EMA: Εγκρίθηκε για χρήση στην ΕΕ το χάπι της Pfizer κατά του κορονοϊού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
EMA: Εγκρίθηκε για χρήση στην ΕΕ το χάπι της Pfizer κατά του κορονοϊού
Η απόφαση του EMA ανοίγει τον δρόμο για την ευρεία χρήση του Paxlovid στις χώρες της ΕΕ,

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έδωσε το πράσινο φως για τη χρήση του χαπιού της Pfizer (Paxlovid) κατά του κορονοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο EMA «συνιστά την έγκριση του Paxlovid για τη θεραπεία του κορονοϊού σε ενηλίκους που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης».

Η απόφαση του EMA ανοίγει τον δρόμο για την ευρεία χρήση του Paxlovid στις χώρες της ΕΕ, με την Ιταλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο να έχουν ήδη αγοράζει ποσότητες του χαπιού από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία.

Σημειώνεται πως τον Δεκέμβριο του 20221, οι ΗΠΑ ενέκριναν προς χρήση το Paxlovid όσο και το χάπι της Merck κατά του κορονοϊού, με το τελευταίο να βρίσκεται υπό την αξιολόγηση του EMA.

«Το προφίλ ασφάλειας του Paxlovid ήταν ευνοϊκό και οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν γενικά ήπιες», επισημαίνει ο ΕΜΑ. Ωστόσο, προσθέτει ότι είναι γνωστό ότι το ritonavir επηρεάζει τη δράση πολλών άλλων φαρμάκων και οι προειδοποιήσεις και οι συμβουλές έχουν συμπεριληφθεί στις πληροφορίες προϊόντος του Paxlovid. Επιπλέον, η εταιρεία έχει παράσχει ένα εργαλείο αλληλεπίδρασης φαρμάκων στον ιστότοπό της το οποίο είναι προσβάσιμο μέσω ενός κωδικού QR που περιλαμβάνεται στις πληροφορίες του προϊόντος και στο εξωτερικό κουτί. Θα σταλεί επιστολή σε σχετικές οργανώσεις επαγγελματιών υγείας για να τους υπενθυμίσει περαιτέρω το θέμα.

Η επιτροπή ανθρωπίνων φαρμάκων του ΕΜΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη του φαρμάκου είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους για την εγκεκριμένη χρήση και τώρα θα στείλει τις συστάσεις της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ταχεία απόφαση που θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider