Αποσύρεται από την ευρωπαϊκή αγορά η Sberbank - Κλείνει η θυγατρική της στην Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποσύρεται από την ευρωπαϊκή αγορά η Sberbank - Κλείνει η θυγατρική της στην Ευρώπη
Αντιμέτωπη «με πτώχευση» η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα.

Τελευταία Ενημέρωση 09:47

Αποσύρεται από την ευρωπαϊκή αγορά η Sberbank, καθώς πλήττεται από τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις σε αντίποινα για την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, ενώ οι θυγατρικές αντιμετωπίζουν μεγάλες εκροές μετρητών και απειλές για την ασφάλεια των εργαζομένων, σύμφωνα με την ίδια.

«Στην τρέχουσα κατάσταση, η Sberbank αποφάσισε να εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή αγορά», τονίζει σε ανακοίνωσή της. «Οι θυγατρικές τράπεζες του ομίλου αντιμετώπισαν μη φυσιολογικές εκροές μετρητών και απειλές για την ασφάλεια των εργαζομένων και των υποκαταστημάτων του».

Η τράπεζα, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021 αργότερα σήμερα, ανέφερε πως δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχει ρευστότητα σε ευρωπαϊκές θυγατρικές, ωστόσο το επίπεδο κεφαλαίου και η ποιότητα του ενεργητικού της ήταν επαρκή για να πληρώσει όλους τους καταθέτες.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είχε ήδη διατάξει το κλείσιμο του ευρωπαϊκού βραχίονα της Sberbank, αφού προειδοποίησε ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Η Sberbank, η οποία δραστηριοποιείται στην Αυστρία, την Κροατία, τη Γερμανία και την Ουγγαρία μεταξύ άλλων, είχε ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία αξίας 13 δισ. ευρώ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Οι δραστηριότητες της τράπεζας στην Ελβετία δεν επηρεάζονται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

SWIFT: Μπλόκο ΕΕ σε επτά ρωσικές τράπεζες - Εκτός λίστας Sberbank και Gazprombank

Η Ρωσία απαγορεύει και την πληρωμή κουπονιών ομολόγων στους ξένους επενδυτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider