Alert στην Ευρώπη για πτωχεύσεις ρωσικών τραπεζών -Έρχεται το πρώτο «κανόνι»;

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alert στην Ευρώπη για πτωχεύσεις ρωσικών τραπεζών -Έρχεται το πρώτο «κανόνι»;
Ο αποκλεισμός ρωσικών τραπεζών από το SWIFT και ο περιορισμός των δραστηριοτήτων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας στο πλαίσιο κυρώσεων από τη Δύση, δημιουργεί συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας με ορατή την χρεοκοπία θυγατρικών τους τραπεζών στην ΕΕ. Σε ειδικό μορατόριουμ έθεσε ο SRB τις θυγατρικές της Sberbank σε Αυστρία, Κροατία, Σλοβενία. Όριο αναλήψεων για τους καταθέτες.

Ασφυξία ρευστότητας που ανοίγει τον δρόμο για την πτώχευση ρωσικών τραπεζών, αλλά και θυγατρικών τους στην Ευρώπη, προκαλεί ο αποκλεισμός επιλεγμένων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα παγκόσμιων τραπεζικών συναλλαγών SWIFT, καθώς ο περιορισμός των δραστηριοτήτων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

Το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (Single Resolution Board, SRB) – η Αρχή Εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα της ΕΕ που συστάθηκε και λειτούργησε την 1η/1/2015 για την αντιμετώπιση της κρίσης της Ευρωζώνης και αποτελεί έναν από τους πυλώνες της Τραπεζικής Ένωσης -, πάτησε το κουμπί του συναγερμού για την ρωσική τράπεζα Sberbank, μίας από τις μεγαλύτερες της χώρας. «Πορτοκαλί συναγερμό» είχε σημάνει νωρίτερα η διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για «πτώχευση ή πιθανή πτώχευση» της ευρωπαϊκής θυγατρικής της ρωσικής τράπεζας Sberbank, κατόπιν των μεγάλων αναλήψεων αποταμιεύσεων εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων που αποφασίστηκαν για τη Ρωσία από τις δυτικές χώρες.

Η Sberbank Europe AG, η οποία έχει έδρα την Αυστρία, καθώς και οι θυγατρικές της στην Κροατία και στη Σλοβενία βρέθηκαν αντιμέτωπες με «μεγάλες αναλήψεις λόγω του αντίκτυπου των γεωπολιτικών εντάσεων στη φήμη τους». Κατόπιν αυτού, η ΕΚΤ εκτίμησε ότι «στο εγγύς μέλλον, η τράπεζα κινδυνεύει να μην είναι σε θέση να αποπληρώνει τα χρέη της ή άλλες δεσμεύσεις της εντός των καθορισμένων προθεσμιών».

Σε συνέχεια των εκτιμήσεων αυτών, το SRB ενέταξε τη Sberbank Ευρώπης στην Αυστρία και τις θυγατρικές της στην Κροατία και στη Σλοβενία στη ζώνη κινδύνου για χρεοκοπία που μπορεί να επέλθει από την απότομη και σημαντική επιδείνωση της ρευστότητας του ρωσικού τραπεζικού ομίλου.

Στο πλαίσιο αυτό, το SRB επέβαλε moratorium στις τρεις τράπεζες - Sberbank Europe AG (Austria), Sberbank d.d. (Croatia) and Sberbank banka d.d. (Slovenia) -, θέτοντάς τις σε καθεστώς αναστολής πληρωμών, δικαιωμάτων εκτέλεσης και καταγγελίας. Οι καταθέτες των τριών τραπεζών θα μπορούν να προβαίνουν στην ανάληψη συγκεκριμένου ποσού ημερησίως, το οποίο θα καθοριστεί από τις αντίστοιχες εθνικές αρχές εξυγίανσης.

Ο SRB εξετάζει τώρα τα επόμενα βήματα για τις τράπεζες με στόχο τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Τραπεζική Ένωση. Σύμφωνα με την αρμοδιότητά του, ο SRB εξετάζει εάν η δράση εξυγίανσης σε σχέση με κάποια από τις τραπεζικές οντότητες που δρουν εντός της Τραπεζικής Ένωσης θα ήταν προς το δημόσιο συμφέρον. Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση, οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ προστατεύονται από το νόμο (Κοινοτική Οδηγία 2014/49/EU) και είναι εγγυημένες για τους καταθέτες.

Η αναστολή (μορατόριουμ) στην οποία θέτει ο SRB τις τρεις θυγατρικές της ρωσικής Sberbank στην Ευρώπη σημαίνει ότι μέχρι την 1η Μαρτίου στις 23:59:59

1) όλες οι υποχρεώσεις πληρωμής ή παράδοσης σύμφωνα με οποιαδήποτε σύμβαση στην οποία η Sberbank Europe AG, η Sberbank d.d. (Κροατία) ή Sberbank banka d.d. (Σλοβενία) είναι αντισυμβαλλόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των επιλέξιμων καταθέσεων, έχουν ανασταλεί, με εξαίρεση τις υποχρεώσεις πληρωμής ή παράδοσης στα ακόλουθα:
*συστήματα και φορείς εκμετάλλευσης συστημάτων που ορίζονται σύμφωνα με την οδηγία 98/26/ΕΚ•
*κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας στην Ένωση σύμφωνα με το άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ.
*κεντρικές τράπεζες.

2) όλοι οι εξασφαλισμένοι πιστωτές της Sberbank Europe AG, Sberbank d.d. (Κροατία) ή Sberbank banka d.d. (Σλοβενία) απαγορεύεται να ασκήσουν ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος οποιουδήποτε από τα περιουσιακά στοιχεία αυτών των τραπεζικών ιδρυμάτων, και

3) όλα τα δικαιώματα καταγγελίας οποιουδήποτε συμβαλλόμενου μέρους σε σύμβαση με την Sberbank Europe AG, Sberbank d.d. (Κροατία) ή Sberbank banka d.d. (Σλοβενία) αναστέλλονται.

Ποια είναι η Sberbank Europe AG

Η ρωσική Sberbank Europe AG δραστηριοποιείται στη γενική τραπεζική στα κράτη μέλη της Τραπεζικής Ένωσης στην Αυστρία, με υποκατάστημα στη Γερμανία, την Κροατία και τη Σλοβενία, καθώς και σε κράτη μέλη της ΕΕ, Τσεχία και Ουγγαρία και τρίτες χώρες Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Δημοκρατία της Σερβίας.

Λειτουργεί με 185 υποκαταστήματα και απασχολεί περισσότερους από 3.933 εργαζομένους.

Η Sberbank Europe AG ανέφερε συνολικά περιουσιακά στοιχεία 13,64 δισ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση και 6,82 δισ. ευρώ σε οντότητες της Τραπεζικής Ένωσης (BU) στην Αυστρία, την Κροατία και τη Σλοβενία (συγκεντρωτικά).

Η τράπεζα δραστηριοποιείται στους ακόλουθους τομείς:

Εταιρική Τραπεζική: δάνεια και υπηρεσίες παγκόσμιας αγοράς σε μεγάλες εταιρείες.

Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: δάνεια και υπηρεσίες λογαριασμών σε εταιρείες ΜμΕ σε όλη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Λιανική Τραπεζική: στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, καταθέσεις και υπηρεσίες λογαριασμών σε ιδιώτες πελάτες σε όλες τις αγορές, μεταξύ άλλων μέσω του ηλεκτρονικού υποκαταστήματός της στη Γερμανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider