Τράπεζες: 27 Μαρτίου ξεκινούν τα stress test – Οι συστάσεις του SSΜ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: 27 Μαρτίου ξεκινούν τα stress test – Οι συστάσεις του SSΜ
Μόνο κλιματικά τα τεστ αντοχής για φέτος. Ποια στοιχεία ζήτησε ο SSM να παρουσιάσουν οι τράπεζες. Ακόμη και χωροταξικά στοιχεία για τις δανειοδοτήσεις επιχειρήσεων. Νέος κύκλος εποπτικών οδηγιών, διάκριση σε τρεις κατηγορίες των δανειοδοτούμενων επιχειρήσεων.

Στον αστερισμό των stress test μπαίνουν οι ελληνικές τράπεζες σε σαράντα ημέρες από σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ο SSΜ ενημέρωσε χθες τις ελληνικές τράπεζες ότι τα φετινά τεστ αντοχής θα ξεκινήσουν στις 27 Μαρτίου, με την υποβολή στοιχείων από τις τράπεζες. Τον Απρίλιο θα αποσταλούν οι παρατηρήσεις του SSM και ο τελικός διάλογος με τις τράπεζες θα γίνει τον Μάιο, με προοπτική τα πορίσματα του επόπτη να ανακοινωθούν τον Ιούλιο.

Τα φετινά stress test δεν θα είναι τα συνηθισμένα των προηγούμενων ετών, αλλά θα εγκαινιάσουν το κλιματικό τεστ αντοχής, το οποίο θα ενσωματωθεί το 2023 στην καθιερωμένη διαδικασία ελέγχου των τραπεζών πανευρωπαϊκά σε συνθήκες ακραίων καταστάσεων.

Όπως ενημέρωσε χθες ο SSM τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, το φετινό stress test θα είναι θεματικό και αναλυτικό σε επίπεδο αναλαμβανόμενου κινδύνου. Το αντικείμενο του τεστ θα είναι η προσαρμογή και οι αντοχές των τραπεζών στην κλιματική αλλαγή και από τις τράπεζες ζητήθηκε να παραθέσουν στις 27 Μαρτίου αναλυτικά στοιχεία για όλες τις εταιρείες που έχουν δανειοδοτήσει. Ο υπολογισμός του κινδύνου στις επιχειρηματικές χορηγήσεις θα αντιμετωπιστεί από την κλιματική σκοπιά, προσμετρώντας ακόμη και την τοποθεσία της επιχείρησης που έχει δανειοδοτηθεί. Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες, πέρα από την παρουσίαση στοιχείων για το ύψος των ανοιγμάτων τους σε κάθε επιχείρηση, τη σύνθεση των χαρτοφυλακίων τους κ.λπ., θα πρέπει να κατηγοριοποιήσουν τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο και γεωγραφικά, αφού π.χ. μια επιχείρηση κοντά σε δάσος απειλείται περισσότερο από κίνδυνο πυρκαγιάς, κάποια άλλη σε καμμένη περιοχή αντιμετωπίζει αυξημένο τον κίνδυνο πλημμύρας κ.ο.κ.

Ο SSΜ ενημέρωσε τις τράπεζες ότι τα πρώτα κλιματικά stress test θα είναι πιλοτικά και τα αποτελέσματά τους να χρησιμοποιηθούν προκειμένου ο επόπτης να διαμορφώσει δέσμη κανόνων και βασικούς δείκτες απόδοσης (KPIs) για τις τράπεζες, στους οποίους αυτές θα πρέπει να προσαρμοστούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες ενημερώθηκαν ότι θα καταρτίσουν τη στρατηγική και τις διαδικασίες των χρηματοδοτήσεών τους, για να κριθούν πλέον «βαθμολογικά» από το επόμενο έτος.

Όπως είπαν χθες τα στελέχη του SSM στους Έλληνες τραπεζίτες, οι τράπεζες θα πρέπει να διαχωρίσουν με «κλιματικούς όρους» τις επιχειρήσεις που δανειοδοτούν σε τρεις κατηγορίες:

α) τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη δανείσει, αξιολογώντας τα «πράσινα» data που παρέχουν στις τράπεζες ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής προσαρμογή τους στις ανάγκες τις κλιματικής αλλαγής,

β) τις επιχειρήσεις που σκοπεύουν να δανείσουν οι τράπεζες ώστε να βελτιώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα , και

γ) τις επιχειρήσεις που θα σταματήσουν να δανείζουν διότι δεν πληρούν τους όρους της πράσινης μετάβασης και της κλιματικής αλλαγής.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες θα κατηγοριοποιούν τις δανειοδοτούμενες επιχειρήσεις και ανά κλάδο, καθώς διαφορετικές κλιματικές απαιτήσεις θα υφίστανται π.χ. για τις τουριστικές επιχειρήσεις, διαφορετικές για τις κατασκευαστικές κ.ο.κ.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process - SREP) των ευρωπαϊκών τραπεζών για το 2021, ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ένρια τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή απαιτεί από τις τράπεζες άμεση και αποφασιστική δράση. Οι φυσικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι μετάβασης υλοποιούνται ήδη και έχουν άμεση επίπτωση στις τράπεζες. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να πλήξουν την ικανότητα των δανειοληπτών να αποπληρώσουν το χρέος τους και να υποτιμήσουν την αξία περιουσιακών στοιχείων που αποτελούν ενέχυρα των δανείων, είπε ο Α. Ένρια, επισημαίνοντας ότι ο κλιματικός κίνδυνος θα αντιμετωπίζεται εφεξής ως ισότιμος με τους άλλους κινδύνους που παρακολουθεί ο επόπτης των τραπεζών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider