθμός ανησυχίας για τις επιπτώσεις των ποινών και των αντίμετρων που λαμβάνει η Ρωσία για να στηρίξει τις αγορές της που καταρρέουν και την οικονομία της, κορυφώνεται μετά τη χθεσινή απόφαση της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας να μπλοκάρει τις πληρωμές ρωσικών ομολόγων σε ξένους ομολογιούχους.

Η κίνηση αυτή «ναρκοθετεί» τις επενδύσεις μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν έκθεση σε ρωσικά ομόλογα και όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο insider.gr, τράπεζες όπως η Raiffesen, η Unicredit, η Societe Generale και άλλες θα αρχίσουν να μετρούν από σήμερα απώλειες αρκετών δις. ευρώ που θα διευρύνονται αναλόγως της διάρκειας που θα έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Μικρή έκθεση σε ρωσικά ομόλογα έχουν και οι ελληνικές τράπεζες, καθώς οι αποδόσεις που προσέφεραν ήταν ιδιαιτέρως ελκυστικές και κινούνταν στα επίπεδα του 3% - 4%. Τα ποσά που έχουν επενδύσει, ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες είναι μικρά και οι απώλειες που θα καταγράψουν αμελητέες, όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο insider.gr.

Το «χτύπημα» της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας με την στάση πληρωμών στα ρωσικά ομόλογα προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και συγκαλεί εκτάκτως σήμερα τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα αποτιμήσουν στις 16.30 (ώρα Ελλάδος) μέσω τηλεδιάσκεψης τις εξελίξεις αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας δεν διευκρίνισε πόσο θα διαρκέσει η απαγόρευση των πληρωμών κουπονιών σε ξένους κατόχους ομολόγων σε ρούβλι (γνωστά ως OFZ). Όπως ανέφερε, οι εκδότες (σ.σ. ομολόγων) έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την πληρωμή μερισμάτων και την πραγματοποίηση άλλων πληρωμών σε τίτλους και να τις μεταφέρουν στο λογιστικό σύστημα, ωστόσο, οι ίδιες οι πληρωμές δεν θα γίνονται από θεματοφύλακες σε ξένους πελάτες.

Το Bloomberg ανέφερε ότι η απόφαση αυτή της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας θα μπορούσε να αφήσει τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι κατείχαν στις αρχές Φεβρουαρίου σχεδόν 3 τρισ. ρούβλια (29 δισ. δολάρια) ρωσικού χρέος, ανίκανους να εισπράξουν έσοδα από τις συμμετοχές τους, τις οποίες δεν μπορούν ούτε να ρευστοποιήσουν λόγω περιορισμών.

Το «πάγωμα» των πληρωμών ρωσικών ομολόγων είναι το δεύτερο πλήγμα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, μετά την ασφυξία ρευστότητας και τον κίνδυνο πτώχευσης θυγατρικών ρωσικών τραπεζών στην Ευρώπη που προκαλεί ο αποκλεισμός επιλεγμένων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα παγκόσμιων τραπεζικών συναλλαγών SWIFT.

Όπως έγραψε το insider.gr, το SRB (Συμβούλιο Εξυγίανσης Τραπεζών) ενέταξε τη Sberbank Ευρώπης στην Αυστρία και τις θυγατρικές της στην Κροατία και στη Σλοβενία στη ζώνη κινδύνου για χρεοκοπία που μπορεί να επέλθει από την απότομη και σημαντική επιδείνωση της ρευστότητας του ρωσικού τραπεζικού ομίλου. Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε τη ρωσική τράπεζα στην Αυστρία και τις θυγατρικές της σε Κροατία και Σλοβενία σε ειδικό καθεστώς (μορατόριουμ) με εκπνοή την 1η Μαρτίου στις 23:59:59.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, οι αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές βρήκαν λύση για την αποφυγή χρεοκοπίας της Sberbank Ευρώπης σε περίπτωση κατάρρευσης της μητρικής στη Ρωσία. Η λύση αυτή περνάει μέσα από την άλλη θυγατρική της Sberbank στη Σερβία. Ωστόσο, το ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης της ΕΚΤ ανακοίνωσε πως ξεκινά την διαδικασία εκκαθάρισης της Sberbank Europe AG, με έδρα την Αυστρία. Η απόφαση αυτή ενσωματώθηκε σε ανακοίνωση της αυστριακής Αρχής Κεφαλαιαγοράς που απαγορεύει τη συνέχιση της λειτουργίας της Sberbank Αυστρίας. Σημειώνεται ότι οι αποταμιεύσεις των πελατών της είναι εγγυημένες μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ.

Όσον αφορά στις θυγατρικές σε Σλοβενία και Κροατία, οι διάσωση τους περνάει μέσα από την θυγατρική της Sberbank στην Σερβία. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη θυγατρική της ρωσικής τράπεζας στη Σερβία υπήρχε σε εκκρεμότητα, τους τελευταίους 3 – 4 μήνες, ενδιαφέρον εξαγοράς από την σερβική AIK Banka. Η πώληση αυτή ολοκληρώθηκε προχθές και χθες συμφωνήθηκε η AIK να εξαγοράσει και τις θυγατρικές της Sberbank σε Κροατία και Σλοβενία. Η Φρανκφούρτη έχει δώσει την έγκρισή της και αναμένεται να δώσουν τις εγκρίσεις τους οι κεντρικές τράπεζες της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη κίνηση, με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου έγινε στις 24 Φεβρουαρίου με την ρωσική RCB Bank στην Κύπρο. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η τράπεζα, ποσοστό της τάξης του 46,29% στο μετοχικό της κεφάλαιο, το οποίο κατείχε η ρωσική VTB Bank, αποκτήθηκε από τους άλλους υφιστάμενους, Κύπριους μετόχους της Τράπεζας που εκπροσωπούν την Διοίκηση της RCB Bank.

Χθες, νωρίτερα από την απόφαση για την παύση πληρωμών στα ρωσικά ομόλογα ξένων ομολογιούχων, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν εξέδωσε διάταγμα που απαγορεύει τις εξαγωγές συναλλάγματος που υπερβαίνουν τα 10.000 δολάρια. Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από σήμερα, Τετάρτη 2 Μαρτίου.

Η απαγόρευση εξαγωγής συναλλάγματος από τη Ρωσία ακολούθησε την ανακοίνωση, από τον Ρώσο πρωθυπουργό Μικαΐλ Μισούστιν, για την επιβολή capital controls. Όπως είπε - χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον χρόνο ισχύος του μέτρου ή με το επιτρεπόμενο όριο αναλήψεων -, τα capital controls επιβάλλονται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις θα λάβουν σωστές αποφάσεις, βασισμένες σε οικονομικά κριτήρια και μη επηρεαζόμενες από πολιτικές πιέσεις.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες μέρες στη Ρωσία οι Αρχές έχουν «παγώσει» κεφάλαια ξένων επενδυτών, ύψους 86 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι θα κρίνει το πλήγμα για την ελληνική οικονομία - Αγωνία για τον πόλεμο, τις τιμές αερίου και τη στάση της Ευρώπης

SWIFT: Μπλόκο ΕΕ σε επτά ρωσικές τράπεζες - Εκτός λίστας Sberbank και Gazprombank

gazzetta
gazzetta reader insider insider